Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Ο Άγιος Σταμάτης και ο Άγιος Κασσιανός

«Μάρωνος και Νικηφόρου/ και Ανθούσης, Τελεσφόρου/ Χαραλάμπους και Βλασίου/ Κασσιανού και Θαλασσίου/ Τρύφωνος και Παγκρατίου/ ήλιος του μεσονυχτίου/ φέγγει απότομα και λιώνει/ της Υπαπαντής το χιόνι.// Τη νύχτα Φαρισαίου και Τελώνου/ αθώος ξένου αίματος και φόνου ανάβει της αγάπης τα λυχνάρια/ και τα παλιά διαβάζει συναξάρια». Να διαβάζει τα παλιά συναξάρια του, τη νύχτα της Κυριακής του Τελώνη και του Φαρισαίου, φαντάζεται τον Φλεβάρη, τον “Άγιο Φεβρουάριο” κατά Μάνο Ελευθερίου και Δήμο Μούτση, ο Παντελής Θαλασσινός, σε στίχους Ηλία Κατσούλη, στο τραγούδι του “Φλεβάρης των φλεβών”. Να μας μιλά για τα άγνωστα στους πολλούς “λαογραφικά” των εορτών του, τον φαντάζομαι εγώ. Και γιατί σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Σταματίου και ο νους μου πηγαίνει στον αξέχαστο Δάσκαλο – Λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη που θα γιορτάσει για πρώτη φορά με τον Άγιο τη γιορτή του στο άλλο ημισφαίριο της ζωής…

Ας αρχίσουμε όμως με τον Άγιο Σταμάτιο, λόγω της ημέρας και με αφορμή ότι κτίστηκε πρόσφατα απ’ τον χωριανό μου, τον Σταμάτη Ι. Κοτσιφάκη και τη σύζυγο του Χρυσούλα Μανταδάκη – Κοτσιφάκη στη Γράσσα, κοντά στον δρόμο Βρυσών – Νίππου, εκκλησία στ’ όνομα του – χθες ο πρώτος εσπερινός. Και με τη σημείωση ότι είναι, ο δεύτερος ναός του Αγίου, εξ όσων γνωρίζω, στην περιφερειακή ενότητα Χανίων – ο πρώτος αυτός στη Μοναχή Ελιά του Βαμβακόπουλου (μαζί με τον Άγιο Δημήτριο) με κτήτορες τον Σταμάτη Κουρινάκη και τον μακαριστό Δημήτρη Νταντινάκη (φώτ. Γ. Κάκανου από παλιότερο εορτασμό). «Σταμάτα, να κάνεις τον σταυρό σου», θα λέει στον όποιο περαστικό από ’δω και πέρα ο Νιππιανός Άγιος Σταμάτης, που κτίστηκε εκεί που, όπως λένε κάποιοι, ήταν πριν από 4.000 χρόνια πριν ναός αφιερωμένος «εις Ίππον και Κόρην…».
Με τον Άγιο Κασσιανό, τον τελευταίο Άγιο του Φλεβάρη συνέχεια… Πήγε, λέει, μια μέρα και παραπονέθηκε στον θεό γιατί οι άνθρωποι τιμούν και σέβονται υπερβολικά τον Άγιο Νικόλαο, ενώ τον ίδιο καθόλου. Βρέθηκε σε δύσκολη θέση ο Μεγαλοδύναμος κι έστειλε ένα τάγμα αγγέλων να βρούνε τον Άγιο Νικόλαο και να τον φέρουν μπροστά του. Πουθενά ο Άγιος, όσο κι αν τον έψαξαν… Απόρησε ο Ύψιστος κι έστειλε ένα σύνταγμα αυτήν τη φορά, αλλά και πάλι κανένα αποτέλεσμα. Να πάνε οι ειδικές δυνάμεις των Σεραφείμ και των Χερουβείμ με τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, η εντολή του Ύψιστου. Πήγαν αυτοί, έψαξαν, έψαξαν, έψαξαν και με τα πολλά τον εντόπισαν, στον Κάβο Μαλιά, να παιδεύεται να σώσει ένα καράβι. Τον περίμεναν να το κάνει και τον πήραν και τον έφεραν, κουρελή και ματωμένο απ’ την προσπάθεια, στον Παράδεισο. «Πώς είσαι έτσι; Γιατί δεν σε βρίσκανε;» τον ρώτησε γεμάτος περιέργεια ο Θεός. «Συγχώρεσε με, Μεγαλοδύναμε, αλλά έπρεπε να σώσω το καράβι και τους ανθρώπους», ήταν η απάντηση του. «Δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια, όταν μιλούν τα έργα», αποφάνθηκε ο θεός και συνέχισε όσο μπορούσε πιο μαλακά: «Όσο για σένα, Άγιε Κασσιανέ, από ‘δω και πέρα θα γιορτάζεις κάθε τέσσερα χρόνια, στις 29 του Φλεβάρη…»
(Πηγή: Από κείμενο που έγραψε πριν από κάποια χρόνια στα “Χ.ν.”, ο τότε γενικός γραμματέας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, μακαρίτης εδώ και χρόνια, φίλος μου Αναστάσιος Κοντός, περίληψη).

Και… στα πεταχτά

«Από τα δεκατρία τους ουσίες δοκιμάζουν,/ κρίμα που την υγεία τους σε κίνδυνο τη βάζουν», μας λέει η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη στην πρώτη σημερινή της μαντινάδα. «Το τέρας των ναρκωτικών πρέπει να πολεμήσουμε,/ άλλα αθώα θύματα να μην ξαναθρηνήσουμε», μας λέει στη δεύτερη, «Πρόληψη κι ενημέρωση, για να ‘χουμε ελπίδα,/ μην πέσουνε οι νέοι μας στην ύπουλη παγίδα», μας λέει στην τρίτη. Πρόληψη κι ενημέρωση! Προσυπογράφω και με τα δυο χέρια.

«Η τραγωδία στο Μάτι ήταν το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης», κατά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στη δίκη για τη φονική φωτιά. Όχι, δεν φταίει γι’ αυτήν η κλιματική αλλαγή. Ένας τεμπέλης κρατικός υπηρεσιακός μηχανισμός που κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου ο φταίχτης. Αχ αυτό το «ζαβό το ριζικό μας»!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα