Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Ο Μίκης ενώνει τους τόπους μαρτυρίου

Η μουσική του Θεοδωράκη μπορεί να “ενώσει” τους τόπους μαρτυρίου: Μαουτχάουζεν, Γολγοθάς Αγιάς και παράλληλα οι νέες γενιές ειδικά στη Γερμανία να γνωρίσουν τι ακριβώς έγινε στην κατοχή στην Κρήτη.

Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται στα Χανιά ο Γερμανός διευθυντής ορχήστρας και στενός φίλος του Μίκη Θεοδωράκη κ. Henning Zierock. Ο κ. Ζierock είχε συνεργασία με τον “Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μ. Θεοδωράκη” προκειμένου το ερχόμενο καλοκαίρι να πραγματοποιηθούν μια σειρά εκδηλώσεις στα Χανιά.
Ο κ. Zierock εκτός από την επίσκεψη στον τάφο του Μίκη στο Γαλατά, βρέθηκε στον “Γολγοθά” της Αγιάς (η χαράδρα όπου εκτελέστηκαν εκατοντάδες αιχμάλωτοι των ναζί) και δήλωσε στα “Χ.ν.”«έκπληκτος από την ιστορία του τόπου αυτού.Πριν από λίγες εβδομάδες διάβασα το βιβλίο του Καζαντζάκη με την καταγραφή των εγκλημάτων των ναζί στην Κρήτη και έμεινα άναυδος. Ήταν απίστευτα τα εγκλήματα που έγιναν εδώ». Ο ίδιος σημείωσε πως η χαράδρα του “Γολγοθά” θα μπορούσε να αξιοποιθηθεί για μια συναυλία νέων από τη Γερμανία και την Ελλάδα που θα αποδίδουν το “Μαουτχάουζεν” του Μ. Θεοδωράκη.
«Οι νέες γενιές στη Γερμανία δεν ξέρουν τίποτα από αυτά που έγιναν στην Ελλάδα και την Κρήτη. Επισκεπτόμενοι τους χώρους αυτούς, τραγουδώντας το “Μαουτχάουζεν” μαζί με Έλληνες θα μπορούν να φέρουν στην πατρίδα τους τις μνήμες από τα γεγονότα που έγιναν εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Zierock.
Για τον “Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μ. Θεοδωράκη” ο κ. Γ. Αγοραστάκης τόνισε πως ο κ. Zierock«ήταν από τους πιο πιστούς φίλους του Μίκη καιγια χρόνια ακολουθούσε τις περιοδείες του. Έχει κάποιες καλές ιδέες και θέλουμε να τον βοηθήσουμε.Παράλληλα ο στόχος μας είναι να περάσει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της Γερμανίας που αφορά το θέμα
των αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Το αίτημα επανέρχεται από καλύτερεςθέσεις καθώς οι “Πράσινοι” που μετέχουν στη νέα Γερμανική κυβέρνηση έχουν καλύτερες θέσεις στο θέμα αυτό».
Ο Γερμανός μουσικός είχε συναντήσεις με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Γ. Γιαννακάκη, ενώ είχε την ευκαιρία να τραγουδήσει μαζί με τους “Καθ’οδόν” στις πρόβες τους. Ο κ.Zierock τραγουδάει όλα τα τραγούδια του Θεοδωράκη στα ελληνικά (παρότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τη γλώσσα) αλλά και σε πάρα πολλές άλλες γλώσσες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα