Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο απολογισμός της Περιφέρειας για το 2022 και ο συγκρητισμός

Για μικρά και μεγάλα έργα που «αλλάζουν τον τόπο. Βελτιώνουν την καθημερινότητα και κάνουν καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μας» κάνει λόγο στην εισαγωγική του τοποθέτηση για τον απολογισμό του 2022 της Περιφέρειας Κρήτης, ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Για τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα πάντα με τον Περιφερειάρχη:
• Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι πληρωμές στο Εθνικό Σκέλος ανήλθαν στα 76 εκ. ευρώ και στα συγχρηματοδοτούμενα έργα στα 92,6 εκ. ευρώ. Γ
• Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και το Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα έργων και μελετών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται δεκάδες εκτελούμενα και νέα έργα προϋπολογισμού περίπου 150 εκ. ευρώ. Χρηματοδοτήθηκαν, επίσης, με 106 εκ. ευρώ περιβαλλοντικά έργα, με 11 εκ. ευρώ νέες μελέτες. Τα έργα αυτά αφορούν νέες οδοποιίες, συντηρήσεις οδικών έργων και έργα οδικής ασφάλειας.
• Για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 (ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ) δόθηκαν χρηματοδοτήσεις 660 εκ. ευρώ με τον αριθμό των ενταγμένων έργων να είναι 3.950, τις συμβάσεις στα 520 εκ. ευρώ και τις δαπάνες στα 360 εκ. ευρώ.
• Για τη νέα προγραμματική περίοδο οι πόροι του φθάνουν τα 565 εκ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 170 εκ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.»
Ενδιαφέροντα όλα αυτά τα στοιχεία. Ειδικά στα τεχνικά έργα που παρουσιάζονται αριθμοί και νούμερα που δείχνουν μια ισόρροπη διαμοίραση των πόρων ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Νομού του νησιού. Μόνο που τα περισσότερα τεχνικά έργα στα Χανιά αφορούν κυρίως την αποκατάσταση των ζημιών από τις μεγάλες κακοκαιρίες του 2019 κυρίως, ενώ αντίθετα στους υπόλοιπους Νομούς αφορούν στις πιο πολλές περιπτώσεις νέα έργα (συγκοινωνιακά δίκτυα, κόμβοι κα.).
Και επειδή και το 2023, ένα μεγάλο μέρος του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας για τα Χανιά θα αφορά την υλοποίηση έργων προς αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών καλό θα ήταν αυτά να πλαισιωθούν και από άλλες παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο και κατεύθυνση. Διαφορετικά τα περί συγκρητισμού αποτελούν κενό γράμμα!

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα