Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Ο θάνατος του δικηγόρου

Κύριε διευθυντά,
εύστοχος ο τίτλος που εχρησιμοποίησε ο δικηγόρος Ευτύχης Μαυρογένης σε άρθρο του στην εφημερίδα (μας) για τον «θάνατο του Δικηγοράκου», εξαιτίας του ασφαλιστικού και φορολογικού τερατουργήματος της συγκυβέρνησης ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ.
Θα μου επιτρέψει όμως μια μικρή ένσταση, ως προς τον τίτλο και μόνο: Με το νομοσχέδιο δεν επιχειρείται μόνο ο θάνατος του μικρού -δηλαδή νέου- Δικηγόρου, αλλά όλων των Δικηγόρων, νέων και παλιών. Επιχειρείται ο ολοκληρωτικός θάνατος της Δικηγορίας.
Γεγονός είναι ένα:
Η Δικηγορία έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ, ώστε να την ασκούν, πια μόνο Δον Κιχώτες του Δικαίου. Και δεν έχει συρρικνωθεί μόνο γιατί με διάφορους νόμους αφαιρέθηκε ύλη από τη Δικηγορία.
Αλλά και γιατί ο κόσμος δεν έχει πια χρήματα να “πάει” στα Δικαστήρια προκειμένου, ύστερα από πέντε με δέκα χρόνια, να “πάρει” το δίκιο του.
Ετσι, τα όνειρα και οι ελπίδες των νέων για μια ευπρεπή άσκηση της Δικηγορίας εξανεμίζονται.
Και ο μεγαλοδικηγόρος Κατρούγκαλος, με τον άλλο μεγαλοδικηγόρο υφυπουργό του, έρχονται για να εκμηδενίσουν και το όποιο ίχνος ελπίδας.
Οι Δικηγόροι ήταν πάντα, από την αρχαιότητα, εκείνοι που υπερασπιζότανε τον πολίτη απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας, είτε είχαμε δικτατορία είτε Δημοκρατία. Και βοηθούσανε στην ορθή απονομή της Δικαιοσύνης.
Εκείνοι, με κίνδυνο της δικιάς τους ελευθερίας, προασπίζανε την ελευθερία των πολιτών.
Εννοιες που τώρα πια δεν έχουν αξία -αν δεν τις χλευάζουν κιόλας οι “κρατούντες”: Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ισονομία, Αξιοκρατία.
Και στο βωμό της διατήρησής τους στην εξουσία -και μόνο- οι Κατρούγκαλοι στραγγαλίζουν κάθε έννοια Δικαιοσύνης και τα όνειρα υμών -κυρίως- ανθρώπων για συμβολή τους στην απονομή της Δικαιοσύνης. Η αλήθεια είναι μόνο μία:
Επιδίωξη των Κατρούγκαλων είναι η διατήρηση των μεγαλογραφείων τους.
Με τον αφανισμό της μέγιστης πλειοψηφίας των Δικηγόρων και της Δικαιοσύνης. Ας έχουν όμως κατά νου εκείνο που τους έγραψε ο Ευτύχης Μαυρογένης: Σύντομα θα χρειαστούν Δικηγόρους για να τους υπερασπίσουν.
Ας τους αφήσουν, λοιπόν, να υπάρχουν.

Με εκτίμηση
ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΓΚΑΖΗΣ,
πρώην πρόεδρος Δικηγορικού
Συλλόγου Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα