Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Ντοκιμαντέρ για τον “Δαίδαλο”

Μια επιστροφή στο παρελθόν του “Δαίδαλου” των ανθρώπων που πέρασαν από αυτόν ως μαθητές και ως εκπαιδευτικοί, των κτηριακών υποδομών και του εκπαιδευτικού υλικού επιχειρεί το ντοκιμαντέρ που ξεκίνησε από το “Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων” στα πλαίσια των Cineδράσεων. Στόχος του ντοκιμαντέρ γυρίσματα του οποίου ξεκίνησαν είναι η καταγραφή της ιστορίας του “Δαίδαλου”, τόσο ως κτήριο, όσο και της Τεχνικής, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα Χανιά.

Το βράδυ της Τρίτης τα εργαστήρια Εργαλειομηχανών του Δαιδάλου μετατράπηκαν σε τηλεοπτικό στούντιο για τις ανάγκες των συνεντεύξεων Μανώλη Κουμάκη μαθητή του Δαιδάλου στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και Γιάννη Καντηλιεράκη μαθητή στις αρχές της ίδιας δεκαετίας και ιστορικού Δασκάλου (καθηγητή) του Δαιδάλου για μια ζωή, από το 1962 έως το 1995! Οι προσπάθειες των μαθητών της εποχής που με μεγάλη δυσκολία έρχονταν ακόμα και από την Κίσσαμο και τον Αποκόρωνα προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα περιέγραψε ο κ. Κουμάκης. Παράλληλα μίλησε για τις ελπίδες για επαγγελματική αποκατάσταση στο Ναύσταθμο, στη ΔΕΗ αλλά και σε δικά τους μηχανουργεία ή ηλεκτρολογίας.

Ακολούθησε η συνέντευξη του κ. Γιάννη Καντηλιεράκη που θυμήθηκε τους μαθητές να τρώνε ότι είχαν φέρει μαζί τους στις “δέστρες” της εποχής ανάμεσα στην πρωινή πρακτική άσκηση και στην απογευματινή θεωρητική. Σημείωσε επίσης τις μεγάλες δυσκολίες της εποχής αφού ο εξοπλισμός του σχολείου είχε γίνει από το σχέδιο Μάρσαλ και από τη Γερμανία και δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση, ενώ τις λίμες και τις λάμες και άλλο μικροεξοπλισμό αναγκαίο για τα εργαστήρια τον αγόραζαν οι ίδιοι οι μαθητές. Τόνισε όμως την αγάπη των παιδιών για την τέχνη και το πάθος των εκπαιδευτικών τους να τους διδάξουν ότι θα τους ήταν χρήσιμο ώστε να αποκτήσουν επαγγελματικής προοπτική. Τις συνεντεύξεις για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ έκανε ο νυν καθηγητής Πληροφορικής του Δαιδάλου Βαγγέλης Ψωματάκης διατυπώνοντας καίρια ερωτήματα, ενώ στην καταγραφή της συνέντευξης ήταν ο έμπειρος καμεραμαν του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Κώστας Κοσμαδάκης.

Η δράση υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «Μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ», και εκτός του Β. Ψωματάκη, συμμετέχουν οι καθηγητές Ευσεβία Ζουριδάκη, Ελένη Κωσταμένα, Νίκη Ζαχαριά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα