Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Ο καιρός στην Κρήτη μέχρι την Πρωτοχρονιά – Πρόγνωση από τον Μ. Λέκκα

Πολύ ψυχρή αέρια, προερχόμενη από την ΒΑ Ευρώπη, εισβάλει αρκετά γρήγορα προς τα νότια επηρεάζοντας τον καιρό της χώρας μας, περισσότερο τις περιοχές της Ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, την Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου με κατάληξη στην Κρήτη. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, που θα κάνουν σταδιακά την εμφάνιση τους από αύριο Σάββατο και αναμένεται να κορυφωθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα, θα είναι οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες, τα χιόνια στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των ανατολικών περιοχών της ηπειρωτικής χώρας και των ορεινών περιοχών της Κρήτης, η ενίσχυση των Βορείων ανέμων στο Αιγαίο, στο Δυτικό Κρητικό και σε νότιες περιοχές της Κρήτης και τέλος η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή.

Στο νησί μας αναμένεται να σημειωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις καθώς και εκδήλωση τοπικών καταιγίδων, ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές με την πιθανότητα βέβαια και για χαλαζόπτωση, ενώ η ενίσχυση των Βόρειων ανέμων την Κυριακή το βράδυ, για το δυτικό Κρητικό και το Αιγαίο, θα προκαλέσει υψηλό κυματισμό με πιθανή την πρόκληση προβλημάτων και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Χιονόπτωση αναμένεται να σημειωθεί και στα ορεινά τμήματα της Κρήτης, με τα έως τώρα στοιχεία να μην εμφανίζονται ανησυχητικά καθόσον η σημαντικότερη χιονόπτωση προσδιορίζεται πάνω από τα 1200 μέτρα με το χιόνι βέβαια να κάνει την εμφάνιση του και σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα. Χαρακτηριστικό πάντως αυτής της κακοκαιρίας, ιδιαίτερα για το νησί μας σε εξαίρεση με την υπόλοιπη χώρα, θα είναι η παραμονή των καιρικών φαινομένων, με τις όποιες διακυμάνσεις τους, για την Πρωτοχρονιά αλλά και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Για αύριο Σάββατο αναμένονται να εμφανισθούν οι πρώτες βροχές αυτού του νέου κύματος κακοκαιρίας, ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα και πιο τοπικά και περιορισμένα για τα νότια. Οι βροχές αυτές θα είναι ήπιες και παροδικές και μάλιστα θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι Βόρειοι άνεμοι θα διατηρήσουν εντάσεις στα 3-4, τοπικά έως και τα 5 Μποφώρ, ενισχυόμενοι μέχρι και τα 6 Μποφώρ προς το βράδυ, μόνο στο δυτικό Κρητικό και το δυτικό Αιγαίο, χωρίς όμως να προκαλούν καμία ανησυχία στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες του νησιού μας. Η θερμοκρασία για το Σάββατο θα παραμείνει στα επίπεδα των 10 – 12⁰C η ελάχιστη στις παράκτιες περιοχές ( χαμηλότερη στην ενδοχώρα και τα ορεινά) και η μέγιστη κοντά στους 15⁰C.

Για την Κυριακή και τη Δευτέρα, η επίσκεψη της ψυχρότερης αέριας μάζας, θα προκαλέσει περισσότερες και πιο ισχυρές βροχοπτώσεις και πιθανότητα για τοπικές παροδικές καταιγίδες. Η χιονόπτωση αρχικά θα περιορίζεται σε υψόμετρα άνω των 1400 μέτρων κατερχόμενη όμως σταδιακά προς το βράδυ της Κυριακής και κάτω από τα 1200 μέτρα. Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν και αυτοί σταδιακά, επηρεάζοντας όμως περισσότερο τα δυτικά και νότια τμήματα του νησιού, το δυτικό Κρητικό και το δυτικό Αιγαίο. Η ένταση των Βοριάδων από το βράδυ της Κυριακής θα κυμαίνεται στα 7 – 8 Μποφώρ και ίσως προκληθεί πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη σε όλες τις περιοχές της Κρήτης να πέφτει κάτω από τους 10⁰C (σε ορεινές περιοχές θα είναι κοντά στους 0⁰C) ενώ και οι μέγιστες θα κυμανθούν στους 10 με 12⁰C.

Η ψυχρή αέρια μάζα και το Βόρειο ρεύμα θα παραμείνουν για να συντηρούν το χειμερινό σκηνικό του καιρού για την παραμονή αλλά και για την ημέρα της πρωτοχρονιάς με τα φαινόμενα βέβαια να έχουν ένα ηπιότερο και παροδικό χαρακτήρα, ενώ και η κάμψη στις μέγιστες εντάσεις των Βορείων ανέμων θα μειώσει τον υψηλό κυματισμό καθιστώντας καλύτερες συνθήκες για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία πάντως αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα ως προς τις ελάχιστες τιμές της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα