Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Ο Αποκόρωνας τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν προχθές το βράδυ κατά την υποδοχή του μεγάλου Ελληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στο ανοικτό πέτρινο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στον Εμπρόσνερο Αποκορώνου. Tο θέατρο σείονταν στην κυριολεξία από τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων την ώρα που έφτανε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, ενώ λεβέντες του καλλιτεχνικού ομίλου “ο Αποκόρωνας”, τον καλωσόρισαν με το ριζίτικο τραγούδι “Μυρίζουν οι βασιλικοί”. Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Αποκορώνου επέδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννης Αποστολάκης με την αντιδήμαρχο Ειρήνη Τερεζάκη -που συντόνισε την εκδήλωση- να καλωσορίζει τον Μίκη Θεοδωράκη με μία μαντινάδα. Το “παρών” έδωσαν η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, οι δήμαρχοι του Νομού, Τάσος Βάμβουκας, Γιάννης Μαλανδράκης, Θεόδωρος Σταθάκης, Αντώνιος Περράκης και Γιάννης Ζερβός με πολλούς άλλους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους Φορέων, Συλλόγων και αρκετού κόσμου. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗ Ο δήμαρχος κ. Κουκιανάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία του θεάτρου, ένα έργο που, όπως είπε, ξεκίνησε «η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, έχοντας την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και προσωπικά του περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη». Απευθυνόμενος στον Μίκη Θεοδωράκη ο δήμαρχος Αποκορώνου τον χαρακτήρισε “σύμβολο του ελληνισμού” το όνομα του οποίου δόθηκε στο θέατρο και παράλληλά ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Αποκορώνου και του παραδόθηκε το χρυσό κλειδί του Δήμου και ένα κρητικό μαχαίρι. Καταλήγοντας ο κ. Κουκιανάκης, απευθυνόμενος στον Μ. Θεοδωράκη είπε: «Από εδώ, λοιπόν, ας στείλουμε όλοι μαζί το δικό μας μήνυμα ότι όσα μνημόνια και αν μας επιβάλλουν οι δήμιοι των λαών, εμείς δεν θα γονατίσουμε και θα οδηγήσουμε την Ελλάδα ξανά σε δρόμους ανεξαρτησίας, προόδου και λευτεριάς».  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης κατά τον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη «μία ξεχωριστή ιδιοφυία» που «έδωσε τη δυνατότητα στη σύγχρονη Ελλάδα να αναδειχθεί στην παγκόσμια κοινότητα, όπως μόνο οι αρχαίοι Ελληνες την είχαν αναδείξει».  Ακολούθησε συναυλία με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το Μουσικό Σύνολο “Vamos”.

Διευκρινίσεις Μίκη για τα περί επανάστασης Διευκρινίσεις σχετικά με τη δήλωσή του για επανάσταση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης με νέα δήλωσή του την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη. Στη διευκρινιστική δήλωσή του ο μεγάλος συνθέτης αναφέρει: «Η δήλωσή μου για επανάσταση και Καλάζνικοφ δεν έχει σχέση με την κυβέρνηση, αλλά με τους ευρωπαίους που με τη συμπεριφορά τους προσβάλλουν τη χώρα μας, με πρόσχημα την οικονομία. Στο βάθος ζητούν να μας μειώσουν και να μας προσβάλλουν για λόγους ιστορικούς. Γιατί τα ιστορικά γεγονότα είναι πρόσφατα και όλοι γνωρίζουν τη συμπεριφορά της κάθε χώρας από το 1940 ως σήμερα. Αν κατηγορώ για κάτι την κυβέρνηση, είναι που επιδεικνύει μεγάλη ανοχή και υποχωρητικότητα και ξεχνά την πρόσφατη ιστορία μας με τις αμέτρητες θυσίες μας για την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Δεν αντέχω να βλέπω τον κ. Τσακαλώτο στον ρόλο του ενόχου και του φτωχού συγγενούς, περιτριγυρισμένο από προσβλητικούς εισαγγελείς με “κοντή” μνήμη.  Η χώρα μας δεν είναι Προτεκτοράτο και οι Ελληνες δεν είναι υπήκοοι. Εννοείται, ότι ο τελευταίος που θα προέτρεπε σε εμφύλιο πόλεμο είμαι εγώ».  Χανιά, 6.6.2016 Μίκης Θεοδωράκης».

Οι Passe-pARTout για τον Μίκη Με ανακοίνωσή της η μουσικοθεατρική ομάδα “Passe-pARTout” που τραγούδησε στην εκδήλωση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Κ.Α.Μ. «ευχαριστεί τον Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης για την πρόσκληση, τον Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και ιδιαιτέρως τον πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Αγοραστάκη καθώς και τον Ματθαίο Φραντζεσκάκη, αλλά κυρίως, όπως αναφέρει, τον Μίκη Θεοδωράκη «για τη μουσική που μας χάρισε, για την ποίηση που μας δίδαξε, για την στοργή με την οποία μας μίλησε. Κρατάμε τη συνάντηση μαζί του ως παράσημο ζωής».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες