Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Οι δώδεκα άθλοι ενός μαθητή

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση ενός πρωτότυπου βιβλίου – εργαλείου, με τίτλο “Οι 12 ΑΘΛΟΙ ενός μαθητή” της χαρισματικής νεαρής συναδέλφου Δήμητρας Μαραγκουδάκη.

Η συγγραφέας είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή και την Εκπαιδευτική Ψυχολογία, σήμερα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Σφακίων.
Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νιου Χωριύ Αποκορώνου και διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Νιου Χωριού με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία», της Ένωσης Γονέων Αποκορώνου και του Δήμου Αποκορώνου.
Ομιλητές ήταν η Μαρία Κληματσάκη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρώην Δ/ντρια του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, γνωστή στους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία των Χανίων για τις πρωτότυπες, υποδειγματικές και βραβευμένες εκπαιδευτικές της δραστηριότητες, και του δασκάλου Χρήστου Συννεφάκη, Δ/ντή του Δημοτικού Σχολείου Καλυβών, ο οποίος παρουσίασε με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα μερικούς άθλους με σκίτσα και εικόνες.
Την εκδήλωση συντόνισε ο πατήρ Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, Δ/ντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία».
Το όνομα που δόθηκε στον μαθητή από τη συγγραφέα δεν είναι τυχαίο. Είναι δυνατός και έξυπνος, όπως ο Ηρακλής, ο μυθικός ήρωας. Όπως ο Ηρακλής είχε να αντιμετωπίσει 12 δύσκολους, ακατόρθωτους άθλους και με επιμονή και προσπάθεια τα κατάφερε. Έτσι και ο μαθητής θα βρει τον τρόπο να κατανοήσει τα ακατανόητα που του διδάσκει ο Ευρυσθέας Δάσκαλός του.
Στο τέλος η αναπληρώτρια Δασκάλα (τονίζω ιδιαίτερα ότι είναι ακόμη αναπληρώτρια) έκανε υποδειγματική διδασκαλία σε δεκάδες παιδιά της περιοχής με μεγάλη επιτυχία.
Παρακολούθησα την εκδήλωση, που κράτησε περίπου δύο ώρες, με θρησκευτική ευλάβεια. Στο μυαλό μου στριφογύριζαν αναμνήσεις της δικής μου εποχής, της πριν από μένα και της πορείας της εκπαιδευτικής διαδικασίας από το «κρυφό σχολειό» μέχρι σήμερα. Μορφές δασκάλων της περιοχής, του Ιωσήφ Χαβρέ με τις βράκες στα Παϊδονερόχωρα και το Μελιδόνι, του Δημοσθένη Παπαδάκη στο Νιο Χωριό, του Λαγουμιτζάκη στον Φρε και δεκάδων άλλων που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον Αποκόρωνα.
Θυμήθηκα τον Μπρουνερ: «Όλα είναι δυνατό να διδαχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, εάν προσφερθούν με τον πιο έντιμο τρόπο», τον Πεσταλίστι: «Προσεύχου και εργάζου». Θυμήθηκα τα έργα του Νικολάου Β. Πετρουλάκη (Ψυχολογία της προσαρμογής και Μεθοδολογικό πρόβλημα), του Γεωργίου Τζομπανάκη (Τα σχολεία στις αγροτικές περιοχές), του Γεωργίου Παπανδρέου, Υπουργού Παιδείας το 1932, του Παπανούτσου και πολλών άλλων. Κανείς τους δεν αποφοίτησε από το Harvard…
Η Δήμητρα Μαραγκουδάκη στο βιβλίο της εφευρίσκει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια, με φανταστικές εικονογραφίες να εμπνευστεί μεθόδους για τη λύση του όποιου προβλήματος του μαθητή. Με το έξυπνο αυτό βιβλίο της δείχνει καλά σημάδια και της αξίζει ο 13ος άθλος, όπως αξίζει και σε κάθε ΔΑΣΚΑΛΟ (και ΔΑΣΚΑΛΑ) που εφοδιάζει τη φαρέτρα του με τα βέλη τα οποία ο ίδιος κατασκευάζει για να νικήσει όλες τις δυσκολίες που συναντά στην εκπαιδευτική του πορεία, χωρίς καμία υποστήριξη από την πολιτεία. Έχει το «γνώθι σαυτόν».
Το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο σε κάθε γονέα που θέλει να βοηθήσει το παιδί του στις δυσκολίες που συναντά. Δε θα πρέπει επίσης να απουσιάζει από τις βιβλιοθήκες των σχολείων και ο Δήμαρχος ας στηρίξει την εκδήλωση αυτή ουσιαστικά με την αγορά τόσων βιβλίων όσες είναι και οι σχολικές μονάδες της περιοχής.
Συγχαρητήρια αξίζουν στις Εκδόσεις Ραδάμανθυς και στον Εκδότη Χρήστο Τσαντή για την επιμέλεια της έκδοσης αυτής.
Αγαπητή Δήμητρα, μπράβο σου! Να σε χαίρονται όσοι σε αγαπούν και να έχεις υγεία να συνεχίσεις την όμορφη πορεία σου στον χώρο της Παιδείας, να μας προσφέρεις και από ανώτερα σκαλοπάτια, τα οποία σε βλέπω να ανεβαίνεις έξυπνα και θαρραλέα.
Για τη συνάδελφο κ. Κληματσάκη να σημειώσω ότι τέτοιους εκπαιδευτικούς έχει ανάγκη να έχει συμβούλους ο/η εκάστοτε Υπουργός. Στον δε Χρήστο Συννεφάκη εύχομαι επιτυχία στους στόχους του.

Καμαρωχαίρομαί σας!

*Ο Πέτρος Πανηγυράκης
είναι δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα