Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

«Ο Μιαούλης και η ναυμαχία της Σούδας»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Β/θμιας Εκπ/σης Χανίων με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 το τμήμα Α1 του ΓΕΛ Σούδας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κρήτης υλοποίησε τη δράση: “Ο Μιαούλης και η ναυμαχία της Σούδας”

H άγνωστη στους πολλούς , “Ναυμαχία της Σούδας” πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1825 έξω από το λιμάνι της Σούδας με πρωταγωνιστή το θρυλικό Ανδρέα Μιαούλη.
Στόχος του Μιαούλη κατά τη ναυτική αυτή επιχείρηση ήταν να εμποδίσει μία από τις απόβασεις του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, πράγμα που το πέτυχε προσωρινά με την οπισθοχώρηση των Τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων στο εσωτερικό του όρμου της Σούδας και την ανατίναξη με την τακτική της χρήσης πυρπολικών της Τουρκοαιγυπτιακής κορβέτας Ντζεϊλάν –Μπαϊρίν που διέθετε 24 κανόνια και πλήρωμα 300 περίπου ανδρών. Το αρχικό σχέδιο του Ελληνικού στόλου ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή του τουρκικού, γεγονός που δεν επιτεύχθηκε εξαιτίας των ζημιών που υπέστη, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Ύδρα και τις Σπέτσες για την επιδιόρθωση τους. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειράν επιτυχία του Ελληνικού στόλου το έτος 1825, που σε μια κρίσιμη περίοδο δια την Ελληνική Επανάσταση , αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων .(Ναυμαχία Μεθώνης στις 30 Απριλίου 1825, Ναυμαχία Καφηρέα στις 20 Μαίου 1825, Ναυμαχία Σούδας 2 Ιουνίου 1825). Ήταν επίσης μια από τις τελευταίες ναυμαχίες του Ελληνικού στόλου πριν από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827) και την απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Τη ναυμαχία της Σούδας απεικόνισε εικαστικά ο φιλέλληνας James Emerson ο οποίος την παρακολούθησε από το πλοίο του θρυλικού μπουρλοτιέρη.
Προς τιμή του Μιαούλη με πρωτοβουλία του Διοίκησης του Ναυστάθμου Κρήτης στήθηκε ένα μικρό μνημείο απέναντι από τη σημερινή κεντρική πύλη εισόδου των εγκαταστάσεων του Ναυστάθμου.Το μνημείο κατασκεύασε ο Χανιώτης γλύπτης Αντώνης Παυλάκης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί μαθητές μας, αν και διέρχονται καθημερινά από το σημείο αυτό, αγνοούσαν τη ναυμαχία και το λόγο της ύπαρξης του μνημείου.
Η ενασχόληση, λοιπόν με τη Ναυμαχία της Σούδας ήταν για εμάς και τους μαθητές μας αληθινή πρόκληση. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο εξαιτίας της έλλειψης βιβλιογραφικών πηγών.
Το ΓΕΛ Σουδας ευελπιστεί ότι με τη μικρή έρευνα που πραγματοποίησαν οι μαθητές του θα προσθέσει ένα μικρό λιθαράκι στην Ιστορία του λιμένος της Σούδας.
Υπεύθυνοι για τη δράση είναι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου: Μαρία Μαράκη, Νεκταρία Λαμπρινάκη, Όλγα Κουτσουρίδου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα