Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Οι Φιλοκρήτες στους Κρητικούς Αγώνες

ενδεικτικές περιπτώσεις*

Αυτό ήταν το θέμα της εισήγησης. Από την κα Ελένη Γεωργακάκη, φιλόλογο και πρόεδρο του Φιλολογικού Κισσάμου “Κισσαμικός”. Δήμος Κισσάμου, η επιτροπή “Κίσσαμος 21-21”, ακόμη συμπράττουν γι’ αυτόν τον σημαντικό “Ιστορικόν οβολόν”, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Το Μουσικό μέρος με τραγούδια της Δημοτικής Μούσας, κυρίως επιμελείται ο κ. Γιώργος Χαχλάκης, εκπαιδευτικός και αντιδήμαρχος Κισάμου, σε θέματα Πολιτισμού.

…Φιλοκρήτες λοιπόν, στους Κρητικούς Αγώνες!

Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που κίνησαν απ’ όλη την επικράτεια! Μακεδονία, Ήπειρο, νησιά, να φτάσουν στη Νήσο τη βασανισμένη και συνεχώς εξεγερμένη, αλλά και καταπονημένη από τις αιματηρές καταστολές των αγώνων της… Και ν’ αγωνιστούν μαζί της!

Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που άφησαν δίχως τον παραμικρό ενδοιασμό ευμάρεια και σπουδές και οικογένειες… Αφού διανοούμενοι, αξιωματούχοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες, φοιτητές από άλλες χώρες!! Αμερική, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο διήλθαν τα σύνορα της χώρας τους, να ’ρθουν στην αγωνιζόμενη Λεβεντογέννα, που μαχόταν σκληρά, ν’ αποσείσει τον εχθρό από το αγιασμένο της χώμα…

Μια εισήγηση εξαιρετική, εκτενής, που όμως καθόλου δεν κούρασε, αν και κάλυψε σε εκατό και πλέον λεπτά, από το 1821 μέχρι το 1898! Οκτώ -σχεδόν- δεκαετίες αναφορά στους Πανώριους Μάρτυρες της Κρήτης, που κοσμούν τις σελίδες της διαδρομής της και σε σύντομη γεφύρωση φτάνει στην “έξοδο” με τον θρίαμβο της Ένωσης με το εθνικό Σώμα!!

…Ωραία παρουσίαση από την Ελένη… Την Ελένη μας, που εντρύφησε στο Ιστορικό σύμπαν, έντυπο και ηλεκτρονικό, για την Λαμπροτοκερά, επί σειρά μηνών, με ευθύνη, ενσυναίσθηση και Κρητική συνείδηση. Για ν’ αποδώσει με συγκίνηση κι η ίδια τα «ιερά καθέκαστα» της περίπτωσης ενός εκάστου, από το παλικάρι που ζητούσε της Μάνας την ευχή, για να φύγει στον πόλεμο…, μέχρι τον άλλο λεβεντονιό που ζητούσε απ’ τον πατέρα του να ξεκρεμάσει το σπαθί, τους δημοσιογράφους με τα φλογερά τους άρθρα, τους γιατρούς που έσκυβαν στον πόνο, τους ηγέτες μεγάλων ομάδων, που συντάσσονταν στις αιματηρές αποδύσεις και τον θάνατο! Και τι να πρωτογράψεις τώρα γι’ αυτόν τον πλούτο, που να φτάσουν οι “αφορμές”;

…Ωραία παρουσίαση. Μια παραχώρηση στον σημερινό Κρήτα, σημαντικής Ιστορικής γνώσης, για την αγαπημένη και τυραννισμένη Μικροπατρίδα μας, όσο να βρει τη Λευτεριά της. Όσο να “σμίξει” με τη Μητέρα Πατρίδα σαν τέτοιες ημέρες, έναν αιώνα και κάτι, πριν.

Στην εκδήλωση προσπόρισαν οι κυρίες του φιλολογικού επίσης, Άννα Αννουσάκη – Στρατάκη και Ινώ Γεωργακάκη, με αισθαντικές απαγγελίες μονολόγων, των “Φιλοκρητών” και ποιημάτων σχετικών, η δε Βίκυ Μπέσκου… εξπέρ της τεχνολογίας, επιμελήθηκε το υλικό με τις ασπρόμαυρες κειμηλιακές φώτο…

Τη βραδιά τέλος, χαιρέτισε ο κ. Κωστής Χαρτζουλάκης, αντιπρόεδρος του Φιλολογικού, γνωστός και μη εξαιρετέος επιστήμονας του τόπου μας. Ας υποκλιθούμε στους Φιλοκρήτες που πέρασαν στην Αθανασία με τη μεγαλειώδη τους συνεισφορά!

Χρέος μας να γνωρίζουμε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα