Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο Τραμπ ήθελε να εξορίσει νοσούντες από κορωνοϊό στο Γκουαντάναμο

Η προηγούμενη αμερικανική προεδρία υπό τον Ντόναλντ Τραμπ που στιγματίστηκε από την επιδρομή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, τις θηριωδίες των αστυνομικών κατά των έγχρωμων αλλά και των πάσης φύσεως παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα ενός άκρατου εθνικισμού, ρατσισμού πάσης φύσεως αλλά και σοβαρών διακρίσεων σε βάρος όλων των διαφορετικών, ολοκληρώθηκε με την πανδημία του κορωνοιού, την συνομωσιολογική του στάση απέναντι στην ασθένεια αλλά και τελευταία τρανταχτή αποκάλυψη για τις προθέσεις του απέναντι στους νοσούντες από κορωνοιό.

O πρώην πρόεδρος λοιπόν των ΗΠΑ λέγεται ότι είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει επιμολυσμένους συμπατριώτες του στο Γκουαντάναμο για καραντίνα μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό καταγράφεται σε σχετικό βιβλίο που επρόκειτο να δημοσιευθεί περί τα τέλη Ιουνίου. Την είδηση δημοσίευσε η εφημερίδα «Washington Post», επικαλούμενη στοιχεία και αποσπάσματα από το μη δημοσιευμένο  βιβλίο με τίτλο «Εφιαλτικό Σενάριο: Η απάντηση της κυβέρνησης Trump στην πανδημία που άλλαξε την ιστορία».
Η είδηση αυτή μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει αλλά για όλους όσους

παρακολούθησαν με προσοχή τα ανά χρονικά διαστήματα αποφθέγματα και τις απόψεις του Τραμπ δεν εκπλήσσουν στο παραμικρό, εξού και η ταύτισή του με τον άλλο «δεσπότη» της όλης ιστορίας, Βλαντιμίρ Πούτιν

Το βιβλίο γράφτηκε από δύο συνεργάτες της αμερικανικής εφημερίδας. Ως γνωστόν, στον κόλπο του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική βάση με το διαβόητο πια κέντρο κράτησης. Εκεί έχουν λάβει χώρα εδώ και πολλά χρόνια οι πιο μαζικές αλλά και ταυτόχρονα απίστευτες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς.

Η μεταχείριση λοιπόν των νοσούντων από κορωνοιό από τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο μάλλον ομοιάζει με Σπιναλόγκα ή Αλκατράζ.

«Δεν έχουμε ένα νησί που μας ανήκει;» λέγεται ότι είπε ο Trump στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο του 2020, προτού ο ιός εξαπλωθεί δραματικά στις ΗΠΑ. Και μετά, “Τι θα γίνει με το Γκουαντάναμο;” Οι σύμβουλοί του έμειναν άναυδοι, γράφει η Washington Post.

Στο τέλος, η ιδέα απορρίφθηκε επειδή οι σύμβουλοι ανησυχούσαν για την αντίδραση του κόσμου για το γεγονός ότι οι επιστρέφοντες από τις διακοπές θα φιλοξενούνταν στην ίδια βάση των ΗΠΑ μαζί με τους υπόπτους για τρομοκρατία.

Και μόνο, θα προσθέσω εγώ, που ένας Αμερικανός πρόεδρος έφτασε στο σημείο να εκφράσει μία τέτοια άποψη, τα σχόλια για το ποιον του περισσεύουν. Η συνομωσιολογική στάση του Τράμπ ενέπνευσε πολλούς αρνητές σε διεθνή κλίμακα, με τα πιο απίστευτα σενάρια για την προέλευση αλλά και την ένταση του κορωνοιού.

Επικαλούμενη το βιβλίο, η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο Trump είχε παραπονεθεί στον τότε υπουργό Υγείας, Alex Azar, τον Μάρτιο του 2020 για το ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στα τεστ κατά του κορωνοϊού.

Ο Τραμπ φέρεται να είπε: «Θα χάσω τις εκλογές λόγω των τεστ! Ποιος βλάκας έδωσε την δικαιοδοσία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διεξάγει τεστ;» ρώτησε ο Τραμπ. Στη συνέχεια, ο Azar του επεσήμανε ότι ο γαμπρός του Jared Kushner είχε αναλάβει την πρωτοβουλία.

Το βιβλίο έχει προγραμματιστεί να δημοσιευθεί στις 29 Ιουνίου. Οι συγγραφείς Yasmeen Abutaleb και Damian Paletta είναι συνεργάτες της Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το βιβλίο εστιάζει στο χάος της κυβέρνησης Trump ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν ότι δεν υπήρχαν σαφείς αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και όχι μόνο ενδοκυβερνητικό χάος, θα προσέθετα, αλλά ένα παγκόσμιο χάος και ανασφάλεια μετά από τέτοιου είδους στάση απέναντι σε σοβαρά υγειονομικά προβλήματα. Η θητεία Τραμπ λοιπόν στιγματίζεται λοιπόν και από ένα ακόμη σοβαρό γεγονός.

Αν μη τι άλλο από ενέργειες που από ένα σημείο και μετά παύουν να προκαλούν τον γέλωτα όταν έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ζωή.

Και οι γραφικοί δηλαδή κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες γίνονται από κωμικοί – επικίνδυνοι. Αυτό το έχει διδάξει επανειλημμένως η ιστορία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες