Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού

Μερικές απλές συμβουλές για να περάσουμε ένα όμορφο και ευχάριστο καλοκαίρι χωρίς δάκρυα…

Το καλοκαίρι έφτασε! Oπως σχεδόν κάθε χρόνο από το 2011 ας θυμηθούμε ότι το καλοκαίρι δεν είναι μόνο ανεμελιά, παραλία και ρομαντικές βραδιές. Δυστυχώς εγκυμονεί και αρκετούς κινδύνους τους οποίους, με λίγη προσοχή, μπορούμε να αποφύγουμε…

Ήλιος: Χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε ζωή! Είναι απαραίτητος στο ανθρώπινο σώμα γιατί το ηλιακό φως βοηθά στην παραγωγή βιταμίνης D. Είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της ραχίτιδας στα παιδιά και της οστεοπόρωσης στου ηλικιωμένους, καθώς και για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Για την φυσιολογική παραγωγή της αρκεί η έκθεση χεριών και προσώπου στον ήλιο για 10’-15’ λεπτά χωρίς αντηλιακό, τρεις φορές την εβδομάδα!
Ωστόσο, το μαυρισμένο δέρμα εμποδίζει την παραγωγή βιταμίνης D αφού φιλτράρει την υπεριώδη ακτινοβολία που συμβάλλει στην παραγωγή της. Επιπλέον, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι πολύ βλαπτική! Μπορεί να προκαλέσει μελάνωμα, μια μορφή καρκίνου, η οποία είναι θανατηφόρα αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα. Συχνότερα, μπορεί να προκαλέσει ηλίαση και αφυδάτωση που πρέπει να αντιμετωπιστούν ταχύτατα με άμεση πρόσληψη υγρών, υγρές κομπρέσες και ανάπαυση.
Κολύμπι: Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι «ο δραστικός περιορισμός των θανάτων από πνιγμό στη θάλασσα». Πράγματι με τους περίπου 350 νεκρούς από ατυχήματα και πνιγμούς στη θάλασσα (36 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων), η χώρα μας κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τραγικός αριθμός για μια χώρα που θέλει να θεωρείται ως κατ’ εξοχή ναυτική!
Όπως γράψαμε και παλιότερα, η καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της πληγής είναι τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να μαθαίνουν κολύμπι. Μαθαίνοντας επίσης να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους κάθε φορά που μπαίνουν στο νερό. Μαθήματα κολύμβησης (αλλά και ναυαγοσωστικής) οργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων. Επιπλέον, στην πισίνα ή στη θάλασσα φροντίζουμε να επιτηρούμε συνεχώς τα παιδιά ακόμη και όσα ξέρουν κολύμπι – προσέχουμε ιδιαίτερα να μην απομακρύνονται από την παραλία.
Τα μικρά παιδιά μπορούν να πνιγούν και σε λίγα εκατοστά νερού ή σε ένα κουβά, πολύ περισσότερο στην πισίνα ή στη θάλασσα. Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι ακόμη και οι παραλίες με Μπλε Σημαίες ή οι πισίνες με χλωριωμένο νερό μπορεί να περιέχουν μικρόβια, ιδίως ορισμένες στιγμές της ημέρας. Δεν καταπίνουμε το νερό, προσπαθούμε να μην τρίβουμε τα μάτια μας και ξεπλενόμαστε με καθαρό, γλυκό νερό μετά το μπάνιο.
Εντομα: Τα κουνούπια και οι σφήκες είναι τακτικοί καλοκαιρινοί επισκέπτες. Μπορεί να είναι φορείς ασθενειών ή απλώς να έχουν περάσει από ακαθαρσίες και να μεταφέρουν μολύνσεις. Για τα μικρά παιδιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουνουπιέρες τη νύχτα και εντομοαπωθητικά με βάση βότανα (π.χ. σιτρονέλλα) την ημέρα.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν μετά από τσίμπημα διαπιστώσουμε αλλεργική αντίδραση. Εξάνθημα, φαγούρα και οίδημα σε περιοχές μακριά από το σημείο του τσιμπήματος, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, βράχνιασμα της φωνής ή πρήξιμο της γλώσσας. Ακόμη χειρότερη είναι η οξεία αλλεργική αντίδραση, δηλαδή αναφυλαξία λίγα λεπτά μετά το τσίμπημα, ζαλάδα ή απότομη πτώση της πίεσης, λιποθυμία ή καρδιακή ανακοπή.
Προσπαθούμε να επιβραδύνουμε την απορρόφηση του δηλητηρίου (περιδένοντας σε σημείο πάνω από το σημείο του τσιμπήματος και κοντά στο σώμα ή τοποθετώντας πάγο στο σημείο του τσιμπήματος) και απευθυνόμαστε αμέσως σε γιατρό ή στα επείγοντα (112 ή 166). Η χορήγηση αντιισταμινικών ή (σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ) αδρεναλίνης θα πρέπει να γίνει κατά προτίμηση από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό.
Αλλα μέτρα ασφαλείας: Τα ανοιχτά παράθυρα τη νύχτα φέρνουν δροσιά αλλά αποτελούν και πρόκληση για τους κλέφτες. Ένα σύστημα συναγερμού ή ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος τετράποδος φύλακας μπορούν να αποτρέψουν αυτή την απειλή …
Τα τρόφιμα που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες μπορεί να έχουν αλλοιωθεί. Ιδίως το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί σε δυνατή φωτιά για την αποφυγή τυχόν δηλητηρίασης. Δηλητηριάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν και κάποια φρούτα ή λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά, αλλά και διάφορα υγρά όπως υλικά καθαρισμού ή εντομοκτόνα που θα πέσουν στα χέρια των παιδιών.
Προσοχή! Δεν αφήνουμε ΠΟΤΕ μωρό, παιδί ή ακόμη και το κατοικίδιο μας στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι. Το αυτοκίνητο συγκεντρώνει τη θερμότητα σαν θερμοκήπιο και το παιδί ή το σκυλάκι μας κινδυνεύει να σκάσει από θερμοπληξία και να πεθάνει αβοήθητο!
Με τη ζέστη πολλοί μοτοσικλετιστές αποφεύγουν να φορέσουν κράνος με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα! Ας προτιμήσουν γυαλιστερά, λευκά ή ασημί κράνη που συγκεντρώνουν λιγότερη θερμότητα από τα μαύρα ή τα σκούρα – ή ακόμη κράνη με αερισμό, που όμως είναι ακριβότερα …
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα φωτιάς στο ύπαιθρο για το κάψιμο σκουπιδιών, ξερών χόρτων και κλαδιών. Προσέχουμε επίσης κάθε εργασία που ενδεχομένως να δημιουργεί σπινθήρες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.
Κορωνοϊός: Φέτος, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και για τον κορωνοϊό. Σε δημόσιους χώρους φορούμε μάσκα και κρατούμε αποστάσεις – αν αυτό δεν είναι δυνατόν αποφεύγουμε απλώς τους χώρους όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος. Πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι. Σε έκτακτες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε και αντισηπτικό. Αν έχουμε κάποια ύποπτα συμπτώματα συμβουλευόμαστε αμέσως τον γιατρό μας. Ιδιαίτερη προσοχή σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες …
Καλό καλοκαίρι σε όλες και όλους!

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα