Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Αγ. Γεώργιος στους Άραβες, στους Μουσουλμάνους και η διεθνής λατρεία του

Ο Μεγαλομάρτυρας και ο Τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος είναι ο πλέον τιμώμενος Άγιος της Χριστιανοσύνης και ίσως ο μοναδικός που τιμούν και σέβονται και οι αλλόθρησκοι, και ιδίως οι Μουσουλμάνοι.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο σε δύσκολες εποχές στην περιοχή των Αγίων Τόπων, μα και γενικά στις αραβικές χώρες, πολλές εκκλησίες χριστιανικές που τιμώνται στο όνομα άλλου Αγίου τις μετονόμαζαν σε Άγιο Γεώργιο για να μην τις πειράξουν οι αλλόθρησκοι.
Έτσι και το πιο διαδεδομένο όνομα στους Χριστιανούς Άραβες ή και σε Μουσουλμάνους είναι Γκιριές, Γκριγκις ή Χάντερ.

» Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. παρουσιάζει θέσεις και προτάσεις εν όψει των εθνικών εκλογών

Τα τρία τέταρτα των εκκλησιών που ανήκουν σήμερα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (Αραβικές και Ελληνικές Ορθόδοξες), είναι αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο.
Δίπλα στη Βηθλεέμ και μόλις επτά χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ, στην περιοχή όπου υπήρχαν τα κτήματα της μητέρας του Αη Γιώργη, βρίσκεται το μουσουλμανικό χωριό Άγιος Γεώργιος. Εκεί, τα έθιμα και οι παραδόσεις μα και η πίστη στον καβαλάρη Άγιο, διατηρούνται ζωντανά όπως και σε πολλά χωριά δικά μας, π.χ. την Ασιγωνιά Αποκορώνου. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι τα διατηρούν τις περισσότερες φορές οι Μουσουλμάνοι. Καθώς μας αφηγήθηκε ο εφημέριος του Ναού πατήρ Φώτιος, εκεί στο εικόνισμα του Αη Γιώργη, πάνε και ορκίζονται οι άνθρωποι της περιοχής, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, όταν έχουν διαφορές μεταξύ τους και ποτέ δεν κάνουν ψεύτικο όρκο γιατί τρέμουν την τιμωρία του Αγίου. Και δεν είναι σπάνια τα περιστατικά που ο Άγιος τιμώρησε με… ράβδο τον ασεβήσαντα, όπως ακριβώς μου διηγόταν ο πατέρας μου για την Ασιγωνιά.
Εκεί πηγαίνουν οι Μουσουλμανιδες τα τασίματά τους ή για να τις διαβάσει ο πατήρ Φώτιος σε περιπτώσεις δύσκολης γέννας. Εκεί πάνε τα βρέφη που έχουν πρόβλημα ομιλίας για να τα σταυρώσει με το κλειδί του ναού και, αφού τους στάξει και λαδάκι από το καντήλι στο στόμα, να θεραπευθούν. Στο πανηγύρι δε του Αγίου, που γίνεται μεγαλόπρεπο στα τασιμάρια, κατσίκια και πρόβατα, είναι άφθονα.
Δίπλα στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, στην πόλη Λύδα και μέσα στη μεγαλοπρεπή
ελληνική εκκλησία είναι ο τάφος του Αγίου ενώ στη διπλανή πόλη Ρέμλη (Αριμαθαία) άλλη μεγάλη εκκλησιά με την κολώνα της χήρας κ.λπ.,στη Γιάφα (Ιόππη), το μεγάλο Μοναστήρι του, ενώ στη νεόκτιστη εβραϊκή συνοικία της παλιάς Ιερουσαλήμ, οι Εβραίοι σεβάστηκαν το εκκλησάκι του. Στα στενά σοκάκια της Αγίας αυτής πόλης, στον δεύτερο όροφο ενός παλιού Μοναστηριού, υπάρχει η θαυματουργή εικόνα του που έφθασε στην Αγία γη, από την Κωνσταντινούπολη, όπου κατά την παράδοση ρίχτηκε στη θάλασσα και γι’ αυτό ζωγράφισαν εκ των υστέρων στο κάτω μέρος της μερικά ψάρια. Στο μεγάλο λιμάνι της Χάιφα, με τους 350.000 κατοίκους, δεσπόζουν οι εκκλησιές του, ενώ ο κεντρικός ναός στην Κανά της Γαλιλαίας, είναι του Αη Γιώργη. Στο χωριό Μπουργκίς, κοντά στην αραβική πόλη Ζενίν του Ισραήλ, εκεί που ο Χριστός θεράπευσε τους δέκα λεπρούς, η εκκλησιά του Αη Γιώργη ορθώνεται πάλι, καθώς και δεκάδες άλλες σε όλη την Αραβία, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Συρία και αυτή τη Μικρά Ασία.
Στα πέρατα της γης στις πολυτάραχες και τροπικές Φιλιππίνες, τη μόνη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού, που επικρατέστερη θρησκεία είναι η χριστιανική, η λατρεία του Αη Γιώργη είναι το ίδιο έντονη. Το εικόνισμα του κρέμεται μέσα σε όλα τα ταξί, μα και σε πολλά καταστήματα.
Στη Βενετία των Δόγηδων, και στη συνοικία των Ελλήνων, ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου, ορθώνεται ανάμεσα στα κανάλια και τα βενετσιάνικα παλάτια.
Είναι ακόμη ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας και κατέχει ιδιαίτερη θέση στη ρωσική εκκλησία. Ενώ εδώ στην Ελλάδα είναι ο προστάτης Άγιος του πεζικού, στο στράτευμα και κοσμεί όλες τις δαφνοστεφανωμένες πολεμικές του σημαίες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα