Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Ο Μ. Συντυχάκης για τις εκκρεμείς συντάξεις Ηρακλείου

Να ενισχυθεί ο ΕΦΚΑ με μόνιμο προσωπικό για να απονεμηθούν οι χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις στον Ν. Ηρακλείου Κρήτης ζητά μέσω επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης, κάνοντας λόγο για «εκρηκτικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων (κύριες και επικουρικές και το εφάπαξ) στην Κρήτη, όπως και σε όλη τη χώρα», τονίζοντας παράλληλα πως το ΚΚΕ επανειλημμένως έχει καταθέσει ερωτήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται πως «η πιο πρόσφατη είναι αυτή με αριθμό 1365, στις 09/12/2022, και παρά το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την κατάθεσή της, δεν έχει απαντηθεί. Για τον λόγο αυτό και επειδή η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται, επανερχόμαστε αρχικά για τον Ν. Ηρακλείου και θα συνεχίσουμε για όλους τους άλλους Νομούς του νησιού.
Συγκεκριμένα, και οι τρεις τοπικές Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό, παρά τις αυξημένες αρμοδιότητές τους που αφορούν στη διαδικασία έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, στην πληρωμή των επιδομάτων μητρότητας και λοχείας, των αναρρωτικών αδειών κτλ. Το ίδιο ισχύει και για την υπηρεσία του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), με έδρα το Ηράκλειο και αποκεντρωμένο τμήμα ασφάλισης στα Χανιά, μολονότι ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός της ανασφάλιστης εργασίας στους χώρους δουλειάς. Και σαν να μη φτάνουν αυτά, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι και με το ζήτημα των μετακινήσεων από υπηρεσία σε υπηρεσία.
Οι συνέπειες της υποστελέχωσης των τοπικών Διευθύνσεων του ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο, λόγω της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις για την κοινωνική ασφάλιση, αφορούν τόσο την εργασιακή εξουθένωση των υπαλλήλων, αλλά και την ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων, ανθρώπων του μόχθου, με την πολύχρονη καθυστέρηση απονομής συντάξεων, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζόμενων. Ακόμα και συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει και έχουν δικαιωθεί, δεν έχουν πάρει τη σύνταξή τους. Επιπλέον, η διαδικασία με τις «συντάξεις εμπιστοσύνης» οδηγεί πολλούς συνταξιούχους στην αγκαλιά των ιδιωτών, με αρκετές συντάξεις να απορρίπτονται από τους μηχανισμούς του ΕΦΚΑ, άλλες να εκκαθαρίζονται και να υπολογίζονται με μικρότερα ποσά και τελικά όλες να λογίζονται ως προσωρινές. Η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων οδηγεί σε οικονομική ασφυξία χιλιάδες δικαιούχους και μάλιστα σε συνθήκες, όπως οι σημερινές, με τον εφιάλτη της ακρίβειας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να στελεχωθεί πλήρως, με μόνιμο προσωπικό η υπηρεσία ΕΦΚΑ στον Ν. Ηρακλείου και για να αναβαθμιστεί η υλικοτεχνική υποδομή της, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, προκειμένου άμεσα να απονεμηθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα