Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Οι “πονοκέφαλοι” του κ. Biden

Ο κ. Biden, μετά από ένα σκληρόν αγώνα, ανάλαβε την Προεδρίαν των ΗΠΑ. Κληρονόμησεν πολλά προβλήματα από τον κ. Trump και τους άλλους προκατόχους του.

Ως πρώτο του βήμα στην εξωτερικήν πολιτικήν, πήρεν την δύσκολη απόφαση να υλοποιήσει εκείνον που δυο προκάτοχοί του διακήρυσσαν: να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Είναι μια απόφαση την οποίαν διακήρυσσεν ο κ. Ομπάμα και μετά ο κ. Trump, αλλά δεν την έκαμαν στη πράξη. Ο κ. Biden το έπραξε με όλα τα συνεπακόλουθα.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν «άτακτα» από το Αφγανιστάν αφήνοντας ένα κενόν και χάος, που φαίνεται να εξελίσσεται. Άλλες Δυνάμεις φαίνεται, ως είναι φυσικόν, να θέλουν να πληρώσουν το κενόν. Και έπεται συνέχεια.

Το πρόβλημα, όμως, του Αφγανιστάν είναι για τις ΗΠΑ και, κατ’ επέκταση τον κ. Biden, ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν. Είναι μέρος ενός γενικότερου προβλήματος: της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμον. Υπάρχει π.χ. το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και άπειρα άλλα. Τί θα κάμουν οι ΗΠΑ;

Φαίνεται ότι έλαχε στον κ. Biden να προεδρεύσει της χώρας του σε μιαν εποχήν αλλαγής.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιον Πόλεμον, η Ευρώπη, «ο περήφανος πύργος», κατά την ιστορικόν Barbara Tuchman, άρχισε να δίδει σιγά αλλά σταθερά τη θέση της στην ηγεσίαν της διεθνούς σκηνής στις ΗΠΑ. Αυτή η αλλαγή έγινε καθαρά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήταν τότε και το τέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Οι ΗΠΑ κυριάρχησαν στον κόσμο με αντίπαλον τη Σοβιετικήν Ένωση, η οποία εξαφανίσθηκεν από το χάρτην, όπως τη ξέραμεν, κατά το 1990.

Μετά μια περίοδο απόλυτης κυριαρχίας, οι ΗΠΑ άρχισαν να έχουν αντίπαλον τη Ρωσία και μετά την Κίνα. Με την πάροδον του χρόνου η Κίνα αποκτά περισσότερη δύναμη και σε πολλούς τομείς έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Φαίνεται επίσης και η δύναμη της Ινδίας, σε μικρότερο, όμως, βαθμό. Υπάρχει δε, βέβαια, και η Ρωσία.

Σαν συμπέρασμα, ο κ. Biden ίσως να είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη θητείαν του οποίου θα αρχίσει να φαίνεται καθαρά η άνοδος της Κίνας προς τη πρώτη θέση σε πολλούς τομείς και η οπισθοχώρηση των ΗΠΑ. Όπως συνέβη προηγούμενα με τη Βρετανικήν Αυτοκρατορίαν και τις ΗΠΑ.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα