Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

Ο δάκος δείχνει τα “δόντια” του σε περιοχές των Χανίων

Εμφανή είναι τα σημάδια της δακοπροσβολής σε ελαιώνες σε διάφορα σημεία του Νομού Χανίων καθώς ο τρίτος ψεκασμός στις περισσότερες περιοχές δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Πάντως σύμφωνα με τους συνεταιρισμούς και τις κοινωφελείς και αναπτυξιακές εταιρείες των Δήμων που υλοποιούν το μεγάλο μέρος της δακοκτονίας στα Χανιά – παρότι οι αριθμοί του δάκου παρουσιάζονται αυξημένοι – ακόμη δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές στην παραγωγή και οι όποιες προσβολές εντοπίζονται τοπικά και κατά περιοχές.
Στα παραλιακά της Κισσάμου, σύμφωνα με τον “Αγροτικό Συνεταιρισμό Γραμβούσας” που υλοποιεί τη δακοκτονία στους Δήμους Κισσάμου και Χανίων, ο τρίτος ψεκασμός θα ξεκινήσει στις 15-16 Αυγούστου. Από τις 16-19 Αυγούστου οι ψεκασμοί θα προχωρήσουν και προς τους ελαιώνες της ενδοχώρας. Έξαρση του δάκου παρατηρείται σε περιοχές που επικρατεί μεγάλη υγρασία, οι αριθμοί του παρουσιάζονται αυξημένοι, αλλά ακόμη δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές.

Σε ό,τι αφορά στον Δήμο Πλατανιά, που έχει και το μεγαλύτερο αριθμό ελαιοδένδρων στον Νομό, η “Κοινωφελής Επιχείρηση” του Δήμου που έχει αναλάβει εργολαβικά το έργο της δακοκτονίας θα ξεκινήσει τον τρίτο ψεκασμό από τις 20 Αυγούστου. Οι αριθμοί του εντόμου παρουσιάζουν αύξηση ανάλογα την περιοχή, ενώ και εκεί διαπιστώνονται προσβολές αλλά σε μικρό ακόμη επίπεδο.
Αντίθετα, στον Αποκόρωνα ο τρίτος ψεκασμός ξεκίνησε ήδη από την “Αναπτυξιακή” του Δήμου από τις αρχές της εβδομάδας στο παραλιακό μέτωπο από τις Καλύβες και τον Τσιβαρά, την Πλάκα, το Γαβαλοχώρι, τον Κεφαλά, το Κόκκινο Χωριό και τη Μάζα. Περισσότερο από το 90% των ελαιώνων του Δήμου δεν έχει προσβολές, ωστόσο υπάρχει ανησυχία λόγω του αυξημένου αριθμού των δάκων.

Σημειώνεται πως υπάρχουν εργολάβοι και γεωπόνοι που συστήνουν στους παραγωγούς να προχωρήσουν από μόνοι τους σε ενισχυτικούς δολωματικούς ψεκασμούς, προκειμένου να βοηθήσουν από την πλευρά τους στην αντιμετώπιση του εντόμου.
Ωστόσο ήδη έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις που μεγάλοι παραγωγοί, οι οποίοι ανησυχούν μήπως έχουν τη ζημιά του 2019, προχωρούν σε ολικές καλύψεις με τη χρήση και “τουρμπινών”. Τακτικές που δεν ενδείκνυνται για την προστασία της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα