Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Οδοιπορικό: 48 ώρες στην “καρδιά” της Ε.Ε.

Την ευκαιρία να βρεθούν στην “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, μέσω του προγράμματος #EUinMyRegion Media Trips 3.0, είχαν λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι “διαδρομές”.

Ξεναγήσεις στους χώρους των κτηρίων του διοικητικού κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάσεις και γνωριμία με συναδέλφους δημοσιογράφους από χώρες – μέλη της Ένωσης, ήταν μερικά από όσα είχαμε την ευκαιρία ζήσουμε σε 48 ώρες στην “πρωτεύουσα” της Ευρώπης. Εκεί που λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών και διαμορφώνεται το κοινό μέλλον των περισσοτέρων χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.

 

Άρωµα Ελλάδας και µνήµη Γλέζου

Όπως είναι αναµενόµενο, η περιήγησή µας την πρώτη ηµέρα, ξεκίνησε από το κέντρο διαπιστεύσεων καθώς η είσοδος στους χώρους γίνεται -για ευνόητους λόγους- µετά από αυστηρό έλεγχο και µόνο εφόσον υπάρχει διαπίστευση (η οποία επιδεικνύεται σε κάθε κτήριο, ενώ για είσοδο σε διαφορετικά κτήρια υπήρχαν και διαφορετικές διαπιστεύσεις).

Εντύπωση προκάλεσε (στους Ελληνες δηµοσιογράφους) η πρώτη αίθουσα η οποία συναντήσαµε και έφερε το όνοµα του σπουδαίου Μανώλη Γλέζου (η αίθουσα ονοµάστηκε µε οµόφωνη απόφαση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2022) αλλά και το γεγονός ότι τα ελληνικά ακούγονται συχνά στην Esplanade of the European Parliament.
Η ξενάγηση συνεχίστηκε µε παρουσιάσεις σχετικά µε προγράµµατα της Ε.Ε. την γεωργία, ύπαιθρο και την αγροτική ανάπτυξη καθώς και για το τι προσφέρει η Ένωση στα κράτη – µέλη.

Στούντιο, κοµµωτές και µακιγιέζ!

Επόµενος σταθµός, οι εγκαταστάσεις για τους δηµοσιογράφους, οι οποίες είναι πρακτικές αλλά και εντυπωσιακές καθώς κυριολεκτικά οι χώροι αποτελούν πλήρως εξοπλισµένα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά στούντιο.
Τις υποδοµές µπορούν να χρησιµοποιήσουν δηµοσιογράφοι από όλα τα κράτη – µέλη δωρεάν εφόσον έχουν κάνει κράτηση και έχουν λάβει τις απαραίτητες διαπιστεύσεις.
Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από τις υποδοµές προσφέρονται και οι τεχνικοί που χρειάζονται για την παραγωγή µίας τηλεοπτικής εκποµπής ή ενός podcast. Μάλιστα, για τις τηλεοπτικές εκποµπές είναι διαθέσιµοι µακιγιέζ και κοµµωτές!

Στην “πηγή” της πληροφόρησης

Η επόµενη ηµέρα περιελάµβανε παρουσιάσεις σχετικά µε τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ξεχωριστή ενηµέρωση για τα θέµατα που αφορούν στην Ελλάδα, τις χρηµατοδοτήσεις, τα έργα και τις προτεραιότητες από τον κ. Παναγιώτη Πανταζάτο αναπληρωτή προϊστάµενο του Τµήµατος Γενικής ∆ιεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO), στο τµήµα που είναι υπεύθυνο για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ενήµερος για όλα τα θέµατα που αφορούν στην Κρήτη (από τον ΒΟΑΚ έως την ηλεκτρική διασύνδεση) ο κ. Πανταζάτος απάντησε αναλυτικά σε κάθε ερώτηση των δηµοσιογράφων.

Το… κόκκινο χαλί των “σταρ” της πολιτικής

Ξεχωριστή στιγµή η επίσκεψη στην αίθουσα του Συµβουλίου της Ευρώπης και η παρουσίαση της λειτουργίας του, οι υπηρεσίες και προϊόντα για τα µέσα ενηµέρωσης.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι υπουργοί και πρωθυπουργοί όταν βρίσκονται στο κτήριο έχουν ξεχωριστή είσοδο (για λόγους ασφαλείας) και ακολουθούν συγκεκριµένη διαδροµή η οποία περιλαµβάνει και τη γνωστή εικόνα που βλέπουµε µε το… κόκκινο χαλί και τις σηµαίες των κρατών µελών!

 

Οι “κόκκινες σηµαίες” της απάτης

Η τελευταία µέρα του προγράµµατος, περιελάµβανε παρουσιάσεις σχετικά µε την πολιτική συνοχής και το πώς αντιµετωπίζονται οι παρατυπίες και η απάτη, ποια προγράµµατα χρησιµοποιούνται, ποιες είναι οι “red flags” (κόκκινες σηµαίες), πώς γίνεται ο έλεγχος και το τι κάνει η Επιτροπή σε περίπτωση που όντως επαληθευτεί κάποια απάτη σε βάρος της Ε.Ε. Μάλιστα, η Ελλάδα,
Κλείνοντας το πρόγραµµα έγινε παρουσίαση των εργαλείων (ιστοσελίδες, πηγές κ.λπ.) που µπορούν να χρησιµοποιήσουν οι δηµοσιογράφοι σχετικά µε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ώρα της κάλπης

Οι πολίτες στα κράτη – µέλη της Ε.Ε. θα εκλέγουν από τις 6 Ιουνίου τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές, θα εκπροσωπούν τους πολίτες της Ε.Ε. έως το 2029 και θα συνεδριάσουν τον Ιούλιο για να εκλέξουν τον πρόεδρο, τους αντιπροέδρους και τους κοσµήτορες. Στη συνέχεια θα αποφασίσουν για τη σύνθεση των µόνιµων και των υποεπιτροπών του Κοινοβουλίου – εγκαινιάζοντας έτσι τη νέα νοµοθετική περίοδο. Αµέσως µετά οι επιτροπές θα πραγµατοποιήσουν τις πρώτες τους συνεδριάσεις για να εκλέξουν τους αντίστοιχους προέδρους και αντιπροέδρους τους.

Πόσοι εκλέγονται και για πόσο

• Θα εκλεγούν συνολικά 720 ευρωβουλευτές, 15 περισσότεροι σε σχέση µε τις προηγούµενες εκλογές. Κατά γενικό κανόνα, ο αριθµός των ευρωβουλευτών αποφασίζεται πριν από κάθε εκλογή. Το σύνολο δεν µπορεί να υπερβαίνει τους 750 συν τον πρόεδρο.
• Συνολικά στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσωπούνται σχεδόν 450 εκατοµµύρια Ευρωπαίους.
• Οι ευρωπαϊκές εκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια. Οι τελευταίες Ευρωεκλογές πραγµατοποιήθηκαν τον Μάιο του 2019.
• Η Ελλάδα θα εκλέξει 22 ευρωβουλευτές. Τους περισσότερους εκλέγει η Γερµανία (96) και τους λιγότερους η Κύπρος, το Λουξεµβούργο και η Μάλτα (6)
• Ο αριθµός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από κάθε χώρα της Ε.Ε. συµφωνείται πριν από κάθε εκλογή και βασίζεται στην αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, η οποία σηµαίνει ότι κάθε ευρωβουλευτής από µια µεγαλύτερη χώρα εκπροσωπεί περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ένας ευρωβουλευτής από µια µικρότερη χώρα.

Το πρόγραµµα

– Το πρόγραµµα #EUinMyRegion Media Trips 3.0 δίνει τη δυνατότητα σε περιφερειακούς και τοπικούς δηµοσιογράφους και δηµιουργούς περιεχοµένου από όλες τις περιφέρειες της Ε.Ε. να ενηµερωθούν για την πολιτική συνοχής, τα ταµεία της Ε.Ε. και γενικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Το πρόγραµµα πραγµατοποιείται τόσο διαδικτυακά όσο και επιτόπου.
– Τα διήµερα ταξίδια στις Βρυξέλλες περιλαµβάνουν συνεδρίες πολιτικής και επισκέψεις σχετικά µε:
• Θεσµικά όργανα, δοµή και διαδικασίες της Ε.Ε.
• Πολιτική συνοχής της Ε.Ε.: πώς η Ε.Ε. επενδύει σε περιφέρειες και πόλεις σε όλη την Ευρώπη.
τρέχοντα ζητήµατα της Ε.Ε.
• Πώς η Ε.Ε. αντιµετωπίζει την απάτη και την κακοδιαχείριση µε κονδύλια.
• Ευκαιρίες χρηµατοδότησης από την Ε.Ε.
• Εργαλεία δεδοµένων για δηµοσιογράφους.
• Συναντήσεις µε εµπειρογνώµονες της Επιτροπής ανά χώρα.
• Επισκέψεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συµβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα