Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Ο αριθμός των αλιευμένων ψαριών είναι σημαντικά υποτιμημένος

Η παγκόσμια αλιευτική βιομηχανία έχει αλιεύσει τη διπλάσια ποσότητα ψαριών από τους ωκεανούς του πλανήτη τα τελευταία 60 χρόνια, από ό,τι αναφέρουν τα επίσημα νούμερα, σύμφωνα με νέα μελέτη Καναδών ερευνητών.
Οι αριθμοί που αναφέρθηκαν για αυτή την περίοδο στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος καταγράφει τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την αλιεία σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι δεκάδες εκατομμύρια τόνους μικρότεροι από την πραγματικότητα, υποστηρίζουν οι ερευνητές Ντάνιελ Πόλι και Ντερκ Ζέλλερ του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.
Αυτό συμβαίνει διότι οι χώρες αναφέρουν γενικά τους αριθμούς από την αλιεία βιομηχανικής κλίμακας, αλλά κατά κανόνα χάνουν σημαντικά δεδομένα σχετικά με τις αλιευτικές δραστηριότητες μικρότερης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένης της παραδοσιακής και της παράνομης αλιείας, καθώς και τα αλιεύματα που απορρίπτονται επί τόπου από τους αλιείς στη θάλασσα.
Οι μειώσεις των παγκόσμιων αλιευμάτων συνεχίζονται με υψηλότερο ρυθμό, καθώς τα αποθέματα ψαριών εξαντλούνται, αναφέρει η έρευνα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία μέθοδο «αναπαράστασης των αλιευμάτων», συμπεριλαμβάνοντας εκτιμήσεις για τις αλιευτικές δραστηριότητες που δεν αναφέρονται στον ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις στην αλιεία σε όλο τον κόσμο.
Η εκτίμηση των ακριβών δεδομένων έχει μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση αλιευτικών πολιτικών, όπως η θέσπιση ποσοστώσεων αλιείας και εποχιακών ή γεωγραφικών περιορισμών.
Οι υπολογισμοί των ερευνητών έδειξαν ότι συνολικά έχουν αφαιρεθεί από τους ωκεανούς 53 τοις εκατό περισσότερα ψάρια από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με δημοσίευσή τους στο περιοδικό Nature Communication.
Ενδεικτικά μόνο για το 2010, οι ερευνητές υπολόγισαν αλιεύματα 109 εκατομμυρίων τόνων, περίπου 30 τοις εκατό περισσότερα από τους 77 εκατομμύρια τόνους που αναφέρει η επίσημη έκθεση του ΟΗΕ, με στοιχεία από περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Κάθε χρόνο, τα ψάρια που αλιεύονται, αλλά δεν καταγράφονται, αγγίζουν συνολικά τους 32 τόνους, εκτιμούν οι ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως από το 1996 η ετήσια παγκόσμια ποσότητα αλιευμάτων βρίσκεται σε πτώση, λόγω μειωμένων αποθεμάτων ψαριών.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι χαιρετίζει τη νέα μελέτη, και συμφωνεί ότι «τα στατιστικά στοιχεία των αλιευμάτων (συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για πρόσθετες πηγές) μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν, και αυτό απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση, διεθνή συνεργασία και εθνικές δεσμεύσεις».

(Πηγή: Ναυτεμπορική)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα