Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Ο χοχλιός και ο εργάτης

Ένας εργάτης που δούλευε στον 90ο όροφο της ανέγερσης ενός ουρανοξύστη στην Νέα Υόρκη της Αμερικής, είδε να σέρνεται ένα σαλιγκάρι. Πώς ανέβηκες εδώ επάνω, βρε συ; το ρώτησε. Και το­­ σα­­λιγκάρι του απάντησε. Γλείφοντας, έρποντας και με τα κέρατά μου.

Καλά δεν ντρέπεσαι που το παραδέχεσαι; Αντί να πείς κάτι άλλο, να βρείς μια δικαιολογία, ότι βρισκόσουνα σε κάποιο οικοδομικό υλικό τέλος πάντων και με την μεταφορά του βρέθηκες κι εσύ εδώ;

Την δικαιολογία και το ψέμα, του απάντησε το σαλιγκάρι, είναι πλεονέκτημα που το έχετε μόνο εσείς οι άνθρωποι. Εμείς επειδή δεν έχουμε λογική και μάλιστα να την χρησιμοποιούμε λανθασμένα όπως εσείς, εκφράζουμε μόνο την αλήθεια. Εσύ για παράδειγμα είσαι ένας απλός εργάτης, αλλά προχθές που σε ρωτήσανε κάποιοι φίλοι σου ποια είναι η ειδικότητά σου, είπες αρχιεργάτης, γιατί ντρέπεσαι που έμεινες στάσιμος επαγγελματικά. Αυτό εμένα μου φαίνεται τραγικό, και όχι το ότι είμαι σαλιγκάρι και έρπω.

Ρε σύ, άμα σε πατήσω θα σε λιώσω, που βγάζεις και γλώσσα, του είπε ο εργάτης.

Δεν με φοβίζει αυτό που λές, γιατί αυτός είναι ο ρόλος μου στη φύση. Να δείξω σε εσένα τον σοφό άρχοντα της δημιουργίας ότι όταν λές την αλήθεια και ενοχλεί κάποιον στα σχέδιά του, μπορεί να σε πατήσει. Τι θα κάνεις τώρα; θα πεις την αλήθεια και θα κάτσεις να σε πατήσουνε, η θα αρχίσεις να γλύφεις και να έρπεις κι εσύ για να επιβιώσεις; Για λέγε, τι θα κάνεις τώρα, θα με πατήσεις;

Όχι, δεν θα σε πατήσω, απλά θέλω να μου πείς κι άλλα, ωραία τα λές.

Μπράβο, τώρα άρχισες να γίνεσαι άνθρωπος, λοιπόν άκου. Αυτός που γράφει τώρα την ιστορία μας, έχει τα ίδια διλήμματα σαν αυτό που σου είπα προηγουμένως και σκέφτεται. Να τα πώ αυτά που θέλω; Να μην τα πώ; Μήπως με πατήσουνε κάποιοι; Μήπως με αναγκάσουνε να πω πράγματα άλλα από αυτά που θέλω; Και για αυτό τόριξε στις ιστοριούλες για να έλθουν πιο μαλακά.

Στο θέμα μας λοιπόν, η μετεμψύχωση από άνθρωπος σε ζώο, που ισχυρίζονται κάποιοι, είναι εδώ στη ζωή και όχι μετά θάνατον, και δεν είναι μετεμψύχωση. Είναι η διαμόρφωση της ψυχικής σας κατάστασης, βλέποντας και παίρνοντας παραδείγματα από όλη την δημιουργία.
Υπάρχουν στοιχεία στις συμπεριφορές των ζώων που τις χρησιμοποιείτε επιλεκτικά για να χαρακτηρίσετε κάποιον. Υπάρχει η υπομονή του Γαιδάρου, που κάνετε στο δύσκολο φόρτωμα των πε­ριστάσεων που δημιουργούν οι πολιτικοί του κόσμου σας. Η πονηριά της αλεπούς, για να ξεφύγετε από φόρους και άλλες δυσκολίες. Οι άνθρωποι ύαινες, που θέλουν να κλέβουν το φαγητό των άλλων. Θέλετε να είστε λιοντάρια βασιλιάδες, εφτάψυχοι σαν γάτες και να έχετε μνήμη ελέφαντα για το κακό που σας κάνουν. Άλλοι καλοί σαν πρόβατα, άλλοι κακοί σαν λύκοι. Α και για κάποιους εραστές, θέλετε την δύναμη από την τίγρη. Και για την καλή υγεία, την δύναμη του ταύρου.

Εμείς λοιπόν τα ζώα, η κάθε κατηγορία μας έχει τις ίδιες συμπεριφορές, αλλά εσείς μην φτάσετε να ομοιάζετε μαζί μας γιατί θα συμβεί αυτό που λέει ο ψαλμωδός: καὶ ἄνθρωπος ἐν τιμῇ ὢν οὐ συνῆκε, παρασυνεβλήθη τοῖς κτήνεσι τοῖς ἀνοήτοις καὶ ὡμοιώθη αὐτοῖς.
Αλλοίμονο λοιπόν, εάν από όλα σας τα χαρίσματα που έχετε σαν άνθρωποι, αντιγράφατε συμπεριφορές ζώων. Όχι, δεν συμβαίνει αυτό, απλά συσχετίζετε συμπεριφορές ζώων και ανθρώπων. Γι αυτό την δυνατή μνήμη καλό είναι να την χρησιμοποιείτε για το καλό που σας έκανε κάποιος. Την πονηριά για τις παγίδες της ζωής, το βασιλικό αξίωμα για την αρχοντική συμπεριφορά και όχι για διαταγές. Την υπομονή για τα δεινά που και αυτά σας κάνουν να κατανοήσετε τα καλά.

Βέβαια υπάρχουν κάποιοι μεταξύ σας που δεν διαφέρουν από τα ζώα. Γι αυτό θα σας έλεγα να προσέχετε τις ενέργειές σας για να μην αναγκαστείτε κάποτε να έρπετε, να γλύφετε ή να αποκτάται κέρατα αντί αξιωμάτων σαν εμάς τα σαλιγκάρια. Και να μην επιτρέπετε ποτέ να σας πατήσουν τα ιερά τα όσια και τα ιδανικά, γιατί σαν πατημένοι δεν θα διαφέρετε από ένα πατημένο σαλιγκάρι, όπως εγώ.

Τώρα τελείωσα, είπα την αλήθεια, ολοκλήρωσα τον ρόλο μου και αν θες να σε πατήσουν πάτησέ με κι εσύ.

Ωραίο κι αυτό σήμερα, είπε ο εργάτης, παιχνίδια του μυαλού με μαθήματα από ένα σαλιγκάρι. Όχι ρε, δεν θα σε πατήσω. Κανείς δεν θα μας πατήσει, ούτε εγώ εσένα ούτε εμένα κάποιος άλλος. Και αν εκφράσει κάποιος αυτή την επιθυμία θα τον κοιτάξω με συμπόνια που θέλει να το παίξει ελέφαντας.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες