Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων για το Κέντρο Υγείας Κισσαμου

«Τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Κισσάμου ολοένα και μεγεθύνονται , εν αδυναμία διαχείρισής τους, μιας και η κυβέρνηση αδιαφορεί επιτηδευμένα», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων και προσθέτει:

«Η από 11/6/2024 συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας Κισσάμου, με πρωτοβουλία των δημοτών, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της μεταφοράς νεαρού τραυματία στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, λόγω του ότι δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός ασθενοφόρου, έρχεται να αναδείξει έντονα την υποβάθμιση της μοναδικής μονάδας Υγείας σε μια ολόκληρη Επαρχία , αλλά και σε όλη την ακτίνα από την Κίσσαμο μέχρι τα Χανιά.

Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν , αδυναμίας εξυπηρέτησης των περιστατικών , λόγω έλλειψης οδηγών ή ελλιπούς συντήρησης –παλαιότητας των ασθενοφόρων.

Στην πρόσφατη επίσκεψη μας το Μάιο στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου , στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ , ιατρό, Βασίλη Κασσελάκη , συζητήσαμε εκτενώς, με το Διευθυντή κο Ανυφαντάκη τα ζητήματα του Κέντρου Υγείας. Η σοβαρή υποστελέχωση σε ιατρούς και η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, είναι ένα απόλυτο αδιαμφισβήτητο γεγονός που δυσχεραίνει, εάν όχι καθιστά αδύνατη την παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Το Κέντρο Υγείας Κισσάμου, έχει ένα μεγάλο τομέα ευθύνης καλύπτοντας μια σημαντική γεωχωρικά έκταση στο Δυτικό τμήμα του Νομού Χανίων . Επίσης, αποτελεί υψηλού ενδιαφέροντος τουριστικό προορισμό, αλλά και μια διαρκώς αναπτυσσόμενη περιοχή με πολλές δυνατότητες. Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της περιοχής , δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν επαρκώς , από ένα Κέντρο Υγείας σε πορεία εγκατάλειψης.

Επιπλέον το Γεωγραφικό Ανάγλυφο της περιοχής , σε συνδυασμό με το κακό Οδικό Δίκτυο , δυσχεραίνουν κατά πολύ την άμεση επέμβαση. Η προσπάθεια δημιουργίας σταθμού του ΕΚΑΒ στο Κολυμπάρι , επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ , ο οποίος εντάσσονταν μέσα στον ευρύτερο προγραμματισμό στήριξης και του Κέντρου Υγείας Κισσάμου, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ,από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Απορρίφθηκε και αυτό ως περιττό όπως και κάθε άλλη δρομολογημένη κοινωνική παροχή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Τα κενά στις διακομιδές , καλείται συχνά να καλύψει το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρο που συνδράμει από τα Χανιά , με την εύλογη χρονοκαθυστέρηση λόγω απόστασης, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που η ίδια η υπηρεσία του ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει, λόγω της υποστελέχωσης και της συχνής διακομιδής ασθενών στο Ηράκλειο, απόρροια της γενικότερης υπολειτουργίας τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Από την άλλη η μια και μοναδική λύση που προτείνεται και έχει θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η επάνδρωση των ασθενοφόρων με στρατιωτικούς, αδιαφορώντας εκκωφαντικά για το γεγονός ότι δε διαθέτουν ούτε την εξειδικευμένη απαιτούμενη γνώση, αλλά ούτε την πρακτική εμπειρία , ώστε να στηρίξουν το ιατρικό -παραϊατρικό προσωπικό , κατά την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Εχουμε γίνει αποδέκτης μαρτυριών ότι οι ίδιοι οι ιατροί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα πόστα τους μέσα στο νοσοκομείο για να αντικαταστήσουν την έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού μέσα στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Το στρατιωτικό προσωπικό αμείβεται δε παραπάνω για αυτές τους τις υπηρεσίες, από το αντίστοιχο εξειδικευμένο ιατρικό -παραϊατρικό προσωπικό, και συνεπώς δεν συνδράμει κανένα επιχείρημα που να τεκμηριώνει την επιλογή αυτού του τρόπου πολιτικής παρέμβασης της κυβέρνησης, στα διαχρονικά προβλήματα της λειτουργίας των ΕΚΑΒ.

Είναι ολοφάνερη η αδράνεια και αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για στήριξη της λειτουργίας , της εν λόγω δομής όπως και των περισσότερων εξάλλου, ανά τη χώρα. Η χρήση στρατιωτικού προσωπικού έρχεται για να ρίξει στάχτη στα μάτια. Να μη γίνει, δηλαδή, καμία ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος , η οποία θα ήταν αιτία να αντιστραφεί η εσκεμμένη εγκατάλειψη της Δημόσιας Υγείας.

Το αποτέλεσμα είναι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των μονίμων κατοίκων, αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών , η οποία τίθεται συχνά σε κίνδυνο , αλλά και η έμμεση υποχρέωση να καταφύγουν σε ιδιωτικές υπηρεσίες.

Το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας -ΔΥΠΕ Κρήτης, θα πρέπει να δώσουν άμεσα λύση τουλάχιστον στην ασφαλή και άμεση διακομιδή των ασθενών, στο Κ.Υ. Κισσάμου ή στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, και να εργαστούν προς την κατεύθυνση στελέχωσης με μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό των ασθενοφόρων, ώστε να ικανοποιείται η εύρυθμη λειτουργία τους, σε 24ωρη βάση.

Θα είμαστε κοντά και θα παρακολουθούμε κάθε εξέλιξη και θα επανέλθουμε σε κάθε αφορμή».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα