Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Ο Φρες Χανίων στο διάβα των αιώνων

Με τον τίτλο “Ο Φρες Χανίων στο διάβα των αιώνων”, έχουν εκδοθεί από τον Μανώλη Ι. Μακριδάκη, φίλο και συναγωνιστή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Πολιτιστικό Κίνημα και έχουν διατεθεί δωρεάν στους Φρεδιανούς και στους φίλους, δύο τόμοι.
Ο  πρώτος τόμος, το 2012, ο οποίος περιλαμβάνει, στις 378 σελίδες του, την Ιστορία του χωριού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και αφιερώνεται στους επώνυμους και ανώνυμους Φρεδιανούς στο πέρασμα των αιώνων, οι οποίοι σκοπό της ζωής τους έταξαν να φυλάττουν θερμοπύλες.
Ο δεύτερος τόμος το 2015 περιλαμβάνει στις 264 σελίδες του τις οικογένειες του Φρε, αφιερώνεται στους γονείς του Ιωσήφ Μακριδάκη του Εμμ. Και Μαρία Ξυλάκη του Ιωάννη.
Και οι δύο τόμοι έχουν παρουσιαστεί στην “Ευαγγελίστρια” του Φρε και στην Αθήνα από καταξιωμένους ομιλητές και πολλά έχουν γραφεί από δημοσιογράφους, λογοτέχνες και ιστορικούς.
Eχω την τιμή να έχω τα δύο αυτά ογκώδη “πονήματα” από τον ακούραστο μελετητή και ιστοριοδίφη και με ειδική αφιέρωση.
Θεωρώ υποχρέωση μου να εκφράσω και εγώ, έστω και με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, διά του Τύπου και ιδιαίτερα από τις στήλες των “Χανιώτικων νέων”, μερικές σκέψεις μου για να επαινέσω και να συγχαρώ τον εμπνευστή και εκτελεστή αυτού του τεράστιου άθλου, την παρουσίασης και προσφοράς του ΦΡΕ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ, στο διάβα των αιώνων, στην Ιστορία αυτού του τόπου και στην κοινωνία, ως υπόδειγμα για όποιον ενδιαφέρεται να τον μιμηθεί για τον δικό του τόπο.
ΧΡΕΟΣ δικό μου στον συγγραφέα
ΧΡΕΟΣ δικό μου στην “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ” του ΦΡΕ.
ΧΡΕΟΣ δικό μου στην Ιστορία του Δήμου Φρε (παλαιού και νέου) όπου και μεις τις τρεις τετραετίες του Καποδιστριακού Δήμου (1998-2012) γράψαμε τη δική μας Ιστορία από διάφορες θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με δήμαρχο το Νίκο Γιαννούλη και με συνεργάτη το συγγραφέα Μανώλη Ι. Μακριδάκη.
Δείγματα της άοκνης και ανιδιοτελούς εργασίας του ένα τεύχος του “ΦΡΕΣ ΟΙ ΡΙΖΕΣ” Αθήνα 2006, οι οικογένειες των Μακριδάκηδων που είχαν παρουσιαστεί στο Φρε, η δημιουργία ιστοσελίδας για τον Δήμο Φρε με όλα τα δημοτικά διαμερίσματα το 2008 και τη ιστορική σφραγίδα του Δήμου Φρε με τον Κρητικό αγωνιστή. Επί Κρητικής Πολιτείας 1905 και επί δημαρχίας Φρε Μιχ. Διγενάκη.
Εδωσε μ’ αυτές τις ενέργειες του δείγματα υπεύθυνης ενασχόλησης με το παρελθόν και το παρόν του τόπου της καταγωγής του και το ενδιαφέρον και την αγωνία του για το μέλλον του τόπου μας και ιδιαίτερα του Φρε και του Αποκόρωνα.
Με τις εκδόσεις αυτές αλλά και με αυτές που έχουν εξαγγελθεί και αναμένονται, ο Μανώλης  Μακριδάκης του Ιωσήφ θεωρείται σημαντικός Ιστορικός, στέλεχος του Πολιτιστικού Κινήματος, υπόδειγμα ερευνητή κα μελετητή για όλους.
Του εύχομαι να τον χαίρεται και να τον καμαρώνει η οικογένεια του, ο Φρες να είναι υπερήφανος γι αυτόν, να έχει υγεία και δύναμη να παρουσιάζει στην κοινωνία για πολλά-πολλά ακόμα χρόνια, αποτελέσματα των προσπαθειών του.

Με εκτίμηση
Φιλικότατα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα