Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ντοκιμαντέρ για την ιστορία των Κρητικών της Αυστραλίας

“Στην άλλη άκρη του κόσμου”, ένα ντοκιμαντέρ για τους Κρήτες της Αυστραλίας, τα γυρίσματα του οποίου θα πραγματοποιηθούν το Μάιο σε Μελβρούρνη και Σίδνεϋ και το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση πρόκειται για μία παραγωγή της EyeQ Creative Media Productions, σε σκηνοθεσία του Νίκου Παντερμαράκη και με έρευνα της δημοσιογράφου Ανδριανής Αγγελιδάκη.

» Η υποψήφια βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. παρουσιάζει θέσεις και προτάσεις εν όψει των εθνικών εκλογών

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πώς έφτασε ο πρώτος Κρητικός στη μακρινή Αυστραλία; Ποιοι ήταν αυτοί οι πρώτοι θαρραλέοι που ξεκινούσαν ένα ταξίδι στο άγνωστο χωρίς εφόδια, αλλά με πείσμα για ζωή;
O Γεώργιος Ντόκος και άλλοι έφτασαν στην Αυστραλία το 1848 προς αναζήτηση χρυσού. Τη στιγμή που αποβιβάστηκαν εκεί, ξεκίνησε και η ιστορία των Κρητικών στη μακρινή Αυστραλία. 175 χρόνια μετά ερχόμαστε να πούμε αυτή την ιστορία.
Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Στην άλλη άκρη του κόσμου» βλέπουμε την ιστορία των Κρητικών στην Αυστραλία. Η Ανδριανή Αγγελιδάκη, γνωστή δημοσιογράφος της Κρήτης, ταξιδεύει στην Αυστραλία το Μάιο 2023 και παρακολουθεί τις εκδηλώσεις των ομογενών στη Μελβούρνη για τους εορτασμούς της Μάχης της Κρήτης. Εκεί προβληματίζεται, σκέφτεται, αναζητά. Συναντάει ακαδημαϊκούς, ιστορικούς, ερευνητές στην Ελλάδα και την Αυστραλία. Κρήτες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς που σήμερα κρατούν ζωντανή την Κρήτη. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ!
Μια ολόκληρη Κρήτη… «Στην άλλη άκρη του κόσμου»!
Μέσα από ανθρώπινες ιστορίες αλλά και ιστορικές, εμπεριστατωμένες μαρτυρίες περιγράφουμε τη μεγάλη ιστορία της μετανάστευσης των Κρητικών στη γη της Αυστραλίας, αλλά και της μετανάστευσης των Ελλήνων γενικότερα.
Proud to be Cretan
Όλη η Κρήτη συναντιέται, ώστε να πραγματοποιηθεί και να υποστηριχθεί αυτό το ντοκιμαντέρ το οποίο ια αναδείξει πώς τα καταφέρνουν οι Κρήτες στην Αυστραλία, γεγονός που μας γεμίζει υπερηφάνεια. Θα πάμε «Στην άλλη άκρη του κόσμου» γιατί το οφείλουμε.
Συνεργάτες και επιχειρηματίες από την Κρήτη και την Αυστραλία συσπειρώνονται γύρω από αυτό το έργο που πάει πέρα από εμάς. Η συμβολή όλων είναι ιδιαίτερα σημαντική για να μπορέσουμε να πούμε την ιστορία των Κρητικών, όπως πραγματικά της αξίζει.
*Το μεγάλο αυτό πρότζεκτ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνδρομή της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας. Η παραγωγή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί από την EyeQ Creative Media Productions.
Περισσότερες πληροφορίες στο info@stinalliakritoukosmou.gr».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα