Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Οι Ελληνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023

Οι Ελληνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 και τα αποτελέσματά τους αποτελούν μια καθοριστική στροφή στη σύγχρονη πολιτικήν ιστορίαν της Ελλάδας.
Η Νέα Δημοκρατία, κόμμα της κεντρο-δεξιάς, πήρεν την απόλυτην αυτοδυναμία σε έδρες και με πέραν των 40% των ψήφων. Το αριστερό κόμμα Σύριζα καταποντίσθηκε και όπως και τα αριστερά κόμματα.
Για πρώτη φορά από καιρόν η δεξιά στην Ελλάδα έχει πέραν του 50% των ψήφων. Η Ελλάδα στράφηκε καθαρά προς την συντηρητική δεξιάν εκλέγοντας μιαν βουλή με οκτώ κόμματα, με δεξιάν πλειοψηφίαν. Οι Έλληνες στράφηκαν προς την αναζήτηση της σιγουριάς, πέραν από θεωρητικούς σχεδιασμούς και περιπέτειες.
Με την πλειοψηφίαν και την αυτοδυναμίαν η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορεί να παίρνει αυτόνομες αποφάσεις και να προσπαθεί να λύει σύντομα ακανθώδη και δύσκολα προβλήματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Θα μπορεί επίσης με περισσό κύρος να αντιμετωπίζει τους συνομιλητές της για τα εξωτερικά προβλήματα της χώρας. Από την άλλη μεριά, η πλειοψηφία και η δύναμη έχει και τα μειονεκτήματά της. Δεν πρέπει να δώσει τη ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας και να οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες αποφάσεις και επικίνδυνους χειρισμούς.
Μια δυνατή κυβέρνηση πρέπει αυτήν τη φορά να ενστερνισθεί και να υπερασπίσει τα εθνικά προβλήματα, όπως το Κυπριακό ζήτημα, το οποίο χρονίζει και οδηγείται προς επικίνδυνες ατραπούς. Επίσης να προσπαθήσει να λύσει τις ελληνο-τουρκικές διαφορές σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον.
Αυτές οι εκλογές έφεραν και ένα άλλο αποτέλεσμα: Μια βουλή με οκτώ κόμματα. Αυτό είναι ευχάριστο, από τη μια μεριά, αφού πολλές απόψεις θα αντιπροσωπεύονται στην εθνική αντιπροσωπεία, από την άλλη μεριά, όμως, είναι επικίνδυνο αφού είναι φυσικόν να περιπλέξει το χρόνο της λήψης αποφάσεων και γενικά τις λήψεις αποφάσεων. Ας ελπίσομεν, το γεγονός αυτό, να μη καταστήσει τη Βουλή ένα όμιλο συζητήσεων.

*Ο δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου
είναι barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), διδάκτωρ Πολιτικών
Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας), πρώην μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα