Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Οδύσσεια της διανόησης

«Οδύσσεια του πνεύματος και της διανόησης» χαρακτηρίστηκε από τον καθηγητή Ερατοσθένη Καψωμένο η νέα ποιητική συλλογή του Δημήτρη Κακαβελάκη με τίτλο: “α – ΓΕΡΩΧΟ ΝΟΗΣΗΣ και ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΙ-ΠΟΤΑ”, η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νέα Χώρα.
Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι ο Δημήτρης Κακαβελάκης, ο οποίος έχει αφιερώσει το βιβλίο στον πνευματικό του πατέρα, Γιώργο Καψωμένο, είναι ένας πρωτοποριακός ποιητής με σημαντική προσφορά στην κοινωνία των Χανίων.
«Μας χρειάζονται άνθρωποι σαν τον Δημήτρη Κακαβελάκη για να μας ξυπνάνε και να μας κάνουν συνειδητούς πολίτες», τονίστηκε.
Για την νέα ποιητική συλλογή μίλησαν ο Ερατοσθένης Καψωμένος ενώ ποιήματα απήγγειλαν ο Μιχάλης Αεράκης και ο ίδιος ο ποιητής Δημήτρης Κακαβελάκης.
Η νέα ποιητική συλλογή του Δημήτρη Κακαβελάκη χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ως «εξόχως δύσκολη» ενώ είναι αφιερωμένη στον πνευματικό του πατέρα Γιώργο Καψωμένο.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στα «Χ.ν.», ο κ. Κακαβελάκης σχετικά με την αφιέρωση της ποιητικής συλλογής στον Γ. Καψωμένο «η ουσία για τον Γιώργο Καψωμένο είναι ότι πριν από κάποια χρόνια, το 2006 αν θυμάμαι καλά, είχα πει στον νυν Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο οποίος τότε ήταν Μητροπολίτης, να κάνουμε μία σύνοψη, ένα αφιέρωμα στον Γ. Καψωμένο, τον φιλόσοφο, ο οποίος ήταν ο πνευματικός μου πατέρας. Σε εκείνον αναγνωρίζω όλη την ουσιαστική προσφορά του».
Όσον αφορά την σύγχρονη ποίηση και την εξέλιξη της ο κ. Κακαβελάκης τόνισε πως «η ποίηση βρίσκεται σε ένα καινούργιο στάδιο. Το στάδιο πλέον της ποίησης είναι μέσα στα πλαίσια μιας καινούργιας πραγματικότητας μέσα από όλες τις άλλες πραγματικότητες. Αν όμως δεν υπερβεί αυτές τις καθημερινές πραγματικότητες τότε δεν μπορεί να έχει καμία υπερουσία και υπεραξία. Αυτή την προσπάθεια ευελπιστώ να βοηθήσω όσες δυσκολίες και να έχω. Η αντίληψη ότι τα ποιήματα απευθύνονται σε λίγους είναι ας πούμε μία κακή άποψη διότι η ποίηση πρέπει να διαβάζετε και να διαβάζετε με μία καινούργια ακουστικότητα και μία καινούργια πραγματικότητα. Να υπερβαίνει την στενή καθημερινότητα, αν δεν την υπερβαίνει τότε δεν είναι ποίηση. Την σύγχρονη ποίηση πρέπει να την δούμε από πολλαπλές έννοιες».

Σπουδαίος δημιουργός
Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης,  καθηγητής Ερατοσθένης Καψωμένος αναφέρθηκε στον ποιητή Δημήτρη Κακαβελάκη αλλά και στο έργο του τονίζοντας πως «ο Δημήτρης Κακαβελάκης είναι ένα σπουδαίος δημιουργός ο οποίος δεν είναι γνωστός ανάλογα με την αξία του έργου του. Είναι ένας πρωτοποριακός ποιητής και πολύ τολμηρός ποιητής όσον αφορά την χρήση της γλώσσας. Είναι επίσης «δύσκολος» ποιητής. Με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καταφέρνει να συνδυάσει την τολμηρή  και δύσκολη έκφραση με ένα πάντα ζωντανό ενδιαφέρον για τα μεγάλα ζητήματα της ανθρωπότητας. Είναι μια συνείδηση σε διαρκή εγρήγορση και πάντα μαχητική. Λέει το σωστό χωρίς να διστάζει και αυτό είναι χρήσιμο στην εποχή μας όπου έχει επικρατήσει μία παραίτηση και μία πνευματική αδράνεια. Μας χρειάζονται άνθρωποι σαν τον Δημήτρη Κακαβελάκη για να μας ξυπνάνε και να μας κάνουν συνειδητούς πολίτες. Το νέο βιβλίο θα το χαρακτήριζα ως “η οδύσσεια του πνεύματος και της διανόησης”».
Από την πλευρά του ο ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης, αναφέρθηκε στην προσφορά του Δημήτρη Κακαβελάκη και του Γιώργου Καψωμένου στην κοινωνία των Χανίων  λέγοντας πως «χαίρομαι πάρα πολύ να βρίσκομαι ανάμεσα σε δύο πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας, πολύ σημαντικούς ο καθένας στο ανάλογα με αυτά που προσφέρει στην κοινωνία των Χανίων και όχι μόνο. Δεν γνώρισα βεβαίως τον Γιώργο Καψωμένο, ωστόσο έχω μάθει ότι ήταν μία πολύ σημαντική προσωπικότητα. Άνθρωπος των γραμμάτων, με τεράστια προσφορά».
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ίδρυμα Καψωμένου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

1978: Απατεώνας συνελήφθη στα Χανιά – Εμφανιζόταν σαν γαμπρός

44 χρόνια πριν και στα Χανιά είχε προκαλέσει “σούσουρο” η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος παρουσιαζόταν ως… γαμπρός αν και έγγαμος με παιδιά! Αναφέρει το...

Τραυματισμός κοπέλας από… πτώση τμήματος ταράτσας στα Χανιά (φωτ.)

Ελαφριά τραυματίστηκε μία 27χρονη γυναίκα λίγο πριν τις 10 το πρωί στα Χανιά, όταν έπεσε πάνω της κομμάτι τσιμέντου από ταράτσα στην οδό Υψηλαντών. Αμεσα...

Ανησυχητικά στοιχεία για τη σύφιλη στα Χανιά

Επανεμφάνιση της σύφιλης για μια σειρά από λόγους καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και σε τοπικό επίπεδο με βάση έρευνα - μελέτη της Μονάδας Νεογνών...

Σωτήριες επεμβάσεις στην Α΄Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Πολύτιμο ιατρικό έργο επιτελεί η Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Τα “Χανιώτικα νέα”, συνεχίζοντας την παρουσίαση του έργου που...

Βιολογικές φράουλες στα Χανιά

Mια θέση στις προτιμήσεις και στο τραπέζι του καταναλωτή διεκδικεί η xανιώτικη υπαίθρια βιολογική φράουλα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να παράγεται τα τελευταία...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα