Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

“Οι διαδρομιστές των Βρυξελλών”

Δεν θα είναι η πρώτη φορά, που η Άγκελα Μέρκελ δείχνει αδιαφορία αλλά και ανεκτικότητα για την προκλητικότητα της Τουρκίας, όχι μόνο έναντι της Ελλάδος, αλλά και άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. Η στάση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας κρίνεται υπέρ το δέον υποστηρικτική σε σημείο, που οι επικοινωνιακές σχέσεις Μητσοτάκη – Μέρκελ, στο τέλος της θητείας της, να βρίσκονται σε άσχημο διπλωματικό κλίμα και η γερμανική εικόνα να γίνεται σκοτεινή.

Η Μέρκελ είχε σύμμαχό της και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συνέδεσε τ’ όνομά του με την πορεία της οικονομίας της χώρας μας, όταν στη Σύνοδο των G20 στις Κάννες το 2011 επεχείρησε, να χτυπήσει το πρ/ργο Γιώργο Παπανδρέου, επειδή ανέφερε την πρόθεσή του, να κάνει δημοψήσισμα για το θέμα του μνημονίου. Υπ’ όψιν, ότι αυτός ο τύπος, που κατηγορούσε την Ελλάδα ως “διεφθαρμένη” καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση για διαφθορά!

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν διαρραγεί και τούτο συνάγεται εκ του ότι ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Ράϊχελ, που ελέγχεται από τον Υπ. των Εξωτερικών Χάϊκο Μάας, υπονομεύει την ομαλότητα των σχέσεων των δύο χωρών, με το να ασκεί κριτική στην Αθήνα, επειδή προσεκλήθη ο Πούτιν, να παραβρεθεί στη χώρα μας επ’ ευκαιρία συμπλήρωσης 200 ετών από την κήρυξη της επαναστάσεως του 1821.

Οι σχέσεις Ελλάδος – Γερμανίας θα φανεί, κατά πόσον θα δοκιμαστούν, περαιτέρω στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. 25-26 Μαρτίου αποκλειστικά για Ευρωτουρκικά θέματα. Εκτός απ’ τη συζήτηση για την περίπτωση της τελωνειακής ένωσης, το Βερολίνο προσανατολίζεται, βάσει της συμφωνίας Μέρκελ – Ερντογάν του 2016 για το μεταναστευτικό, να επιβάλλει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της Τουρκίας με 4 δισ. ευρώ, προσχηματικά, ως προενταξιακή βοήθεια.

Υπό τις συνθήκες αυτές, φαίνεται οτι οι Ελληνογερμανικές σχέσεις δεν θα ομαλοποιηθούν και θα πέσουν ακόμα χαμηλότερα απ’ όσο στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όταν το Βερολίνο κατέβαλλε εργώδεις προσπάθειες, ν’ αποτραπούν κυρώσεις στην Τουρκία, λόγω των επανειλημμένων αποστολών της “Ορούτς Ρέϊς” στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες.
Στο ελληνικό θέμα ο “φλεγματικός” Σόιμπλε φάνηκε πολύ σκληρός, αλλά και η “Ευρωπαία” Μέρκελ ήθελε, όπωσδήποτε, να εμπλακεί το ΔΝΤ σε μία λύση, που “ήταν καθαρά Ευρωπαϊκή”, πράξη, η οποία εξυπηρετούσε Γερμανικά συμφέροντα.

Έπειτα από τόσα χρόνια έρχεται και ο Ζακ Κλωντ Γιούνκερ, ο Λουξεμβούργιος πρ/ργος και τέως πρόεδρος της Κομισιόν, να περιγράψει σε βιβλίο, που ετοιμάζει, όσα διαδραματίστηκαν για το ελληνικό θέμα. Σε συνέντευξη, που παραχώρησε σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα των Αθηνών, λοιδορεί την Ε.Ε. για τους χειρισμούς της και οικτίρει τον εαυτό του, ότι «η αντιμετώπιση της Ελλάδος από την Ευρώπη με πλήγωσε βαθειά… γιατί μερικοί από εμάς… δεν σεβαστήκαμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων… Για την ελληνική κρίση κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν όπως έγιναν, να επανατοποθετηθούν στη σωστή σειρά…».

“Σπολλάτη” φίλε μας! Τώρα ποιο το νόημα της εκ των υστέρων αναγνώρισης της θλίψης σου; Για την κριτική, που ασκείς, όσων έγιναν έχεις και συ μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Η δήθεν αλληλεγγύη θα άξιζε, αν κατάφερνες, ως πρόεδρος της Κομισιόν, να μην υπερίσχυε η σκληρή πολιτική της Μέρκελ. Το γνωρίζεις πολύ καλά, ότι αν δεν πραγματοποιήθηκε το “Grexit”, δεν έγινε για άλλο λόγο, αλλά διότι είχαν συνειδητοποιήσει οι “διαδρομιστές των Βρυξελλών” τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες