Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κοντά στους νέους της ομογένειας στην Αμερική

Τη δυνατότητα να γνωρίσουν το έργο, την προσωπικότητα και την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου θα έχουν τα νεότερα μέλη της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική καθώς και σπουδαστές σε αμερικανικά πανεπιστήμια μέσα από την βιογραφία που θα κυκλοφορήσει στην αγγλική γλώσσα μέσα στον Μάρτιο από το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Στο μεταξύ, τη διάθεσή τους να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια του Ιδρύματος ώστε να γνωστοποιηθεί και να διαδοθεί ακόμα περισσότερο η παρακαταθήκη που άφησε ο κορυφαίος Κρητικός πολιτικός επιβεβαίωσαν τα μέλη του Συλλόγου Φίλοι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” στη γενική απολογιστική συνέλευση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμμανουήλ Καλογερής, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, επεσήμανε την ανάγκη να στηριχθεί το έργο του Ιδρύματος και να γίνει γνωστή η προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Ελλάδα: “Μιλάμε για μια εποχή που ήταν εξαιρετική περίοδο για την πατρίδα μας η οποία τότε διπλασιάστηκε και έγινε κράτος. Αυτή την περίοδο τα τελευταία χρόνια δεν την είχαμε προβάλει όσο θα έπρεπε και το Ίδρυμα Βενιζέλος με το έργο του έχει “αναστήσει” εκείνη την περίοδο του Βενιζελισμού”, σημείωσε ο κ. Καλογερής, ενώ τόνισε ότι μέσα από τη μελέτη εκείνης της εποχής μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για το σήμερα και τις σύγχρονες πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

“Οταν λέμε Βενιζέλος εννοούμε Ελλάδα κι όταν λέμε Ελλάδα εννοούμε Βενιζέλος. Πρόκειται για ταυτόσημες έννοιες. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια και βοήθεια προς το Ίδρυμα είναι σαν να βοηθάμε την πατρίδα”, ανέφερε ο κ. Καλογερής και πρόσθεσε ότι ο Σύλλογος Φίλοι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” θα συνεχίσει με κάθε πρόσφορο μέσο να στηρίζει το έργο του Ιδρύματος, ενώ κάλεσε τη Χανιώτικη κοινωνία να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο το Ίδρυμα και την προσπάθεια που κάνει.

Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος Νίκος Παπαδάκης ευχαρίστησε τον Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος για την πολύχρονη ηθική και οικονομική στήριξή του προς το Ίδρυμα, όπως και τη βοήθειά του στο έργο της αποκατάστασης της οικείας του Βενιζέλου, ενώ αναφέρθηκε στη συμβολή του Συλλόγου στην προσπάθεια διάδοσης του έργου του Κρητικού πολιτικού: “Είναι σημαντικό ότι μέσα από την εκστρατεία που κάνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος προσελκύει καινούριους φίλους οι οποίοι με τη σειρά τους συμμετέχουν και στηρίζουν το έργο του Ιδρύματος το οποίο έχει πανελλήνια απήχηση. Αντίστοιχα σημαντική είναι η προσφορά των παραρτημάτων του Ιδρύματος στην Αθήνα και τη Μακεδονία, στην προσπάθεια διάδοσης του έργου και της πολιτικής και πνευματικής παρακαταθήκης που άφησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η οποία εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει Έλληνες αλλά και ξένους”, επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης.

Ο κ. Παπαδάκης τόνισε ακόμα ότι στο πλαίσιο των 80 χρόνων από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου πρόκειται να πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι το 2016 θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις του Ιδρύματος. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν, όπως έκανε γνωστό, είναι και η έκδοση στα αγγλικά μιας βιογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου που θα κυκλοφορήσει από το Ίδρυμα μέσα στον Μάρτιο. “Η συγκεκριμένη έκδοση θα πάει στην Αμερική. Είναι μια έκδοση που έχει ζητηθεί από την ομογένεια προκειμένου να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές Ελλήνων αλλά και οι Αμερικανοί τη ζωή και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου”, τόνισε ο κ. Παπαδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα