Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Ο γ.γ. του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Γαβριήλ Κουρής μιλάει στα “Χ.ν.” για την πρωτοφανή κατάσταση μετά τον σεισμό

Πάνω από 2000 άνθρωποι στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας έμειναν χωρίς εστία μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, ενώ πολλές δημόσιες υποδομές είναι μη λειτουργικές. Κι ενώ ο Εγκέλαδος δεν έχει σταματήσει να επισκέπτεται την περιοχή δίνοντας διαρκώς ισχυρούς μετασεισμούς, η μεγαλύτερη αγωνία των ανθρώπων της περιοχής είναι να μην ξεχαστούν από την Πολιτεία.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Γαβριήλ Κουρής, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τα “Χ.ν.” μαζί του.
«Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Έχουμε πολύ μεγάλες καταστροφές σε κτηριακές υποδομές, σε κτήρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης όπως σχολεία, δημοτικές εγκαταστάσεις, παιδικούς σταθμούς, εκκλησίες κ.λπ. καθώς και σε μια πλειάδα ιδιωτικών κτηρίων», ανέφερε ο κ. Κουρής και ενδεικτικά ανέφερε ότι από τα 18 συνολικά σχολεία που υπάρχουν στον Δήμο τα 9 κατέστησαν μη λειτουργικά μετά τον σεισμό. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις κατοικίες 8 στα 10 έχουν χαρακτηριστεί ως προσωρινά μη κατοικήσιμες και αναμένεται η δευτεροβάθμια αξιολόγηση ώστε να κριθεί ποιες από αυτές δεν μπορούν να αποκατασταθούν καθόλου.
Το πρόβλημα, βεβαίως, δεν περιορίζεται στις δημόσιες υποδομές καθώς αντίστοιχης έκτασης ζημιές καταγράφονται και σε επιχειρήσεις, ενώ η περιοχή μετράει και μια απώλεια ανθρώπινης ζωής αφού ο άτυχος εργαζόμενος που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του σεισμού ενώ εκτελούσε εργασίες σε ναό, ήταν δημότης του Μινώα Πεδιάδας.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Εκτός όμως από τις υποδομές και την ανησυχία που προκαλεί το γεγονός ότι το φαινόμενο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη οι τοπικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή στεγαστική κρίση: «Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε γύρω στα 180 άτομα σε σκηνές στον καταυλισμό στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, ενώ μετά από μια τιτάνια προσπάθεια καταφέραμε και επισκευάσαμε μέσα σε χρόνο ρεκόρ τις ζημιές στο κλειστό γυμναστήριο και την Παρασκευή μπήκαν μέσα, σε κλειστό χώρο, πληγέντες. Επίσης, διοχετεύουμε κόσμο στα ξενοδοχεία, με τον αριθμό των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε αυτά να υπερβαίνει τα 250-300 άτομα και παράλληλα, ενεργοποιήσαμε ένα πρόγραμμα στέγασης μαζί με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και τον “Πλοηγό” και μέχρι τη Δευτέρα (σσ σήμερα) θα έχουν τοποθετηθεί 40 οικογένειες σε διαμερίσματα», εξήγησε ο κ. Κουρής και πρόσθεσε ότι σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι ο καταυλισμός με τις σκηνές να κλείσει άμεσα καθώς πρόκειται για μια καθαρά προσωρινή λύση δεδομένου ότι μπροστά βρίσκεται ο χειμώνας.
Συγχρόνως, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας περιμένει την εγκατάσταση των προκάτ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, με τον Δήμο να έχει υποβάλει αίτημα για 420 προκάτ. Σε πρώτη φάση, πάντως, αναμένονται από την κυβέρνηση 33 και θα ακολουθήσουν περίπου άλλα 47, ενώ υπάρχει και μια δωρεά άλλων 100 από μεγάλο ιδιωτικό όμιλο.

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ερωτηθείς τι έχουν ανάγκη οι άνθρωποι της περιοχής και οι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα τους ο γενικός γραμματέας του Δήμου τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια τροφίμων και οι ανάγκες αφορούν συσκευασίες μιας χρήσης για την προσφορά γευμάτων, σακούλες, απορρυπαντικά κ.λπ. Οι ανάγκες ωστόσο, όπως εξήγησε, διαφοροποιούνται ανά τρεις μέρες καθώς η κατάσταση είναι δυναμική.
«Από εκεί και πέρα αυτό που επείγει είναι οι προκάτ κατοικίες και το θέμα της σχολικής στέγης. Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν. Κάναμε μια τεχνική σύσκεψη με την ΚΤΥΠ και αναζητούμε διαθέσιμους χώρους για να εγκατασταθούν οι οικίσκοι που θα μας στείλουν. Δεν είναι ωστόσο πολλοί σε αριθμό και δεν γνωρίζουμε αν επαρκούν», επεσήμανε ο κ. Κουρής και συμπλήρωσε ότι συγχρόνως τρέχουν διαδικασίες για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων, διαδικασίες που, ωστόσο, έχουν μεγάλη γραφειοκρατία. «Και βέβαια ο κόσμος περιμένει να ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr προκειμένου να πάρουν κάποια χρήματα οι άνθρωποι για να καλύψουν τις πρώτες τους ανάγκες», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Δήμου.

«ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΟΥΜΕ»
Καταλήγοντας ο κ. Κουρής θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους φορείς (αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ), τους εθελοντές, τις συλλογικότητες και τους μεμονωμένους πολίτες «που έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους», ενώ μεταφέροντας την αγωνία των ανθρώπων της περιοχής τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι «να μην ξεχαστούμε από την Πολιτεία». «Δεν σημαίνει επειδή ήρθε εδώ ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων ότι σταματάμε εδώ. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, είναι δεδομένο αυτό», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι αν δεν γίνουν άμεσα ενέργειες για την αποκατάσταση των σχολείων και των ζημιών, η περιοχή απειλείται με ερημοποίηση αφού πολλές οικογένειες θα αναζητήσουν σε άλλη περιοχή καταφύγιο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα