Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» δίπλα στους εργαζόμενους Χανίων για τη «Λευκή Νύχτα»

Σχετικά με τις ποικίλες αντιδράσεις που προκαλεί η διοργάνωση «Λευκής Νύχτας» στα
Χανιά στις 30 Αυγούστου 2022, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» και η Διοίκηση του Παραρτήματος Ν. Χανίων, εκφράζει δημόσια – μέσω σχετικής ανακοίνωσης – τη γενική θέση ότι τέτοιου είδους «επεκτάσεις» του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων αποδεδειγμένα διενεργούνται σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και τούτο διότι πολλοί καταστηματάρχες – εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών και την ανάγκη των εργαζομένων για εργασία, παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία και τα νόμιμα ωράρια απασχόλησης, απασχολώντας υπερωριακά και πολλές φορές απλήρωτα το προσωπικό τους. Εκτός των άλλων ανατρέπεται και ο οικογενειακός προγραμματισμός των εργαζομένων, οι οποίοι και αυτοί έχουν οικογένειες που τους περιμένουν στο σπίτι.

Όπως επισημαίνεται από τον Σύλλογο «δεν παραβλέπουμε τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί μετά και τις αντεργατικές νομοθετικές παρεμβάσεις που απελευθερώνουν πλήρως τη λειτουργία των καταστημάτων και ελαστικοποιούν τα ωράρια εργασίας. Δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε μάχες για την ανατροπή τους. Όμως, αυτή η νέα πραγματικότητα είναι γεγονός και οι συνέπειες τρέχουν ΤΩΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ σε βάρος των εργαζομένων – μελών μας. Οφείλουμε λοιπόν να μην εθελοτυφλούμε και -αρνούμενοι πολλές φορές την ίδια την πραγματικότητα- να κρυβόμαστε πίσω από τη «γενική γραμμή» ότι είμαστε ενάντια στις «Λευκές Νύχτες» και πέραν αυτού να… «νίπτουμε τα χείρας μας».

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο απαιτούν από εμάς λύσεις στα προβλήματα που
αντιμετωπίζουν. Απαιτούν να τους εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, όταν και όποτε απασχολούνται σε τέτοιες διοργανώσεις.
Απαιτούν να διαπραγματευόμαστε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα εξασφαλίζουν ότι ένα μέρος των κερδών από αυτές τις διοργανώσεις, θα μεταφράζεται
και σ’ επαυξημένο μεροκάματο για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Αυτά περιμένουν από εμάς οι εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι σε όλη τη χώρα και
όχι μια στείρα «αντίδραση» που αυτοεξουδετερώνει τις δυνατότητες και τη δυναμική μας ως
συνδικαλιστικό κίνημα».

Δράσεις

Στη συνέχεια, αναφέρονται στις επερχόμενες δράσεις τους προκειμένου να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων λέγοντας πως «το επόμενο διάστημα, ως η πιο αντιπροσωπευτική πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, με αντιπροσωπευτικά Παραρτήματα σε πολλές περιοχές, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την υπογραφή κατά τόπους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα διασφαλίζουν και θα θωρακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εμείς δεν απεμπολούμε, ούτε χαρίζουμε σε άλλους το δικαίωμά μας στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα