Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Ο ρόλος της Σούδας στην Επανάσταση του 1821

Σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Όρμο της Σούδας κατά την Επανάσταση του 1821 και είναι άγνωστα στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης έρχονται στο φως της δημοσιότητας με τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση που διοργανώθηκε στον αύλειο χώρο του Πολύκεντρου Σούδας από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, την Δημοτική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σούδας, στο πλαίσιο του Εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Την εκδήλωση συντόνιζε η Κατερίνα Ζομπανάκη, προϊσταμένη Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Π.Ε. Χανίων και τίμησε με την παρουσία του αρκετός κόσμος, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων κ.ά.
Ομιλήτρια ήταν η φιλόλογος καθηγήτρια Μαρία Μαράκη η οποία κατά την ομιλία της χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό γεγονός του Όρμου τη Ναυμαχία της Σούδας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Κατά την επανάσταση του 1821 το λιμάνι της Σούδας χρησιμοποιήθηκε ως ασφαλές αγκυροβόλιο των πλοίων και των στρατευμάτων που έστελνε ο Σουλτάνος για να κατευνάσει την Επανάσταση στην Κρήτη αλλά και ως ενδιάμεσος σταθμός των Αιγυπτίων (συμμάχων των Τούρκων) για τις αποβάσεις τους στο Μοριά. Ο ρόλος αυτός του λιμανιού της Σούδας την περίοδο εκείνη είχε ως αποτέλεσμα η περιοχή γύρω από τον όρμο να μετατρέπεται συχνά σε πεδίο μαχών από τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης. Ως σπουδαιότερα γεγονότα θα μπορούσαν να αναφερθούν η απόβαση του Χασάν Πασά με 114 πλοία και 10.000 άνδρες στις 28 του Μάη το 1822 και οι Μάχες που ακολούθησαν στις Αλυκές της Σούδας, στα Τσικαλαριά και την Κάτω Μαλάξα, οι προσπάθειες του Ελληνικού στόλου να εμποδίσει τις αποβάσεις του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο με αποκορύφωμα τη Ναυμαχία της Σούδας, η πολιτική παρουσία των πλοίων της Αγγλίας και της Γαλλίας στο λιμάνι της Σούδας κατά το 1828 και 1829 ώστε να συνάψουν ανακωχή οι Κρήτες επαναστάτες με τους Τούρκους και οι τελευταίες προσπάθειες των Επαναστατών να διατηρήσουν ζωντανή τη φλόγα της Επανάστασης γύρω από τον όρμο».

 

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα