Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Οδηγός για τις εκλογές

» Πώς ψηφίζουμε, πόσοι είναι οι σταυροί προτίμησης
Ένα 24ωρο πριν από τις εκλογές συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και τους Δήμους του Νομού.
Οι εκλογές είναι τριπλές (δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές) και ως γνωστόν θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαΐου.
Στις περιφερειακές και τις ευρωεκλογές οι σταυροί προτίμησης είναι μέχρι 4 χωρίς εξαιρέσεις. Ωστόσο, η σταυροδοσία στις δημοτικές εκλογές μοιάζει με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες καθώς ο αριθμός των σταυρών διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τις έδρες που αναλογούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια, αλλά και από το αν ο συνδυασμός κατεβάζει υποψηφίους στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ των “Χ.Ν.” είχε αναφερθεί ότι σε ό,τι αφορά τα Χανιά ο συνολικός αριθμός των εκλογικών κέντρων, σύμφωνα με την αναπληρώτρια προϊσταμένη Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Χρυσούλα Κουναλάκη ανέρχεται σε 340, εκ των οποίων 2 είναι ειδικά εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν στις Αγροτικές Φυλακές της Αγιάς και στις Φυλακές “Κρήτη 1”.
Σχετικά με τη δύναμη του εκλογικού σώματος σε επίπεδο Νομού Χανίων οι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 140.969, ενώ 890 είναι οι ετεροδημότες, 1.879 οι κοινοτικοί και 1.518 οι ειδικοί εκλογείς (στρατιωτικοί, ναυτικοί, πυροσβέστες, αστυνόμοι κ.λπ.). Οσοι είναι εγγεγραμμένοι ως ειδικοί εκλογείς και ετεροδημότες ψηφίζουν μόνο για τις ευρωεκλογές, οι κοινοτικοί πολίτες ψηφίζουν για τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές -αλλά όχι για τις περιφερειακές- ενώ οι ομογενείς και υπήκοοι τρίτων χωρών δεν έχουν σύμφωνα με τη νομοθεσία δικαίωμα ψήφου.

ΩΡΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ  ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Σε ό,τι αφορά τις ώρες που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία τις Κυριακές της 18ης και 25ης Μαΐου, η κα Κουναλάκη τόνισε ότι τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, προβλέπεται η περίπτωση να δοθεί χρονική παράταση στην ψηφοφορία εφόσον υπάρχει κόσμος που περιμένει να ψηφίσει ή για κάποιον λόγο έχει διακοπεί η διαδικασία ψηφοφορίας. Σε κάθε περίπτωση την παράταση θα τη δώσει ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Για να ασκήσουν το δικαίωμά τους οι πολίτες χρειάζεται να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό τους βιβλιάριο υγείας ανεξάρτητα από το Ασφαλιστικό Ταμείο. Τυχόν κομμένα δελτία αστυνομικής ταυτότητας θα γίνονται αποδεκτά, ενώ σε ό,τι αφορά τα διαβατήρια θα γίνεται αποδεκτή η προσκόμιση ακόμα και ελληνικού διαβατηρίου που έχει λήξη η ισχύς του έστω και αν αυτό έχει εκδοθεί από τον καιρό που η αρμοδιότητα άνηκε όχι στην Αστυνομία, αλλά στη Νομαρχία. Οι στρατιωτικοί και όσοι υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας θα επιδεικνύουν τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες, ενώ οι πολίτες της Ε.Ε. οφείλουν να προσκομίσουν ταυτότητα ή διαβατήριο.

Η ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι πολίτες σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, εφόσον χρειαστεί, θα μπορούν να λάβουν οδηγίες ακόμα και στο εκλογικό τμήμα από τον δικαστικό αντιπρόσωπο. Ειδικότερα, για τις ευρωεκλογές οι σταυροί προτίμησης είναι μέχρι 4, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα ψηφοδέλτια των κομμάτων είναι ενιαία σε επίπεδο χώρας. Για τις περιφερειακές εκλογές οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι 4 σταυρούς προτίμησης καθώς στον Νομό Χανίων εκλέγονται 13 περιφερειακοί σύμβουλοι από τους συνολικά 51 της Περιφέρειας Κρήτης.
Για τις δημοτικές εκλογές, ωστόσο, τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα καθώς ο αριθμός των σταυρών που θα μπορέσουν να βάλουν οι ψηφοφόροι καθορίζεται από έναν συγκερασμό της εγκυκλίου 14, του Προεδρικού Διατάγματος της απόφασης του υπουργού περί καθορισμού των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των αποφάσεων του Πρωτοδικείου περί ανακήρυξης των συνδυασμών. Πιο συγκεκριμένα, κάθε συνδυασμός καταρτίζει ενιαία ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους κάθε πρώην Δήμου (εκλογική περιφέρεια) ξεχωριστά και επίσης με τους υποψηφίους για τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.
Από εκεί και πέρα:
• Στους Δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια (όπως στους Δήμους Γαύδου και Σφακίων) ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε 1 ή 2 ή 3 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, δηλαδή μπορεί να βάλει μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης. Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυρούς προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται όμως υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
• Στους Δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες (όπως είναι οι Δήμοι Χανίων, Αποκορώνου, Καντάνου – Σελίνου, Κισάμου και Πλατανιά) ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του:
α) σε 1 υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική (όπως για παράδειγμα στην Αση – Γωνιά και τον Φρε του Δήμου Αποκορώνου ή τα Κεραμειά και τη Σούδα στον Δήμο Χανίων).
β) έως 3 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από 3 έδρες (όπως για παράδειγμα στις εκλογικές περιφέρειες Βάμου, Αρμένων και Γεωργιούπολης του Δήμου Αποκορώνου) ή/και σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου Δήμου. Δηλαδή, ο εκλογέας μπορεί να θέσει 1 ή περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής του περιφέρειας, σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος και 1 σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών.
Για παράδειγμα ένας ψηφοφόρος που ψηφίζει στη Δημοτική Ενότητα Βάμου μπορεί να βάλει έως 3 σταυρούς σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής του περιφέρειας και να βάλει 1 ακόμα σταυρό σε κάποιον υποψήφιο από άλλη εκλογική περιφέρεια του Δήμου Αποκορώνου (για παράδειγμα από τους Αρμένους ή τη Γεωργιούπολη).
• Τέλος, αν ο συνδυασμός που επιλέγεται έχει εκπροσώπους στη Δημοτική και Τοπική Κοινότητα, τότε ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε 1 ή 2 υποψηφίους του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας και σε 1 υποψήφιο σύμβουλο ή εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας. Να σημειωθεί ότι αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν σε κάποιο μέρος του περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυρούς προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης για τους υποψηφίους του μέρους αυτού.

Εκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων και την ημέρα των εκλογών
Αστυνομικές ταυτότητες μέχρι και την ημέρα των εκλογών θα εκδίδουν τα γραφεία ταυτοτήτων της ΕΛ.ΑΣ., το ωράριο των οποίων επεκτείνεται, με απόφαση του Αρχηγείου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, στις προσεχείς περιφερειακές και δημοτικές εκλογές καθώς και τις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, τα γραφεία ταυτοτήτων θα είναι ανοιχτά το Σάββατο 17 και 24 Μαΐου, από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και την Κυριακή, 18 και 25 Μαΐου, από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Οπως επισημαίνεται από την Αστυνομία, σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης ή αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, η έκδοση θα γίνεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Για την έκδοση δελτίου ταυτότητας, το οποίο ο ενδιαφερόμενος πολίτης αποκτά για πρώτη φορά, μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει, από τα γραφεία ταυτοτήτων στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά. Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους γραφείων ταυτοτήτων των υπηρεσιών ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Υποχρεωτική η ψήφος»
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Ωστόσο,  οι εκλογείς, που δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οφείλουν, εφ’ όσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στον Δήμο του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση.
Επίσης, σε πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου Χανίων, σημειώνεται ότι εκλογικό δικαίωμα, στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, έχουν οι δημότες, οι οποίοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1996, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων της οικείας Περιφέρειας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του “εκλέγειν”.
Εκλογείς που, χωρίς να έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε άλλη αιτία στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Συνεπώς, όσοι Ελληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια Δήμου της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων Δήμων, έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 18ης και 25ης Μαΐου 2014, να απευθυνθούν στον Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους (στα δημοτολόγια), προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Οσοι από τους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια Δήμου της χώρας, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό που να βεβαιώνει την εγγραφή τους στα μητρώα αρρένων.
Στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, με την προϋπόθεση ότι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι 14/3/2014 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟΥ
Επίσης, σημειώνεται  ότι για την εξυπηρέτηση των δημοτών του Δήμου Χανίων το Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης της Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων (Δημοτολόγιο) θα λειτουργήσει ως εξής:
• Παρασκευή 16 Μαΐου από 7.30 π.μ. έως 7.30 μ.μ.
• Σάββατο 17 Μαΐου από 8 π.μ. έως 8 μ.μ.
• Κυριακή 18 Μαΐου από 7 π.μ. έως 7 μ.μ.
• Παρασκευή 23 Μαΐου από 7.30 π.μ. έως 7.30 μ.μ.
• Σάββατο 24 Μαΐου από 8 π.μ. έως 8 μ.μ.
• Κυριακή 25 Μαΐου από 7 π.μ. έως 7 μ.μ.
Επίσης το Δημαρχιακό Κατάστημα θα παραμείνει ανοιχτό το Σάββατο 17/5/2014 από 8 π.μ. – 9 μ.μ. και την Κυριακή 18/5/2014 από 6.30 π.μ. – πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Το Σάββατο 24/5 και την Κυριακή 25/5 θα ισχύσει το ίδιο ωράριο λειτουργίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα