Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Ο «Καπετάν Μιχάλης» σε λαϊκή όπερα

■ Πρεμιέρα στα Χανιά με δύο παραστάσεις

Τη σύγχρονη λαϊκή όπερα Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος) του Δημήτρη Μαραμή, βασισμένη στο ομώνυμο εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζουν το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου.

Πρόκειται για την κορυφαία εκπροσώπηση της Κρήτης στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς το νησί συνδέεται άρρηκτα με τους αγώνες για την ελευθερία και τις επαναστάσεις κατά του τουρκικού ζυγού.

Οι παραστάσεις θα δοθούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021 στους τέσσερις Δήμους της Κρήτης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και τον Οκτώβριο θα δοθεί παράσταση στο Ηρώδειο. Επιπλέον, θα δοθούν παραστάσεις τον Ιανουάριο του 2022 στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο στο Ηράκλειο.

Το νέο αυτό έργο του Δημήτρη Μαραμή, γραμμένο στη μορφή του μουσικού θεάτρου, βασίζεται στο πρωτότυπο κείμενο του συγγραφέα. Το λιμπρέτο υπογράφει ο συνθέτης, οι στίχοι των χορικών ανήκουν στον ποιητή Σωτήρη Τριβιζά, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Έφη Θεοδώρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη Διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη.

Η παραγωγή πλαισιώνεται από καταξιωμένους ερμηνευτές του λυρικού θεάτρου και του έντεχνου τραγουδιού και για την υλοποίησή της συνδράμουν σημαντικοί καλλιτεχνικοί συντελεστές.

Σε μήνυμά του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρει: «Η Περιφέρεια Κρήτης, συνεχίζοντας τις δράσεις στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου και την Artway-Τεχνότροπον, παρουσιάζει τη σύγχρονη λαϊκή όπερα Καπετάν Μιχάλης του Δημήτρη Μαραμή.

Ενα έργο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο αντανακλά το αδούλωτο φρόνημα των Κρητικών, το πάθος τους για μια ζωή αδούλωτη, τη διαχρονική τους αντίληψη για τη ζωή, όπως δηλώνεται σε δύο λέξεις “Ελευτερία ή Θάνατος”».

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Χανιά, 26, 27 Αυγούστου – Δυτική Τάφρος, 21:00
Ρέθυμνο, 30 Αυγούστου – Θέατρο «Ερωφίλη», 21:00
Ηράκλειο, 3 Σεπτεμβρίου – Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», 21:00
Άγιος Νικόλαος – Ελούντα, 7 Σεπτεμβρίου – Αλυκές/Μύλοι, 21:00
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 10 Οκτωβρίου, 21:00

Για τις παραστάσεις της Κρήτης: ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ
Διάθεση των δελτίων εισόδου μέσω www.viva.gr

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα