Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

“Οδηγός” οι Άγιοι Απόστολοι για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

» Συλλογή υπογραφών από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Υπογραφές για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου ώστε να γίνει ένας χώρος πρασίνου και όχι “προσωρινός” χώρος στάθμευσης, συγκέντρωναν χθες μέλη της “Πρωτοβουλίας Πολιτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου”, της “Οικολογικής Πρωτοβουλίας” κ.ά.

Στους Αγίους Αποστόλους στήθηκε ένα μικρό περίπτερο όπου εκατοντάδες κόσμος πέρασε και στήριξε με την υπογραφή του τα αιτήματα των συλλογικοτήτων.
«Όπως κερδίσαμε τους Αγίους Αποστόλους, όπως πετύχαμε να μην γίνει το λιμάνι στη Γαυδοπούλα έτσι και συνεχίζουμε συγκεντρώνοντας υπογραφές με τις οποίες θα ζητάμε την πραγματοποίηση ενός δημοτικού συμβουλίου με θέμα το πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Διεκδικούμε να γίνει πάρκο και όχι προσωρινός χώρος στάθμευσης. Θέλουμε ο κόσμος να μπαίνει μέσα γιατί έχει ανάγκη από ελεύθερους, δημόσιους χώρους, για πράσινο και για δέντρα» τόνισε η κ. Ρούλα Καστρινάκη μέλος της “Πρωτοβουλίας”.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και μέχρι το μεσημέρι είχε συγκεντρωθεί ήδη ένας πολύ μεγάλος αριθμός υπογραφών. «Οι πολίτες βλέποντας την κλιματική καταστροφή αντιλαμβάνονται πως είναι αναγκαίο το πράσινο και τα δέντρα μέσα στην πόλη. Θα δώσει μια σημαντική ανάσα στην πόλη που θέλει δέντρα. Θα είναι μια ανάσα πνοής και ανάσα ζωής. Τα παιδιά μας αντί να είναι μπροστά στην οθόνη των υπολογιστών τους όλη την ημέρα θέλουμε να μπορούν να επισκεφθούν ένα πράσινο πάρκο, με χώρους αθλητισμού, για τα άτομα με αναπηρίες, για τα νήπια, για τον καθένα από εμάς ώστε να έχει ένα χώρο να μπορεί να δημιουργεί, να συζητάει. Η πόλη έχει ανάγκη από ελεύθερους δημόσιους χώρους. Δυστυχώς ξέρουμε πως μόλις ελευθερωθεί ένας χώρος ή καταπατείται από κάποιον ή γεμίζει τραπεζοκαθίσματα και αυτοκίνητα. Αυτό πάει να γίνει τώρα να γεμίσει αυτοκίνητα και αυτό προσπαθούμε να αποτρέψουμε» κατέληξε η κ. Καστρινάκη.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις για τη συζήτηση της αίτησης των περιοίκων για χορήγηση Προσωρινής Διαταγής, που συμπεριλαμβανόταν ως αίτημα στην κατατεθειμένη από 12 Μαρτίου αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να μην επιτραπεί η συνέχιση των εξαγγελθέντων έργων, για την δημιουργία χώρου στάθμευσης και να απαγορευθεί η χρήση αυτή από τον Δήμο Χανίων, δίνουν με ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι των περίοικων.
Υπενθυμίζεται πως η συζήτηση της αίτησης έγινε στις 14 Μαρτίου, κι ενώ οι συνεχιζόμενες αυτή την περίοδο εργασίες είναι προφανές για τους περιοίκους ότι υλοποιούν χώρο στάθμευσης και όχι τον θεσμοθετημένο κατόπιν μελέτης χώρο πράσινου.
Οι δικηγόροι Γιώργος Στυλιανάκης και Γιάννης Νικολιδάκης εξηγούν πως εξέδωσαν την ανακοίνωση «προς αποφυγή παρερμηνειών για την διαδικασία της αίτησης χορήγησης προσωρινής διαταγής και την έκβαση αυτής και για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις από την πλευρά του Δήμου Χανίων».

Αναλυτικά αναφέρουν:
«Στην εκφώνηση της υπόθεσης εμφανίστηκε προσωπικά ο κ. Δήμαρχος Χανίων, ο οποίος, προκειμένου να ματαιώσει την έκδοση Προσωρινής Διαταγής και χωρίς να εισφέρει οποιοδήποτε αποδεικτικό μέσο πλην της επίσημής δήλωσής του ως νόμιμος εκπρόσωπος του Δήμου, δήλωσε ρητά στον Δικαστή ότι ο Δήμος ούτε σκόπευε ούτε σκοπεύει να προχωρήσει σε χρήση του χώρου του τ. Στρατοπέδου σαν τέτοιου στάθμευσης οχημάτων και ότι οι αιτούντες απομόνωσαν μία φράση του από παλαιότερη δήλωσή του και την επισείουν σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Επίσης ανέφερε ότι όλες οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν και πραγματοποιούνται και τώρα αφενός είναι νόμιμες και αφετέρου έχουν σκοπό την προετοιμασία της χρήσης του χώρου ως χώρου συγκεντρώσεως κοινού, παιδικής χαράς κλπ. Με άλλη διατύπωση δηλαδή ισχυρίστηκε ότι οι αιτούντες προβάλλουν ανακρίβειες και ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει πάρκινγκ αλλά πάρκο.

Με την δήλωση αυτή που διατυπώθηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο και τόνο ο κ. πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων που διεξήγαγε την ακροαματική διαδικασία της αίτησης προσωρινής διαταγή , τελικά επείσθη κατόπιν της επίσημης δηλώσεως του Δημάρχου ότι οι εργασίες οι οποίες πραγματοποιούνται, προς το παρόν δεν αποδείχθηκε ότι στοχεύουν σε χρήση χώρου στάθμευσης, αλλά όταν και εάν αργότερα αποδειχθεί εναργέστερα κάτι τέτοιο, οπωσδήποτε δε εφόσον αρχίσει η λειτουργία χώρου στάθμευσης, η Δικαιοσύνη θα επιληφθεί και πάλι του θέματος, κάτι το οποίο έτσι και αλλιώς θα γίνει στις 14-5-2024 οπότε και θα συζητηθεί και μάλιστα δημόσια η κύρια Αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων των περιοίκων. Αυτή είναι η έννοια της απόφασης που εκδόθηκε και μάλιστα όχι μόνο το Δικαστήριο θεώρησε μετά τις δηλώσεις του Δημάρχου ότι δεν απαιτείται ειδική προσωρινή προστασία μέχρι την συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων σχετικά με την δημιουργία χώρου στάθμευσης αλλά και ο Δήμος δεσμεύεται από την δήλωση αυτή του Δημάρχου να μην τον υλοποιήσει. Είναι προφανές ότι το Δικαστήριο λαμβάνει ως σοβαρές τις δηλώσεις του Δημάρχου θεωρώντας τις δεσμευτικές, προτάσσοντας εύλογα την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης στην Διοίκηση , την οποία οι περίοικοι έχουν προ πολλού απολέσει και είναι δυσχερές να την ανακτήσουν.
Οι εντάσεις και ανοίκειες συμπεριφορές που έλαβαν χώρα κατά τη συζήτηση δεν ενδιαφέρουν τους περιοίκους, διότι το θέμα δεν είναι προσωπικό. Αυτό που ενδιαφέρει όμως είναι αν οι επίσημες εξαγγελίες του παρελθόντος για την δημιουργία πάρκινγκ, εξαλείφθηκαν από μια προφορική δήλωση του Δημάρχου κατά την συζήτηση της προσωρινής διαταγής την 13-3-2024 και αν επαναληφθούν δημόσια πριν ή κατά την 14-5-2024 και, βεβαίως, κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν στην πράξη.

Το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες , που επιθυμούν το πράσινο και την νομιμότητα για το χώρο του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου θα συνεχίσουν να τα επιδιώκουν με κάθε νόμιμο τρόπο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα