Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων στη Νάξο

Το τετραήμερο 18-22 του Μάρτη, μια ολιγομελή ομάδα με αρχηγό και ξεναγό την ξεχωριστή και πολύ αγαπημένη μας Σεβαστιάνα Σούκη βρεθήκαμε στο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, τη Νάξο, με πλούτο αρχαιολογικό, ιστορικό, λαογραφικό, γεωλογικό.
Η κάθε μέρα πλούσια σε εικόνες, γνώση, περπάτημα και βέβαια χαλάρωση! Η διαδρομή από Κουρουνοχώρι, Άνω Ποτάμια, τόσο πλούσια σε εικόνες, τοπία, πύργους, κάστρα, λατομεία μαρμάρου και βέβαια τους κούρους. Τα κολοσσιαία μισοτελειωμένα αγάλματα, όπως ο Κούρος Φλερίου, αφημένα στα Λατομεία αιώνες ολόκληρους, όπως ο Κούρος στον Απόλλωνα, είναι μνημεία μοναδικά στην Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Γλυπτικής και βέβαια στην Ιστορία της Νάξου! Το βράδυ περιηγηθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στην Παλιά Πόλη και το Κάστρο. Η ιστορική αναφορά και αρχιτεκτονική στο κάθε σοκάκι και κτήριο της αρχαίας πόλης και του κάστρου μοναδική!

Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στο ξεχωριστού ενδιαφέροντος Σαγκρί, όπου ο Ναός είναι αφιερωμένος στη Δήμητρα, ένα σπάνιο και εξαιρετικά διατηρημένο οικοδόμημα. Στη συνέχεια με στάση στο Χαλκί, όπου ο βενετσιάνικος πύργος του Γρατσία και οι ξεχωριστού ενδιαφέροντος εκκλησίες και τα γραφικά καφενεδάκια.
Επόμενος προορισμός η Απείρανθος, με τον πύργο του Ζευγώλη να δεσπόζει επάνω σε βράχο, όπως και ο πύργος του Μπαρδάνη. Τόπος καταγωγής του Μανώλη Γλέζου, ιστορικού στελέχους της αντίστασης στη γερμανική Κατοχή, αφού κατέβασε τη σβάστικα από την Ακρόπολη! Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε το περπάτημα στα σοκάκια του χωριού με τα πλατώματα και τα αδιέξοδα των δρόμων. Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε με πορεία (πεζοπορία) περίπου 2,5 ωρών στα βορειοδυτικά (Κωμιακή- Απόλλωνας).
Η τρίτη ημέρα ξεχωριστή! Ανάβαση στο Ζα, υψόμετρο 1050 μέτρα, με στάση στη σπηλιά του Ζα σε υψόμετρο 628 μέτρα! Είναι η ψηλότερη κορυφή των Κυκλάδων και δεδομένου ότι ο καιρός ήταν ευνοϊκός, απολαύσαμε θέα, στο κέντρο των Κυκλάδων. Τέλεια οργάνωση και ομάδα!
Μετά την κατάβαση, επιστρέφοντας επισκεφθήκαμε τον μισοτελειωμένο Κούρο του Απόλλωνα στον παραλιακό όρμο του Απόλλωνα. Στη συνέχεια στάση στο χωριό Χάλκη, όπου επισκεφθήκαμε τα ποτοποιεία Βαλληνδρά, στα οποία παράγονται από το 1896 προϊόντα από κίτρο Νάξου. Και βεβαίως η βόλτα μας στην Πορτάρα ή το Νησάκι των Παλατιών, ή Ναός των Παλατιών με την ξεχωριστή θέα και ιστορία.
Τόσο πλούσια η διαμονή μας στη Νάξο όσο ξεχωριστή και η συμβολή των αρχηγών μας. Όμως, επιστρέφοντας στον Πειραιά, το πρόγραμμα συμπλήρωσης ξενάγησης στα πανέμορφα σοκάκια της Πλάκας και τις αρχαιότητες γύρω από την Ακρόπολη.
Για όλη αυτή την εμπειρία που βιώσαμε, η ομάδα μας, σε απόλυτη αρμονία, νιώθουμε απέραντη ευγνωμοσύνη στον Σύλλογο, στη Σεβαστιάνα μας και στον καθένα της ομάδας μας.
Με καλό σε επόμενη εξόρμηση!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα