Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι Έλληνες της Μελβούρνης τίμησαν την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Για άλλη μια χρονιά η ελληνική παροικία της Μελβούρνης σύσσωμη τίμησε την επέτειο της Μάχης της Κρήτης με μεγαλοπρέπεια, σεβασμό και υπερηφάνεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «η Μελβούρνη όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος συμμετείχε ενεργά στις επετειακές εκδηλώσεις της 82ης επετείου της Μάχης της Κρήτης που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Η Κρητική ομογένεια, μαζί με ολόκληρη την Ελληνική παροικία της Μελβούρνης απέδωσαν φόρο τιμής στους Έλληνες, στους Αυστραλούς και στους Νεοζηλανδούς στρατιώτες μα και στον άμαχο πληθυσμό του νησιού που σήκωσαν το ανάστημά τους και εναντιώθηκαν στον Ναζιστικό φασισμό.

Οι επετειακές εκδηλώσεις στην Μελβούρνη ξεκίνησαν την Πέμπτη 18 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 21 Μαΐου.

Η αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έφτασε στην πόλη της Μελβούρνης την Πέμπτη το πρωί. Φέτος, στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχαν από την Ελλάδα ο Επιτελάρχης Αντιπτέραρχος Γεώργιος Κυριάκου από την Πολεμική Αεροπορία, ο Πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Στυλιανός Μητσιώτης καθώς και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελλάδας στην Καμπέρα Συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός.

Πρώτη στάση των επίσημων προσκεκλημένων από την Ελλάδα ήταν το Κοινοβούλιο της Βικτώριας. Η αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο εντυπωσιακό κτίριο της Βουλής αλλά και να έρθει σε επαφή με τους Ελληνικής καταγωγής Βουλευτές. Συγκεκριμένα στην συνάντηση έδωσαν το παρών ο Υπουργός Τουρισμού, Αθλητισμού, Θεαμάτων και Τεχνών κ. Σταύρος Δημόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ της Βικτώριας κ. Νίκος Στάικος καθώς και οι Βουλευτές κ. Λη Ταρλάμης και κα. Κατερίνα Θεοφάνους. Επίσης οι αντιπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ συναντήθηκαν και με την Πρόεδρο της Βουλής κα. Maree Edwards. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους στην Βουλή επισκέφτηκαν και το ελαιόδεντρο μαζί με την τιμητική πλακέτα αφιερωμένη στους Αυστραλούς στρατιώτες που θυσίασαν την ζωή τους στην Ελλάδα κατά την διάρκεια δύο Παγκοσμίων Πολέμων, και κοσμούν τον κήπο του Κοινοβουλίου από το 2017.

Την Παρασκευή είχαν επίσημη συνάντηση με τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους κ.κ. Σωζοπόλεως Κυριακό και Κερασούντος Ευμένιο στα γραφεία της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Northcote εν τη παρουσία του Προέδρου της Ένωσης Κοινοτήτων & Ενοριών της Αρχιεπισκοπής κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη. Οι Θεοφιλέστατοι εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου καλωσόρισαν εγκάρδια τους αντιπροσώπους των Εθνικών Ένοπλων Δυνάμεων και μετέφεραν τις ευχές του Σεβασμιώτατου για καλή διαμονή στην ελληνοπρεπής Μελβούρνη.

Το Σάββατο 20 Μαΐου έλαβε χώρα η επίσημη Επιμνημόσυνη Δέηση για την Μάχη της Κρήτης όπου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων (Shrine of Remembrance). Την εκδήλωσε διοργάνωσε το Συντονιστικό Συμβούλιο Μνήμης Μάχης της Κρήτης και Υπόλοιπης Ελλάδας και την τίμησαν με την παρουσία τους οι Ελληνικές αλλά και οι Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις. Ομιλητές της εκδηλώσεις ήταν ο Επιτελάρχης Αντιπτέραρχος Γεώργιος Κυριάκου από την Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας καθώς και ο Captain Ainsley Morthorpe από το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας. Χαιρετισμό εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Βικτώριας κ. Daniel Andrews έδωσε η ομογενής Βουλευτής κα. Κατερίνα Θεοφάνους. Παροικιακοί φορείς, σύλλογοι, διάφοροι ελληνικοί οργανισμοί καθώς και σχολεία συμμετείχαν στην κατάθεση στεφάνων δίνοντας φόρο τιμής στους Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Έλληνες στρατιώτες που αψήφησαν τον κίνδυνο και θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και του αυτοσεβασμού.

Εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου κατάθεσε στεφάνι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός. Τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας κ. Anthony Albanese εκπροσώπησε η Γερουσιαστής της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης κα. Linda White ενώ τον Πρωθυπουργού της Βικτώριας κ. Daniel Andrews εκπροσώπησε η ομογενής Βουλευτής κα. Κατερίνα Θεοφάνους. Επίσης τον Υπουργό Πολιπολιτισμού κ. Colin Brooks εκπροσώπησε ο Βουλευτής κ. Λη Ταρλάμης. Επιπλέον, τo παρών έδωσαν η Υποπρόξενος της Ελλάδας κα. Γεωργία Μπότσιου, ο Πρόξενος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Μελβούρνη κ. Stephen Lysaght καθώς και αντιπρόσωποι όλων των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας

Το ίδιο βράδυ, στο Κρητικό Σπίτι, η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης, υπό την αιγίδα της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας διοργάνωσαν παραδοσιακό κρητικό γλέντι. Ο Πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας, κ. Μίλτος Σταματάκος, καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους με ένα θερμό χαιρετισμό. Τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος όπου και διάβασε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Εντυπωσιακό ήταν το μουσικοθεατρικό δρώμενο που είχαν ετοιμάσει τα χορευτικά συγκροτήματα των δύο κρητικών σωματείων απεικονίζοντας την ιστορία της Μάχης της Κρήτης με ένα ιδιαιτέρα συγκινητικό τρόπο. Φέτος την διασκέδαση της βραδιά είχαν αναλάβει οι κρητικοί καλλιτέχνες Αναστάσιος Μπουχλής, Αντώνης Κουράκης και Αναστάσιος Γεωργακάκης όπου ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να τιμήσουν με την ομογένεια την επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Την Κυριακή 21 Μαΐου, έγινε η επίσημη Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο προάστιο South Yarra χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σωζοπόλεως, κ. Κυριακού. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυριακού μνημόνευσε τις άδικες ψυχές που χάθηκαν κατά την περίοδο της Μάχης της Κρήτης.

Την Κυριακή το μεσημέρι, η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης και η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης, υπό την αιγίδα της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και σε συνεργασία με το Συντονιστικό Συμβούλιο Μνήμης Μάχης της Κρήτης και Υπόλοιπης Ελλάδας, διοργάνωσαν το καθιερωμένο επίσημο Γεύμα Μνήμης προς τιμή των εναπομεινάντων Βετεράνων και των οικογενειών όσων έχουν χαθεί. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ της Βικτώριας κ. Νίκος Στάικος ο οποίος εκπροσώπησε τον Πολιτειακό Πρωθυπουργός της Βικτώριας κ. Daniel Andrew ενώ την Πολιτειακή Αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο Σκιώδες Βουλευτής κ. Wayne Farnham. Συγκινητική ήταν η παρουσία του Βετεράνου κ. Charlie Parrott, ο οποίος συμμετείχε στην Μάχη της Κρήτης. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι αντιπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας αντάλλαξαν δώρα με τους Προέδρους των Κρητικών Σωματείων ενώ τίμησαν με ειδική πλακέτα τον Βετεράνο κ. Parrott. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Ζήσης, η Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης, κα. Αργυρώ Μιχελάκη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Επιτελάρχης Αντιπτέραρχος Γεώργιος Κυριάκου, ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης και η Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Μνήμης Μάχης της Κρήτης και Υπόλοιπης Ελλάδας, κα. Νατάσα Σπανού.

Οι εκδηλώσεις για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Οι Κρήτες μετά από 82 χρόνια συνεχίζουν να θυμούνται όσους θυσιάστηκαν για την Κρήτη αλλά και να τιμούν τους σύμμαχους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς που στάθηκαν στο πλευρό του άμαχου πληθυσμού και τους βοήθησαν να υπερασπιστούν το νησί τους. Μέσα από τα βήματα των προγόνων τους, η Κρητική ομογένεια μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενιές το μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουνε να υπερασπίζονται το ιερό χώμα της Ελλάδας και το δικαίωμα της ελευθερίας αποτρέποντας με κάθε τρόπο τον οποιαδήποτε κατακτητή διεκδικεί το τόπο μας. Κλείνοντας είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι θυσίες των προγόνων μας έγιναν αφετηρία για να ζούμε εμείς σήμερα με αξιοπρέπεια, ελεύθεροι και με ένα εποικοδομητικό μέλλον για τις επόμενες γενιές και πρέπει για αυτό τον λόγω να ακολουθήσουμε τα βήματά τους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα