Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Ο Μίκης ‘‘ταξιδεύει’’ στην αιωνιότητα και στην αθανασία!!!!

Στις 2 Σεπτέμβρη 2021 σταμάτησε να κτυπά η καρδιά του αγαπημένου μας Μίκη. Του παγκόσμιου Μίκη, του Μίκη του Ελληνισμού, του Μίκη της ανθρωπότητας, του Μίκη της τέχνης και του πολιτισμού, του Μίκη των αγώνων για την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών, για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Του Μίκη της καρδιάς μας, του μεγάλου Κρητικού, όπως έλεγε ο ίδιος και υπερηφανευόταν για την καταγωγή του, για τον πατέρα του, για την οικογένεια του, για όλη την Κρήτη.

Κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί και να πιστέψει και εγώ προσωπικά ότι θα μπορούσε ο Μίκης να ‘‘αναπαυθεί’’ σε κομμάτι γης, που δεν θα ήταν η Κρήτη και ιδιαίτερα ο αγαπημένος του Γαλατάς Χανίων. Άλλωστε το νησί μας, η Κρήτη μας , ‘‘δικαιούται’’ και επιβάλλεται να ‘‘δέχεται’’ τα σπλάχνα της, στην τελευταία τους κατοικία, τα πανάξια τέκνα της που με το έργο τους και τη ζωή τους την έκαναν περήφανη και ανύψωσαν και τίμησαν υπέρτατα τις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά. Η Κρήτη μας είναι η μεγάλη ‘‘ομπρέλα’’ των ιδανικών της ειρήνης, των αγώνων, του πολιτισμού. Ο Μίκης Θεοδωράκης πανάξια ‘‘Συναριθμείται’’ με τους άλλους δύο μεγάλους νεκρούς της Κρήτης μας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Νίκο Καζαντζάκη.

Αισθάνθηκα ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση, όταν μαζί με χιλιάδες Κρήτες και φίλους του Μίκη, τον συνοδεύσαμε όλοι μαζί ως την τελευταία του κατοικία. Με την ευγενική προσφορά της ΑΝΕΚ Lines (Blue star ferries/ Horizon), ταξιδέψαμε από τον Πειραιά την Τετάρτη 8/9 το βράδυ, συνοδεύοντας τη σορό του Μίκη για την Κρήτη και συγκεκριμένα για τη Σούδα Χανίων και επιστρέψαμε την Πέμπτη 9/9 το βράδυ για Πειραιά.

Eίχαμε την τύχη να ζήσουμε λεπτό προς λεπτό, όλη την (τελευταία) ‘‘πορεία’’ του Μίκη την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021. Ξεκινήσαμε από το πρωί από το λιμάνι της Σούδας με πρώτη ‘’στάση’’ στην αγορά των Χανίων, όπου η δημοτική μπάντα έπαιζε μουσική του Μίκη και όλο το πλήθος συγκινητικά σιγοτραγουδούσε. Στη συνέχεια η σορός με όλη την ακολουθία μεταφέρθηκε πεζή στην Ιερά Μητρόπολη “Τα Εισόδια της Θεοτόκου”, όπου εψάλλη η νεκρώσιμος ακολουθία.

Ακολούθως όλη η πομπή οδικώς έφτασε στον Ιερό ναό “Αγίου Νικολάου” στο Γαλατά, όπου ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμος ακολουθία και εκφωνήθηκαν οι επικήδειοι. Το τέλος γράφτηκε με τη ‘’διαδρομή’’ πεζή προς το κοιμητήριο, όπου ο Μίκης ετάφη νωρίς το απόγευμα δίπλα στον πατέρα του Γιώργο και τον αδελφό του Γιάννη. Στην τελική ευθεία για το νεκροταφείο, βλέποντας τον αμέτρητο κόσμο ένιωθε κανείς ότι συμμετέχει σε μια πορεία ειρήνης, ανάμεσα σε αυτές τις πολλές που συμμετείχε ο ίδιος ο Μίκης κατά τη διάρκεια της μακράς, συναρπαστικής, αγωνιστικής, αλλά και δύσκολης και περιπετειώδους ζωής του.

Προσωπικά με συγκίνησε ιδιαίτερα ο επικήδειος λόγος του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Σεβασμιότατου κ. Ανδρέα, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη και εκ μέρους και της Εκκλησίας της Κρήτης. Με λόγια θερμά και δυνατά περιέγραψε όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του Μίκη. Είχα τη χαρά να τον δω και να τον συγχαρώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ταφής και είμαι βέβαιος ότι ο άξιος αυτός Ιεράρχης θα ‘’διαβεί’’ και άλλους ενδιαφέροντες και σημαντικούς δρόμους της Ορθοδοξίας!!!. Έχω την τιμή να τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια και όλοι μας παρακολουθούμε την εξαίρετη διαδρομή και πορεία μιας προσωπικότητας που λαμπρύνει την Εκκλησία της Κρήτης και όχι μόνο.

Ιδιαίτερα επίσης συγκινητικό ήταν το τραγούδι ‘‘Τον ανδρειωμένο μην τον κλαις’’, που τραγούδησε ομάδα Κρητών που ήταν ντυμένοι με την παραδοσιακή φορεσιά, στο προαύλιο αμέσως μετά την έξοδο της σορού από τον Άγιο Νικόλαο στον Γαλατά. Γιατί όπως όλοι μας έτσι και ο Μίκης ‘‘αστόχησε και μια και δύο’’, αλλά πάλι ανδρειωμένος ήταν και έτσι μας αποχαιρέτισε παντοτινά!!!.

Τι να πούμε περισσότερα για τον Μίκη Θεοδωράκη! Προσωπικά, όπως και όλη η γενιά μου, περάσαμε την εφηβεία μας και τα φοιτητικά μας χρόνια, με τα τραγούδια του Μίκη. Μας συνόδευαν σε διάφορες πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις και αγωνιστικές κινήσεις. Το σημαντικότερο είναι ότι τραγουδούσαμε τα τραγούδια του στις παρέες και μας ενέπνεε η λεβέντικη παρουσία του, το έργο του, η πορεία της ζωής του και οι αγώνες του για την ειρήνη, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Ο Μίκης είναι μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες / προσωπικότητες της Ελλάδας του 20ου αιώνα που έφυγε και του 21ου που διανύουμε, με παγκόσμια ακτινοβολία και αποδοχή στα τέσσερα σημεία του πλανήτη μας. Ο Μίκης ήταν και είναι ο Αρχάγγελος του Ελληνισμού και η πηγή διαρκούς έμπνευσης και ζωογόνου δύναμης για το ωραίο και καλό!!!

Η απώλεια του Μίκη απασχόλησε με εκτενή ρεπορτάζ όλα τα διεθνή μέσα. Θα κλείσω με δύο αναφορές από δύο εφημερίδες, μία από την Ευρώπη και την άλλη από τις ΗΠΑ.

O Guardian / Μεγάλη Βρετανία έγραψε:

‘’Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτης του Ζορμπά και πολιτικός ακτιβιστής. Ως μουσικός θα μείνει αξέχαστος για τη μουσική (του) στην ταινία ‘’Ζορμπάς ο Έλληνας’’ και την ανυπότακτη στάση (του) κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας’’.

Οι New York Times (ΝΥΤ) / ΗΠΑ έγραψαν:

‘’Μίκης Θεοδωράκης, ο διάσημος Έλληνας συνθέτης και μαρξιστής επαναστάτης, πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Διεξήγαγε έναν πόλεμο λέξεων (λόγων) και μουσικής ενάντια σε μια στρατιωτική χούντα που απαγόρευσε το έργο του και τον φυλάκισε κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της στην Ελλάδα’’.

Αγαπημένε μας Μίκη,
Αρχάγγελε του Ελληνισμού και Μέγιστε των Νεοελλήνων, Άρχοντα της Μουσικής της Νεότερης Ελλάδας και του Κόσμου, Πνευματικέ και Πολιτικέ Ηγέτη, Θαρραλέε και Ασυμβίβαστε Αγωνιστή, Ανυπότακτε Μαχητή της Ελευθερίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας,

Καλό σου ταξίδι στην αιωνιότητα!!!

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα