Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

“Ντόμινο” και “τσουνάμι”

Ένα πολύ γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι από 28 ορθογώνια ομοιόμορφα μαύρα πλακίδια, το “ντόμινο” εθεωρείτο απ’ τους Άγγλους πριν 250 χρόνια, προτού γίνει παιχνίδι, ότι ήταν ένας μανδύας με κουκούλα, που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί. Έχει τη ρίζα του απ’ το λατινικό “dominus”, που υπονοεί τον αφέντη και τον Θεό. Με τον καιρό τον μανδύα φορούσαν και οι μεταμφιεσμένοι στις Απόκριες. Τέλος αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα ιστορία, γιατί στην εποχή μας, εκτός από παιχνίδι, να εννοεί και τη συνεχόμενη κατάρρευση όμοιων στοιχείων, που παρασύρει το ένα το άλλο, μέχρι να ολοκληρωθεί η πτώση και του τελευταίου συστατικού.

Υπάρχει το προηγούμενο της χρηματοοικονομικής κρίσης με την πτώχευση της Αμερικανικής τράπεζας Lehman Brοthers, που πυροδότησε τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας το 2008 και συμπαρέσυρε σε λίγο χρόνο σε πτώση τα πάντα, που συνετέλεσαν, ώστε η χώρα μας να κηρύξει πτώχευση και ο τότε πρ/ργος Γιώργος Παπανδρέου με φόντο το Καστελόριζο, να ζητήσει τη βοήθεια του Δ.Ν.Τ.
Στην παρούσα φάση έχουμε το ίδιο σκηνικό, να καταρρέουν δύο Αμερικανικές Τράπεζες η Silicon Valley Bank και η Signature Bank, απ’ τις οποίες μέσα σε μία εβδομάδα οι καταθέτες απέσυραν 98,5 δισ. δολλάρια. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, μετά απ’ τη συνάντησή του με τον Καναδό πρωθυπουργό, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, προκειμένου δε να κατευνάσει τις αγορές και να εξισορροπήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ανακοίνωσε, ότι θα εξασφαλιστούν τα χρήματα των καταθετών έως 250.000 $ για τον καθ’ ένα, ώστε να μην έχουμε ένα νέο “ντόμινο” όπως συνέβη με την Lehman Brothers. Επιπλέον η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα Fed διαβεβαίωσε, ότι “το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι η υγιές και ανθεκτικό”.
Οι πληθωριστικές, όμως, εξελίξεις ακολουθούν τη δική τους διαδρομή. Οδηγούν σε καταστάσεις, που επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ προτρέπουν τους καταθέτες, να μην παίρνουν τα χρήματά τους απ’ τις μικρές και να τις πηγαίνουν σ’ αυτές για μεγαλύτερη ασφάλεια και οτι ο κόσμος να πείθεται στις υποδείξεις των ειδικών.
Η αμερικανική τραπεζική κρίση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων έφτασε ως “τσουνάμι” και στην Ευρώπη και έπληξε τη μεγαλύτερη ίσως Ευρωπαϊκή Τράπεζα, την Ντόιτσε Μπανκ, αναγκάζοντας τον καγκελάριο Όλαρ Σόλτς να επιβεβαιώσει τους Γερμανούς άμα και τους Ευρωπαίους, ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό και απρόβλεπτο. Η επικεφαλής της Ε.Κ.Τ. κ. Λαγκάρντ διαβεβαίωσε, ότι οι θέσεις της Τράπεζας των Ευρωπαίων είναι σταθερές σε ασφάλεια και ρευστότητα.
Στη χώρα μας ο κ. Στουρνάρας της Τράπεζας της Ελλάδος επανέλαβε, να μην ανησυχούν οι Έλληνες για τις καταθέσεις τους στις εγχώριες τράπεζες. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα βρίσκονται, όπως ανακοίνωσε, σε εξαιρετική θέση έναντι των εξελίξεων.
Τώρα το πόσο οι τράπεζές μας είναι ανεξάρτητες, οι καταθέτες παραμένουν επιφυλακτικοί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα