Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Οι aμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, 2020 (ΙΙ)

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι υποψήφιοι βρίσκονται στο ανώτατο σημείο της προσπάθειάς τους να κερδίσουν τους ψηφοφόρους.

Στην πρώτη τηλεοπτική τους συζήτηση της 29ης Σεπτεμβρίου, 2020, η πλειοψηφία των παρατηρητών λένε ότι νικητής ήταν ο κ. Biden, με την NBC News / Wall Street Journal national poll να δείχνει τον κ. Biden με 53% έναντι 39% του κ. Trump, μια διαφορά κατά 6 μονάδες μεγαλύτερη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι, όμως, οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης ένα σίγουρον κριτήριον; Όχι, βέβαια, ένα αλάνθαστον εργαλείον αλλά σίγουρα ένας χρήσιμος οπωσδήποτε τρόπος απεικόνισης της συμπεριφοράς της κοινότητας κατά μία δεδομένη στιγμή, με όλες τις επιφυλάξεις που πρέπει να επιδεικνύονται.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, αναφέρομεν ότι ο κ. Biden προηγείται (15/10/2020) του κ. Trump κατά 10 μονάδες (52% έναντι 42%).

Αυτά όμως, αλλάζουν. Και όχι μόνο αυτό. Πρέπει επίσης να λάβομεν υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες του συστήματος εκλογής του Προέδρου των Η.Π.Α.

Όλοι μιλούν για την περίπτωση της κας Clinton στις εκλογές του 2016: Προηγείτο του κ Trump στις δημοσκοπήσεις αλλά έχασε τις εκλογές. Γιατί; Πράγματι, η κα Clinton πήρε περίπου 3 εκατομμύρια ψήφους περισσότερους από τον κ. Trump. Έχασε όμως, τις εκλογές γιατί οι Η.Π.Α, χρησιμοποιούν στις Προεδρικές τους εκλογές το σύστημα των εκλεκτόρων, όπως και στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές στη Κύπρου. Έτσι μπορεί να πάρεις περισσότερες ψήφους αλλά να χάσεις τις εκλογές.

Όπως είναι τα πράγματα σήμερα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, όπως αναφέρεται πιο πάνω, ο κ. Biden προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Δεν σημαίνει, όμως, ότι αυτό του δίνει τη νίκη από τώρα.

Ο κ. Trump είναι «σκληρό καρύδι», όπως δείχνει η μέχρι τώρα καριέρα του.
Υπάρχει επίσης το ιδιάζον σύστημα των Η.Π.Α. και λίγες ακόμα μέρες από τις εκλογές.

Ας αναμένομε λοιπόν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες