Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Οι Αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, 2020

Ενώ η ανθρωπότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στη σφαγή στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να ξεχνάμε έναν σημαντικό γεγονός στη διεθνή πολιτική: τις Αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, που ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα εκλεγεί. Ο ένοικος που θα διευθύνει μια από τις Υπερδυνάμεις.
Το παιχνίδι έχει στρωθεί και οι παίκτες είναι παρόντες. Ο κ. Trump, για το Ρεπουμπλικανικόν κόμμα, πέρασε φαίνεται το εμπόδιο της παραπομπής του και προχωρεί προς τη διεκδίκηση της επανεκλογής του. Σκληρόν καρύδι αποδείχθηκε παρ’ όλη τη φαινομενική απειρία του στη πολιτική: ο επιτυχημένος επιχειρηματίας φαίνεται, παρ’ όλες τις ιδιαιτερότητες του, να έχει εξοικειωθεί κάπως, με το δικό του τρόπο, και με την εσωτερική πολιτική και με τους δαιδάλους της εξωτερικής πολιτικής. Μέχρι ποιο βαθμό και πως, αυτό είναι άλλη υπόθεση.
Από την πλευρά των Δημοκρατικών, άρχισαν σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Οι ποιό ισχυροί διεκδικητές προς το παρόν, φαίνεται να είναι δυο εβδομηντάχρονοι: ο πρώην αντιπρόεδρος Joe Biden, γνωστός στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και ο Γερουσιαστής Bernie Sanders. Κατά την Γαλλική Le Monde, οι δυο αυτοί αντιπροσωπεύουν δυο διαφορετικούς ρόλους στο Δημοκρατικόν Κόμμα: Ο Biden, κεντρώος, στη παράδοση των πρώην προέδρων Clinton και Obama, o Sanders ριζοσπάστης, περισσότερο στα αριστερά (βλ. “Etals-Unis: Joe Biden ou le retour du centre”, Le Monde, κύριο άρθρο, σελ. 29).
Οι δύο αυτοί αγωνίζονται τώρα στις εκλογές (primaries) του Δημοκρατικού κόμματος για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος για τις Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020. Ο κ. Biden απόκτησεν τελευταία ένα πλεονέκτημα με την παραίτηση από τη διεκδίκηση του Προεδρικού χρίσματος του εκατομμυριούχου Michael Bloomberg, ο οποίος προσχώρησε στις τάξεις του πρώην Αντιπροέδρου.
Έχομε, όμως, αρκετό δρόμο ακόμη για την ανάδειξη του Δημοκρατικού υποψηφίου. Αναμένομε τις εξελίξεις.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες