Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Νωρίτερα το μάζεμα της ελιάς

Νωρίτερα ξεκινάει φέτος η συγκομιδή του ελαιοκάρπου αφού ήδη σε αρκετές περιοχές οι παραγωγοί έχουν βγει στα χωράφια και έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους τα ελαιουργεία.
Oι παραγωγοί που έχουν βγει στους ελαιώνες αυτές τις ημέρες “κυνηγάνε” την παραγωγή αγουρελαίου.
Την ίδια ώρα στις περισσότερες περιοχές έχει ολοκληρωθεί η δακοκτονία με θετικά αποτελέσματα, ενώ μόνο τοπικά θα γίνει αν χρειαστεί και έκτος ψεκασμός.
«Οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει φέτος να μαζεύουν από νωρίς» τονίζει ο κ. Χρήστος Παρασχάκης υπεύθυνος δακοκτονίας του Α.Σ. Γραμβούσας. «Έχουμε κάνει 5 ψεκασμούς και δεν πιστεύω να προχωρήσουμε και σε έκτο στις περιοχές που έχουμε αναλάβει εμείς τη δακοκτονία δηλαδή Κίσαμο και Δήμο Χανίων» αναφέρει.
Για την Κίσσαμο υπάρχει πολύ καλή παραγωγή σε περιοχές όπως ο Πλάτανος, η Γραμβούσα, ενώ σε καλά επίπεδα βρίσκεται και στον υπόλοιπο Δήμο.
Για την “Κοινωφελή Επιχείριση” του Δήμου Πλατανιά που υλοποιεί τη δακοκτονία στα όρια του Δήμου ο υπεύθυνος κ. Γιάννης Λουφαρδάκης τόνισε πως η «η “βεντέμα” πάει καλά τηρουμένων των αναλογιών και χωρίς να βιαστώ θα τολμούσα να πω ότι η φετινή ελαιοπαραγωγική χρονιά θα πάει αρκετά καλά. Για το Δήμο Πλατανιά αν εξαιρέσεις την ορεινή τσουνάτη, οι υπόλοιπες περιοχές θα έχουν καλή παραγωγή.» Αναφορικά με τη δακοκτονία ο κ. Λουφαρδάκης τονίζει πως «με την άριστη συνεργασία που είχαμε με τη ΔΑΟΚ όλα πήγαν καλά».
«Στον Αποκόρωνα ολοκληρώσαμε – πλην μιας κοινότητας – τον 5ο ψεκασμό και δεν νομίζω να κάνουμε άλλο παρά μόνο τοπικά αν χρειαστεί.
Μόνο στην Ασι Γωνιά είχαμε εκτεταμένη παρουσία δάκου. Αντίθετα πιο μεγάλη ζημιά έχει κάνει ο πυρηνοτρήτης και ο ρυγχίτης» επισημαίνει ο πρόεδρος της “Αναπτυξιακής” του Δήμου Αποκορώνου κ. Σταύρος Σταυρουλάκης.
Ο ίδιος τονίζει πως η “βεντέμα” είναι μέτρια φέτος στον Αποκόρωνα – υπολογίζεται στο 50% – αφού «υπάρχουν κοινότητες που παρουσιάζεται υπερπαραγωγή και άλλες που δεν θα υπάρξει καθόλου παραγωγή».
Στο ζήτημα της ποιότητας η “Αναπτυξιακή Αποκορώνου” έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες. «Εμείς από τις 17 Σεπτέμβρη έχουμε στείλει από όλες τις κοινότητες δείγματα για ελαιοποίηση σε δύο εργαστήρια. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά και αναμένουμε εντός της εβδομάδας πως θα είναι η ελαιοποίηση στο σύνολο του Δήμου ώστε να βγάλουμε μια ανακοίνωση στον κόσμο και να τον ενημερώνουμε για το σε ποιες περιοχές υπάρχει υψηλή ελαιοποίηση ώστε να ξεκινήσει η συλλογή του καρπού και σε ποιες περιοχές θα πρέπει να αναμένουν λίγο ακόμα» καταλήγει ο κ. Σταυρουλάκης.
Σε ό,τι αφορά τα ελαιουργεία όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιουργών κ. Μιχάλης Χαιρετάκης ήδη αρκετά έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους για την παραγωγή αγουρέλαιου, ενώ μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η μεγάλη πλειοψηφία τους.

 

Τάρανδοι στο Ροβανιέμι και φουρόγατοι στον λόφο Καστέλι. Επισκόπηση της τοπικής – και όχι μόνον – επικαιρότητας από τον Π. Περάκη και τον Γ. Ουντράκη στο 22ο podcast “Στα Πρόθυρα”

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες