Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Ωδή προς την Παναγία

Tην παραμονή και την ημέρα της εορτής 20η και 21η τρέχοντος μηνός Νοεμβρίου, η πόλη μας, η ιστορική και πολιτισμική πρωτεύουσα της Κρήτης, τα Χανιά εορτάζουν και οι Χανιώτες χαίρονται, τιμούν και ευχαριστιακά πανηγυρίζουν την Παναγία που για αιώνες ευλογεί και αγιάζει την πόλη, ζωογονεί και εμπνέει προς το αγαθό τους συμπολίτες μας όλους και διατηρεί υψηλό το ήθος στον υπερτελή βαθμό της αισιοδοξίας και της ζωής των Χανιωτών.
Γνωρίζουμε ότι εδώ που βρίσκεται η ιστορική Τριμάρτυρη υπήρχε ως το 10ο ή 11ο αιώνα μικρός βυζαντινός ναός αφιερωμένος στην Παναγία.

Δεν γνωρίζουμε το τέλος του, εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι το μόνο απομεινάρι εκείνου του μικρού βυζαντινού ναού που έχουμε έως και σήμερα είναι το εικόνισμα της Παναγίας των Εισοδίων που βρίσκεται αριστερά καθώς ερχόμαστε στον πρόναο του Ιερού Καθεδρικού μας ναού χρυσοποίκιλτο σε ξυλόγλυπτο κουβούκλιο τοποθετημένο, που είναι γεμάτο με θρύλους και παραδόσεις, διηγήσεις και αναμνήσεις, θάματα και πράματα.

Στο όνομα αυτής της Παναγίας των Εισοδίων είναι εγκαινιασμένος από το έτος 1860 ή 1862 ο καθεδρικός μας ναός και αυτή η εικόνα είναι που στη συνείδηση των Χανιωτών λογιάζεται θαυματουργή και δεν ενώνει μόνο τους αιώνες και δεν ευλογεί μόνο τους συμπολίτες μας όλους που την ευλαβούνται ιδιαίτερα, είναι η ίδια που αυτές τις ημέρες της εορτής των Εισοδίων συνεγείρει και ξεσηκώνει κάθε ορθόδοξη ψυχή της πόλης και της περιοχής μας προς την ιερή αυτή κατανυκτική και ευλογημένη ιεροαποδημία και ευλαβική προσκύνηση αυτής της θαυματουργής ιστορικής και ευλογημένης μεγάλης δωρεάς, θεϊκής παρακαταθήκης, των Χανίων και των συμπολιτών μας όλων, αυτό το ιστορικό εικόνισμα της Παναγίας.

Ισχυρός ως ακατάλυτος δεσμός των προσώπων της Παναγίας και των πιστών της περιοχής μας που αν και την Παναγία την έχουμε καθημερινά και ολοήμερα στη διάθεσή μας γιατί ο ιερός καθεδρικός μας ναός των Εισοδίων παραμένει ανοικτός καθημερινά ως αργά το βράδυ, αυτές τις ημέρες του Νοεμβρίου, του εορτασμού των Εισοδίων της Θεοτόκου, ζούμε και χαιρόμαστε αυτό τον αυθόρμητο πανηγυρικό συναγερμό της πόλης μας, που οι πιστοί καταφεύγουν στον ιερό ναό των Εισοδίων προς μια μυστική, καρδιακή συνάντησή τους με την πλατυτέρα των ουρανών και προς μια αναζήτηση του ελέους και των οικτιρμών του Θεού με τις πρεσβείες της Παναγίας και τα πρόσωπα, τις οικογένειες, την πόλη και τον τόπο γενικότερα.

«Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ ημών…».
Των ανέργων, των εμπερίστατων, των κατατρεγμένων και καταφρονεμένων νέων και ηλικιωμένων, εδικών και ξένων, γνωστών και αγνώστων, των εν ασθενίαις και θλίψεσιν ευρισκομένων.

«Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ ημών….».
Του ευσεβούς Γένους μας, των αρχών και των εξουσιών της Χώρας μας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, προς υπεράσπιση και φύλαξη πάντων ημών από παντός πολεμίου και εχθρικού «επερχομένου έσωθεν και έξωθεν».

«Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ ημών…».
Των διδασκόντων και διδασκομένων εις τα σχολεία της πόλεως και της χώρας μας και δώσε θεϊκό φωτισμό σε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την ιερή υπόθεση της παιδείας προς επιτυχία και ζωήν και σωτηρία.

«Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ ημών…».
Για την ειρηνική συμβίωση των συμπολιτών μας, και την ευφορία των καρπών της γης, ώστε να έχουμε επάρκεια αγαθών προς επιβίωση και αξιοπρέπεια όλων.

«Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ ημών…».
Να έχουμε καλούς και ευλογημένους καιρούς χωρίς ακραία καιρικά και καταστροφικά φαινόμενα, να έχουμε ασφαλή ταξίδια και ευχαριστημένη και ευλογημένη ζωή.
Έχε την έγνοια σου Παναγία μας και πρέσβευε όχι μόνον για μας αλλά και για τους άλλους, «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου».

Ανοικτή, ευλογημένη, πληθωρική και καθολική καταφυγή προς την Παναγία και τις ευχές της προς το Θεό υπέρ πάσης πόλεως και χώρας.

Αυτή η εμπιστοσύνη που εμπνέει η Παναγία τροφοδοτεί και συνεγείρει αυτό το πανηγύρι και αυτή τη εορτή της Παναγίας στα Χανιά και τον κόσμο όλο.

Για τούτο το κάλεσμα μας προς συμμετοχή στον κοινό εορτασμό είναι πάνδημο και καθολικό χωρίς αποκλεισμούς και μίζερες επιφυλάξεις.

«Εισέλθετε πάντες στην χαρά του Κυρίου».
«Τρυφήσατε πάντες».
«Ουδείς εξέλθει πεινών».

Έχει η Παναγία.
Έχει ο Θεός για όλους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα