Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Οι “νεκροί” του Μ. Αλμπάτη καλούν τους ζωντανούς να ζήσουν

Παρουσιάστηκε στα Χανιά το νέο βιβλίο του Ηρακλειώτη συγγραφέα

Έρωτας και θάνατος, αλήθεια και ψέμα. Δίπολα που διατρέχουν νοερά τις σελίδες του νέου βιβλίου του Μιχάλη Αλμπάτη “Και οι Νεκροί ας θάψουν τους Νεκρούς τους” (εκδόσεις “νήσος”) και το οποίο θα μπορούσε να ιδωθεί κι ως ένα κάλεσμα για μια ζωή χωρίς συμβιβασμούς.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, σε μια εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, το βιβλιοπωλείο “Το Βιβλίο” και οι εκδόσεις “νήσος”.
Ο Ηρακλειώτης συγγραφέας μιλώντας στο κοινό, που γέμισε της αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στην οποία φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, μίλησε για την αγρύπνια ενός συγγενικού του προσώπου, που αποτέλεσε το αρχικό ερέθισμα για να εμπνευστεί τον 15χρονο ήρωά του με το ξεχωριστό χάρισμα να ακούει τους νεκρούς.
Περιέγραψε την αγωνία του ως συγγραφέα να μπορέσει να δώσει “ψυχή” και πειστικό λόγο στα πρόσωπα του μυθιστορήματος, ενώ αναφερόμενος στην ιδέα που υπερασπίζεται το βιβλίο υπογράμμισε ότι αυτή συμπυκνώνεται στα λόγια των νεκρών που απαλλαγμένοι από το “βάρος” του σώματος, προτρέπουν τους ζωντανούς να ζήσουν χωρίς την υποκρισία και τους συμβιβασμούς που επιτάσσουν οι κοινωνικές νόρμες.
Η φιλόλογος Αναστασία Μαλούκου ανέλυσε τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών του βιβλίου, μίλησε για τον θάνατο αλλά και το “αντίβαρο” του έρωτα που συνυπάρχουν στην ιστορία, αναφέρθηκε στην ντοπιολαλιά που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το “Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους” συνιστά ένα μυθιστόρημα περιπλάνησης και ενηλικίωσης. Ο πολιτικός μηχανικός Μιλτιάδης Κλωνιζάκης μίλησε για το κλίμα της εποχής που διαδραματίζεται η ιστορία, την κοινωνικά και οικονομικά δύσκολη δεκαετία του ΄50, ενώ σημείωσε τον καυστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο συγγραφέας την εξουσία, σε όλες της τις μορφές.
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαριδάκης έκανε λόγο για ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες και «μια λογοτεχνία που φιλοσοφεί» καθώς καλεί τον αναγνώστη να δει τη ζωή με άλλα μάτια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα