Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

“Οχυρά που ενώνουν” λαούς και πολιτισμούς

Η κοινή αρχιτεκτονική κληρονομιά οχυρωματικών έργων του παρελθόντος που διασώζονται μέχρι σήμερα σε μεσογειακές χώρες και τα οποία από πολεμικά φρούρια μπορούν να λειτουργήσουν στις μέρες μας ως γέφυρες επικοινωνίας και πολιτιστικών ανταλλαγών, αναδεικνύεται μέσα από την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Οχυρά που ενώνουν” που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μεγάλο Αρσενάλι στο παλιό λιμάνι.
Την έκθεση διαχειρίζεται το Marco Polo System project με έδρα τη Βενετία και διοργανώνεται με τη συνεργασία του ΥΠ.ΠΟ.Α. – Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, του Δήμου Χανίων ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και του πολιτιστικού συλλόγου “Φίλοι της Ιταλίας”, τελώντας υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές πηγή έμπνευσης του εγχειρήματος αποτέλεσαν οι θεμελιώδεις αρχές της “Σύμβασης Faro του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς για την κοινωνία”, που υπογράφηκε το 2005, ενώ κάθε τόπος που διαθέτει οχυρωματική αρχιτεκτονική κληρονομιά, όπως φρούρια, πύργους, προμαχώνες, οχυρωμένες πόλεις, γίνεται μέλος μιας κοινότητας που εκτείνεται σε όλη την Ευρωμεσογειακή λεκάνη, με στόχο την υλοποίηση κοινών αναπτυξιακών έργων και τη βιωσιμότητα αυτών των μνημείων.
«Η οχυρωματική κληρονομιά αποτελεί αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο του ανθρώπινου βίου, που σήμερα μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη μιας νέας μορφής ανάπτυξης, βιώσιμης και καινοτόμου, καθώς αποτελεί μαρτυρία και ταυτόχρονα εδραιώνει τη μελλοντική προοπτική συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων», αναφέρουν οι διοργανωτές της έκθεσης και επισημαίνουν ότι στόχος είναι να οικοδομηθεί ένα ευρωμεσογειακό δίκτυο οχυρών.
Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να δει οχυρωματικά έργα από την Ιταλία, την Κροατία και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και οχυρά των Χανίων.
«Σε μια Ευρώπη που κλονίζεται καθημερινά και χαρακτηρίζεται από “κλειστοφοβικές” τάσεις, ο διάλογος μεταξύ των λαών, η ενίσχυση των ιδιαιτεροτήτων και η υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συνοχής έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικό εργαλείο για την οικοδόμηση μιας αρμονικής συνύπαρξης, ώστε να δημιουργήσουν γέφυρες και να ενθαρρύνουν κοινά έργα», σημείωσαν οι διοργανωτές.
Κάλεσμα στο κοινό να παρακολουθήσει την έκθεση και να ταξιδέψει σε γνώριμα αλλά και άγνωστα οχυρά που σήμερα αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλοι της Ιταλίας” Τόνια Ψιστάκη μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουλίου και θα είναι ανοιχτή 10:00 – 13:00 και 19:00 – 21:00, καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα