Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ο αγώνας συνεχίζεται για τον Λόφο Καστέλι

«Τα μνημεία και η ιστορία δεν εκποιούνται», συνεχίζει να διαμηνύει η Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι, επισημαίνοντας ότι συνεχίζει τις προσπάθειές της.

Μέσω ανακοίνωσής της, η Πρωτοβουλία ενημερώνει «τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής των Χανίων ότι η απόφαση για την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων με την απαγόρευση των συγκεντρώσεων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αναβάλει τις ανοικτές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Και τούτο το έπραξε με μοναδικό στόχο την προστασία των πολιτών από τη διασπορά της Covid-19».
Η Πρωτοβουλία διαπιστώνει πως «η λήψη τέτοιων μέτρων λειτουργεί ανασταλτικά στις δράσεις και κινηματικές πρωτοβουλίες των πολιτών οι οποίες στοχεύουν στην υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η υπεράσπιση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι» και βάσει των παραπάνω, «αποφάσισε να αναδιατάξει την έμφαση και τις δράσεις της από ανοικτές και κινηματικές σε κινήσεις στο νομικό επίπεδο, στην εις βάθος οικονομική έρευνα των στοιχείων των εμπλεκόμενων στην εκποίηση των Μνημείων και σε άλλες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αποτροπή της επιχειρούμενης κατάληψης της “Ακρόπολής των Χανίων” την οποία μεθοδικά οργάνωσε η πρώην πλειοψηφία των πρυτανικών αρχών και συνεχίζει συντεταγμένα η πλειοψηφία της παρούσας πρυτανικής αρχής».

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

Η Πρωτοβουλία στην ανακοίνωσή της στηλιτεύει τη στάση της Πρυτανείς του Πολυτεχνείου Κρήτης, επισημαίνοντας «ενώ ζητήθηκε συνάντηση της Πρωτοβουλίας μας με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης αίτημα το οποίο έγινε, σε μία πρώτη φάση αποδεκτό, στη συνέχεια ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Διαμαντόπουλος προτίμησε να σιωπήσει αποδεικνύοντας ότι είναι μέρος της μικρής ομάδας η οποία σχεδίασε και επιχειρεί την εκποίηση των Μνημείων της πόλης. Ξένος ήταν και είναι με την πόλη των Χανίων όπως και η πλειοψηφία των συνεταίρων του».
Η ανακοίνωση υποστηρίζει πως «πρόκειται περί μίας τραγικής διοίκησης για τις πράξεις της οποίας δεν ευθύνεται η συντριπτική πλειοψηφία της κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η άποψη μας είναι ότι το τοπικό ΑΕΙ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας το οποίο θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε και να υπερασπιζόμαστε.
Υπενθυμίζουμε ότι ο εν λόγω πρύτανης συμμετείχε σε σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ως νόμιμος εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου και εταίρος της σύμπραξης για την αποκατάσταση του Μνημείου «Γέφυρα Κερίτη» την ίδια στιγμή που ο ίδιος ως εκπρόσωπος του τοπικού μας ΑΕΙ ήταν και είναι πρωταγωνιστής στην εκποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι».

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ “ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ”

Η Πρωτοβουλία ξεκαθαρίζει σε «πρώην και νυν πρυτανικές Αρχές αλλά και όλους που θέλουν να πιστεύουν ότι η πρωτοβουλία μας έχει αναστείλει την δραστηριότητα της ότι κάνουν μεγάλο λάθος. Είμαστε εδώ και θα τους εμποδίσουμε με κάθε τρόπο να υλοποιήσουν τα σχεδία τους και την εκποίηση των Μνημείων της πόλης».
Ταυτόχρονα, στέλνει μήνυμα και προς «τον επονομαζόμενο “επενδυτή” να μην προχωρήσει στους σχεδιασμούς του διότι θα βρει αντιμέτωπη ολόκληρη την τοπική κοινωνία η οποία θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για την αποτροπή της κατάληψης των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι.
Θα ενημερώσουμε, επίσης, τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές στην Ελλάδα και τους φορείς ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας για την επιχειρούμενη κατάληψη των Μνημείων της πόλης από ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία υπενθυμίζοντας σε αυτές πως η χανιώτικη κοινωνία όχι μόνο σεβάστηκε την “Συναγωγή” αλλά συνέβαλε αποφασιστικά στην αναστήλωση και λειτουργία της».

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Όπως αν αναφέρει η ανακοίνωση, στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις της Πρωτοβουλίας υπήρξε απόφαση για:
«α) ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τις νομικές ενέργειες οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ενώ αποφασίστηκε τηλεδιάσκεψη με τους νομικούς και αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
β)να συνεχιστεί η ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών. Ήδη έχουν συλλεχθεί πάνω από 5.000.
γ) Παρέμβαση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο οποίο πρέπει να είναι για το λόφο Καστέλι «Αμιγής κατοικία» και ειδικά για τα κτίρια του Πολυτεχνείου «Κοινωφελείς Λειτουργίες», που επιτρέπει για την ευρύτερη περιοχή του Καστελίου κατοικία και δραστηριότητες που έχουν σχέση με αυτήν, ενώ για τα κτίρια του Πολυτεχνείου χρήσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού. Η πρωτοβουλία θεωρεί ότι ο χαρακτηρισμός «Γενική κατοικία με εξαιρέσεις» για τα κτίρια του Πολυτεχνείου είναι «Δούρειος Ίππος» για την ξενοδοχοποίηση των Μνημείων, αφού δεν είναι βέβαιο ότι θα αποτραπεί η δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων 150 κλινών, που επιτρέπονται στη γενική κατοικία και ως εκ τούτου η εκποίηση του Λόφου Καστέλι. Αρμόδια αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Χανίων και διατύπωσε τις απόψεις της.
δ)Την άμεση αποστολή επιστολών ενημέρωσης στην Ισραηλινή Πρεσβεία και στο Ελληνο-ισραηλινό Επιμελητήριο».
Οι συναντήσεις της επιτροπής της πρωτοβουλίας θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 6 μ.μ διαμέσου ηλεκτρονικής αίθουσας στην οποία μπορούν ελεύθερα να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης.

 

Στο 26ο επεισόδιο -περιμένοντας το μαγικό τσίμπημα- στέλνουμε γράμμα στον Άη Βασίλη, οδηγάμε ακούγοντας Κώστα Καφάση στη διαπασών και «βγαίνουμε στην παρανομία» ψωνίζοντας μετά τις 9:30 από κατάστημα των Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα