Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Ο άγνωστος “Long Covid”

Μακροπρόθεσμες, πολύπλευρες και απροσδιόριστες επιπτώσεις άφησε η επιδημία της covid- 19. Κανείς δεν γνωρίζει τις συνέπειες που θα ’χει η ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια. Οι επιδημιολόγοι παραδέχονται ότι η cov-2 κρατάει κρυμμένα μυστικά που δυσκολεύονται να τ’ αποκρυπτογραφήσουν. Υποτίθεται ότι ο ιός γεννήθηκε στην επαρχία της Κίνας Γιουχάν, αλλά γιατί διαδόθηκε αστραπιαία σ’ όλο τον κόσμο, πώς μεταλλάχτηκε, ποια θα είναι η κατάληξη του, αν θα συνεχιστούν οι μεταλλάξεις και αν θα προκύψουν μελλοντικά άλλα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχει εξακριβωθεί.

Είναι άγνωστο αν προήλθε ακουσίως ή σκοπίμως από κάποιο εργαστήριο ή ο άνθρωπος μολύνθηκε από ζώα. Ωστόσο υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσιολόγων περί κάποιου “βιολογικού όπλου”.
Η διαδοχική διαδικασία των μεταλλάξεων φαίνεται πως δεν θα σταματήσει και θα πάρει επιδημική μορφή, θα γίνει μέρος της καθημερινότητας, όπως η γρίπη και θα καταπολεμάται με τα εμβόλια που προσαρμόζονται εγκαίρως στα νέα στελέχη. Όπως δε οι φαρμακευτικές εταιρείες ανασυνθέτουν κάθε χρόνο τα εμβόλια της γρίπης εναντίον νέων στελεχών της, το ίδιο θα γίνεται και για τον “long covid”.

Για όσους διαγνώστηκαν θετικοί και οι τυχεροί επέζησαν, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί δεν γνωρίζουν ακόμη αν αποθεραπεύτηκαν αποτελεσματικά ή παρέμειναν στον οργανισμό τους κατάλοιπα, για τα οποία δεν υπάρχουν εκτιμήσεις πως θα συμπεριληφθούν ανάλογα προϊούσης κάθε ηλικίας. Από στατιστικά στοιχεία έχει υπολογισθεί ότι από όσους νόσησαν και δεν νοσηλεύτηκαν, μόνο το 10% εμφάνισε συμπτώματα, σε σχέση με τους νοσηλευθέντες, οι οποίοι παρουσίασαν προβλήματα στο 60-70%.

Οι κυβερνήσεις κρατών και οι αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες οφείλουν μετά τρία χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας να εξαντλούν τις προσπάθειές τους στη δημιουργία της λεγόμενης “ανοσίας της αγέλης” διά των εμβολιασμών, διά των οποίων ο οργανισμός αποκτά αντισώματα εμποδίζοντας τον ιό να παράγει “αντίγραφά” του.
Επιπλέον, κύριο μέλημα των υπευθύνων Υγείας είναι η θωράκιση αποτελεσματικά του Συστήματος Υγείας, καθώς το ερώτημα όσον αφορά μια μελλοντική πανδημία, εάν και πότε ενσκήψει, δεν έχει απαντηθεί.

Τα μέτρα προφύλαξης και καθαριότητας δεν πρέπει να παραβλέπονται και οι επιφυλακτικοί θεωρούν ότι η μη υποχρεωτική μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ είναι πρόωρη και ελαφρώς επικίνδυνη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα