Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

∆οµές υποδοχής προσφύγων

Η είσοδος των προσφύγων από τον Έβρο λόγω του φράχτη και στα νησιά του Αιγαίου ένεκα της δραστηριότητας της Frontex, ήταν ένα πρόβληµα που µεταφέρθηκε στην Κρήτη, νότια των Χανίων στη νήσο Γαύδο. Οι καθηµερινές καραβιές, όσες φθάνουν εκεί προωθούνται µε συνοπτικές διαδικασίες φρουρούµενοι µε τα πλοία της γραµµής στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) Μαλακάσας ή στην Αµυγδαλέζα, αλλά και σε δήµους του νησιού. Οι τοπικές αρχές δυσανασχετούν, γιατί καλούνται να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους µε στοιχειώδεις παροχές διατροφής, ρουχισµού και χώρους διαµονής.
Εν όψει του καλοκαιριού, η ροή των µεταναστών στην Κρήτη προβλέπεται αυξηµένη, θα έχει δε αρνητική επίδραση στην επιλογή των τουριστών να προτιµήσουν το νησί. Τούτο ανάγκασε τον Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδη να επισκεφθεί τη Γαύδο, τα Χανιά και το Ηράκλειο, να προκαλέσει διµερή διάσκεψη µε ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης παρουσία και του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, δηλώνοντας ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να µην πληρώνει η Αυτοδιοίκηση και να λαµβάνει µέτρα ώστε «να µην γίνονται αντιληπτοί οι πρόσφυγες απ’ τους τουρίστες. Η Κρήτη, είπε, είναι η βιτρίνα µας, είναι η µεγάλη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισµού, η πιο δυναµική περιφέρεια της χώρας… και πρέπει να διαφυλάξουµε ως κόρη οφθαλµού το εύρυθµον και την ευταξία µε προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των πολιτών». Ζήτησε απ’ τους δηµάρχους να βρεθούν χώροι δηµιουργίας προσωρινών δοµών υποδοχής µεταναστών και προσφύγων, που δεν θα είναι “hot spot” σηµεία αναταραχής, περιοχές δυσανάλογης µεταναστευτικής πίεσης, αλλά προανακριτικά κέντρα. Υποσχέθηκε επιπλέον ότι δεν θα διατεθεί απ’ το Υπουργείο εξειδικευµένο προσωπικό και θα δοθούν κονδύλια για διατροφή, στέγαση και έξοδα µεταφοράς.
Η µετανάστευση, εκούσια ή αναγκαστική προς απαλλαγή από καταπίεση, είναι πολυδιάστατο ζήτηµα. Αποτελεί φαινόµενο του πολιτισµού και της ανθρώπινης εξέλιξης. Είναι µία µορφή κοινωνικής ανάπτυξης που καθορίζεται απ’ τη συγκρότηση κοινωνικών τάξεων ενός κράτους και ένας τρόπος επαφής και επικοινωνίας µεταξύ τους.
Το κυβερνητικό ενδιαφέρον δηµιουργίας “Προσωρινών ∆οµών Υποδοχής Προσφύγων” είναι πρόσχηµα. «Προφάσεις εν αµαρτίαις», λέγεται, διότι είναι τοις πάσι γνωστόν ότι «ουδέν µονιµότερον του προσωρινού». Μια κατάσταση που παρατείνεται λόγω πολιτικών και άλλων συµφερόντων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα