Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Ο ‘‘πόλεµος σιτηρών’’ στην παραπαίουσα Ευρωπαϊκή Ένωση

Παραµένει γεγονός ότι η οµιλία της προέδρου της Κοµισιόν στις 13/9/2023 στην ολοµέλεια ου Ευρωκοινοβουλίου τάραξε τα νερά της ΕΕ. Η βασική αιτία ήταν η διγλωσσία, τόσο ως προς το τι δεν έγινε, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει και οι κριτικές που ακούστηκαν, που δεν άγγιζαν τα όρια ευγένειας, γιατί ακόµη και οι συνοδοιπόροι της άφησαν πολλαπλές αιχµές για την λάθος διακυβέρνηση των τεσσάρων ετών της εκτελεστικής εξουσίας. Παράλληλα, οι λάθος κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έναντι της χρήσης εντατικής διπλωµατίας στη ρωσοουκρανική διένεξη, που αρχίζουν όλοι να συνειδητοποιούν ότι είχε έναρξη του 2014 και όχι του 2022, άφησαν βαθιές πληγές στην ΕΕ. Εις όφελος των Αµερικάνων και δευτερευόντως των Ρώσων. Το ερώτηµα λοιπόν που τίθεται είναι η στάση των ταγών της Ευρώπης λάθος, ή επιβάλλεται να ακολουθηθεί.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά καλεί τους πολίτες να εμπιστευθούν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Αρχίζουν να ξεδιαλύνουν πλέον οι προβλέψεις, που οι ταγοί της ΕΕ αρνούνται να δουν. Γι αυτό παρακάµπτουµε τις έντονες αντιδράσεις και κριτικές που ασκήθηκαν κατά της εκτελεστικής εξουσίας στο Στρασβούργο, πριν 2 εβδοµάδες, και θα ασχοληθούµε µε τη γεωργία για την οποία η κυρία πρόεδρος της Κοµισιόν είπε στην οµιλία της «Πολλοί υποστηρίζουν ήδη σήµερα τη στροφή σε µια πιο βιώσιµη γεωργία». Και έσβησε έτσι, µε µια µονοκονδυλιά την ήδη προβληµατική πολιτική που υποστήριξε τα χρόνια της διακυβέρνησής της «από το αγρόκτηµα στο πιάτο», αναφέροντας ότι «θέλουµε να ξεκινήσουµε στρατηγικό διάλογο για το µέλλον της γεωργίας στην ΕΕ».
Στην ουσία µας προτρέπει η κυρία πρόεδρος να προχωρήσουµε σε ένα νέο διάλογο, διαγράφοντας µονοκονδυλιά όλα όσα έχουν γίνει µέχρι σήµερα. Αυτά που οδήγησαν στην υγιή επάρκεια αγαθών σε µια κατεστραµµένη ήπειρο µετά το µεγάλο πόλεµο. Έστω και αν αστοχίες διαχρονικά οδήγησαν σε πλεονάσµατα που ήταν ικανά να περιτυλίξουν ολόκληρο τον πλανήτη. Το 1986 ο σύµβουλος του προέδρου Ντελόρ, Μισέλ Ζακώ είχε δηµοσιεύσει ότι ένα πακέτο 250 γραµµαρίων βουτύρου µήκους 12 εκατοστών µπορεί να περιτυλίξει ολόκληρη τη γη αν µετατρέψουµε τις ποσότητες της παρέµβασης (αποθήκευσης) του προϊόντος αυτού σε τέτοια πακέτα!
Γίνεται κατανοητό ότι και για το θέµα της γεωργίας και των τροφίµων, τόσο από την πλευρά της επισιτιστικής ασφάλειας, όσο και από την πλευρά της ορθής λειτουργίας των διατροφικών αλυσίδων γιατί η ΕΕ παραπαίει φανερά, ακόµη και σε ένα τοµέα που είχαν λυθεί µακροχρόνια και διαρθρωτικά προβλήµατα πολλά χρόνια πριν!
Με λύπη µου διαπιστώνω ότι η διαδικασία αυτή θα χειροτερεύσει αν δεν αντιδράσουν οι πολίτες της Ένωσης, πριν είναι ήδη (που είναι) αργά!
Ας δούµε εν συντοµία, τι γίνεται µε τα ουκρανικά σιτηρά και ορισµένες χώρες της ΕΕ που αρνούνται πλέον τις εισαγωγές και την υποβάθµιση των αγροτών τους, εις όφελος της Ουκρανίας1.
Όπως αναλύεται σε άρθρο στο έγκυρο euractiv «Κλιµακώνεται ο πόλεµος σιτηρών µεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας.
∆ιασπάσθηκε η ψεύτικη αρραγής ενότητα µε ένα ουσιαστικά µικρό γεγονός, που αφορά την άρνηση κρατών µελών να θέσουν σε δυσχερή θέση τους αγρότες τους. Βασικά πρόκειται για την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία που υποστηρίζουν ότι υπερασπίζονται τους δικούς τους παραγωγούς σιτηρών από την πτώση της ζήτησης και των τιµών που έχει πλήξει τις εγχώριες αγορές κατά το παρελθόν έτος. Και η Ουκρανία λέει ότι θα ανταποδώσει τους περιορισµούς στην εισαγωγή ορισµένων κατηγοριών αγαθών από την Πολωνία και την Ουγγαρία εάν οι χώρες αυτές δεν άρουν τις µονοµερείς απαγορεύσεις τους.
Στην περίπτωση της Πολωνίας, θα επιβληθεί εµπάργκο στα µήλα, το λάχανο, τα κρεµµύδια και τις πατάτες.

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος παρουσιάζει θέσεις για την Κρήτη

Το µέτρο αυτό θα δηµιουργήσει σηµαντικά προβλήµατα, ιδίως για τους καλλιεργητές µήλων, οι οποίοι ήδη υποφέρουν από µειωµένη ζήτηση για τις καλλιέργειές τους λόγω της υπερβολικής εισροής φθηνού χυµού µήλου από την Ουκρανία στην Πολωνία. Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος µεγαλύτερος εισαγωγέας πολωνικών µήλων, σύµφωνα µε την Πολωνική Ένωση Καλλιεργητών Φρούτων (ZSP).
«∆εν µεταφέρουµε πλέον όπλα στην Ουκρανία επειδή τώρα εξοπλίζουµε την Πολωνία µε πιο σύγχρονα όπλα», δηλώνουν οι Πολωνοί, χωρίς να θέσουν εµπόδια στις παραδόσεις όπλων από άλλες χώρες, δεδοµένου ότι η Πολωνία είναι ένας κρίσιµος στρατιωτικός κόµβος για τη µεταφορά όπλων στην Ουκρανία.
Πολλοί έχουν επικρίνει τους Ουκρανούς ολιγάρχες των σταριών και τις δηλώσεις του Ζελένσκι αφού επισηµαίνουν ότι ο διάδροµος διέλευσης υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει.
Άλλο όµως ο διάδροµος διέλευσης και άλλο να µένουν για ευκολία των χονδρεµπόρων τα φτηνά σιτηρά στην Πολωνία και σε άλλα εδάφη της ΕΕ, αντί να προορίζονται για τους αγοραστές κυρίως των πτωχότερων περιοχών του κόσµου.
∆υστυχώς, ήταν οι Ουκρανοί ολιγάρχες που καταχράστηκαν την εµπιστοσύνη και πληµµύρισαν τις αγορές των χωρών της ΕΕ µε τα σιτηρά τους αντί να τα µεταφέρουν περαιτέρω», έγραψε στο X.
«Αυτά που λέει σήµερα ο Βολοντίµιρ Ζελένσκι είναι υπαινιγµοί ανάξιοι ενός τόσο σοβαρού πολιτικού», πρόσθεσε ο Σίντλο.
Εν τω µεταξύ, ο πρόεδρος της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα συνέκρινε την Ουκρανία µε έναν πνιγµό.
«Όποιος έχει σώσει ποτέ ένα άτοµο που πνίγεται γνωρίζει ότι ένα άτοµο που πνίγεται είναι απίστευτα επικίνδυνο και µπορεί να σε παρασύρει στα βάθη… Ένας άνθρωπος που πνίγεται προσκολλάται σε ό,τι µπορεί», είπε.
Το Παρίσι εκφράζει τη λύπη του για τη διαµάχη µεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας και η Γερµανία κατηγορεί την Πολωνία2 ότι το κυβερνών κόµµα διεξάγει προεκλογική εκστρατεία «εις βάρος της Ουκρανίας».
Η κρίση σίγουρα θα επιλυθεί, αν δεν έχει ήδη επιλυθεί, αλλά το πρόβληµα παραµένει. Και βαδίζει προς τη χειροτέρευσή του µε βάση ανάλυση της δεξαµενής σκέψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 3 για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Ιουνίου 2022, να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Θέµα που θα µας απασχολήσει στο εγγύς µέλλον.

1 https://www.euractiv.fr/section/politique/news/la-guerre-des-cereales-sintensifie-entre-la-pologne-et-lukraine/?utm_source=EURACTIV&utm_campaign=960f205c4c-EMAIL_CAMPAIGN_2023_09_15_08_31_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_-5ce3234738-%5BLIST_EMAIL_ID%5D
2 https://www.euractiv.fr/section/elections/news/pologne-le-parti-au-pouvoir-mene-une-campagne-aux-depens-de-lukraine-selon-un-haut-responsable-allemand/?utm_source=EURACTIV&utm_campaign=65ebd87439-EMAIL_CAMPAIGN_2023_09_15_08_31_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_-5ce3234738-%5BLIST_EMAIL_ID%5D
3 https://www.europarl.europa.eu/thinktank/el/document/EPRS_STU(2023)747454


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα