Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

O πόλεμος στην Ουκρανία (ΙΙ)

Δυο σχεδόν χρόνια συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Και δεν φαίνεται να τελειώνει. Από 100.000 θύματα υπολογίζεται να έχει η κάθε πλευρά. Και ο πόλεμος συνεχίζεται μέσα σε ισχυρισμούς διαφθοράς, συμμάχους που χάνουν την υπομονήν τους και ένα νέον αιματηρόν πόλεμο στη Μέσην Ανατολήν (βλ. Simon Shuster, “Crossroads”, TIME magazine, 20 Νοεμβρίου, 2023, σελ. 28-34).
Κεντρικόν πρόσωπον είναι όπως από την αρχήν ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky. Ο τελευταίος δεν θέλει να ακούσει για διακοπήν του πολέμου, θέλει να φαίνεται ότι θέλει να συνέχιση μέχρι την τελική νίκη.
Αυτό βέβαια δεν είναι τόσον εύκολο. Από περίπου δύο χρόνια η Ρωσία ελέγχει περίπου ένα πέμπτο του εδάφους της Ουκρανίας. Ο εχθρός είναι μέσα στη χώρα και ο εχθρός είναι μια υπερδύναμη. Ο Zelensky έχει τους συμμάχους του, τους ανθρώπους που τον βοηθούν σ΄όλες του τις ανάγκες.
Εν τούτοις υπάρχουν τεράστια προβλήματα, Στην αρχήν ο Zelensky καλούσε τους ξένους να βοηθήσουν την Ουκρανίαν. Τώρα περισσότερον πρέπει να τους πείσει ότι βοηθώντας την Ουκρανίαν είναι προς το συμφέρον τους και βοηθούν το ίδιον το συμφέρον τους (ενθ.).
Ορισμένες τρίτες Δυνάμεις άρχισαν να κουράζονται. Επιπλέον η διαφθορά δεν βοηθά καθόλου. Ο Zelensky προσπαθεί να δείξει ότι παίρνει μέτρα για καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ο πόλεμος στη Μέσην Ανατολήν ίσως έδωσεν κάποιες ελπίδες με την τελευταίαν συμφωνία για τους ομήρους. Αν φανεί κάποια ελπίδα στον πόλεμον μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, που ακόμη είναι πολύ γρήγορα, ίσως αυτό βοηθήσει κάποιες καλές σκέψεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανίαν, αν και αυτό δεν είναι σίγουρο. Οι σταθερές στους δυο πολέμους είναι διαφορετικές. Από την άλλη μεριά, είναι καιρός για περισσότερη λογική στην υπόθεση της Ουκρανίας.

*Ο δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρώην Ερευνητής στο Κέντρον Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου και Πρώην Επιμελητής του Πάντειου Πανεπιστημίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα