Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Noli turbare circulos meos (Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε)

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Η απογοήτευση της μεγαλύτερης μερίδας των πολιτών σχετικά με τις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων, καυσίμων και τιμολογίων στην ενέργεια, δημιουργεί ένα πλέγμα απογοήτευσης στην αγορά, με αποτέλεσμα να επικρατεί, όπως πλέον είναι ορατό σε όλους, η αβεβαιότητα για το αύριο και η δυσπραγία στο σήμερα.

@ Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει λόγο για μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας για την οποία θα πρέπει ενδεχομένως, όπως επισημαίνει, να προετοιμαστούμε. Η καθαρή αυτή πρόταση, που διατυπώνει, δεν σηκώνει ούτε παρερμηνείες μήτε αντιπολιτευτικές αναλύσεις, πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά τους ειδικούς που σχεδιάζουν το μέλλον της χώρας.

@ Φυσικά όλα όσα συμβαίνουν και αφορούν στα σενάρια της σημερινής οικονομικής κρίσης, που έρχεται να προστεθεί στις κρίσεις, της οικονομικής εμπλοκής μας με το ΔΝΤ και της πανδημίας, απασχολούν όλη την Ευρώπη. Όμως ο καθένας, οφείλει να οργανώσει, να προστατεύσει και να χαράξει πορεία για το αύριο που σχετίζονται με τη δική του χώρα.

@ Οι συνθήκες που έχουν κατακεραυνώσει την καθημερινότητα των πολιτών, των επιχειρήσεων, έχουν σαφή αλληλεπίδραση με το γενικότερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όμως πρέπει να διαφανεί στον ορίζοντα και να πεισθούν οι πάντες, πως υπάρχει ελπίδα, υπάρχει μέλλον, υπάρχει σοβαρή προσπάθεια να σωθεί το καράβι.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Σε αυτό ακριβώς το σημείο, είναι αναγκαία η από κοινού σύμπλευση όλων των κομμάτων, χωρίς φυσικά να χαθεί η ιδεολογική ταυτότητα του κάθε κόμματος. Η κατάθεση όμως προτάσεων, η επικοινωνία των ηγετών και των πρωτοκλασάτων καθήμενοι στο ίδιο τραπέζι συνεννόησης, αν και ουτοπικό σχεδόν, θα έδινε στην κοινωνία το πρώτο δυνατό φως, στο βάθος του τούνελ που έχει μπει η χώρα.

@ Βρισκόμαστε στην περίοδο που ουδείς έχει το δικαίωμα, για καθαρά αντιπολιτευτικούς ή μικροκομματικούς λόγους, να ταΐσει τη Λερναία Ύδρα η οποία κατά καιρούς εμφανίζεται στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, κατασπαράζοντας, όχι μόνο ότι έχει δημιουργηθεί αλλά και όλα όσα οργανώνονται με στόχο την προάσπιση του βιωτικού επιπέδου και της ψυχολογίας των κοινωνιών.

@ Φόνοι, πόλεμοι, αθλιότητες, οικονομικές αναλύσεις με background τον φόβο και τόσα άλλα που εκπέμπονται προς τηλεοπτική βρώσιν και πόσιν, έχουν επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα αντίληψης και κρίσης, μεγάλης μερίδας πολιτών, οι οποίοι καταμαρτυρούν ότι έχουν αφεθεί στις εξελίξεις, άοπλοι, ανίκανοι και όπου βγει, όπως χαρακτηριστικά ακούγεται.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Είναι δηλαδή η πιο ιδανική περίοδος για τους καιροσκόπους, κερδοσκόπους, υπερασπιστές και θιασώτες της τακτικής διαίρει και βασίλευε. Είναι η πιο κατάλληλη εποχή, για όσους έχουν στο μυαλό τους να μπερδέψουν τους πολίτες και να τους φέρουν απροετοίμαστους μπροστά στην εκλογική κάλπη. Και προσοχή… όχι μόνο των εθνικών εκλογών αλλά και των αυτοδιοικητικών, το αποτέλεσμα των οποίων, διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στην καθημερινότητα των Ελλήνων.

@ Σήμερα πια χρειάζεται η επιφυλακή, από σήμερα πρέπει να ακουστεί το «άι χάσου γελοίε, επικίνδυνε τύπε…», από σήμερα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, από όλους που εδώ και χρόνια προσπαθούν να γίνουν αρεστοί, ώστε να βρεθούν σε θέσεις με μόνο σκοπό το προσωπικό τους συμφέρον ή τη διατήρηση τους σε θέσεις περιωπής, στα βάθρα των κέντρων λήψης εθνικών αποφάσεων ή σε καρέκλες εξέχουσες σε κέντρα ευθύνης των τοπικών κοινωνιών.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Βρισκόμαστε στην πιο κατάλληλη στιγμή δηλαδή, οι πολίτες να ασχοληθούν τόσο με την πολιτική αυτή καθ΄ αυτή, όσο και με την κοινωνία που ζουν. Για να γίνει πιο αντιληπτό, πιο κατανοητό, είναι η χρονική στιγμή που στην αφετηρία όλα και όλοι είναι έτοιμα να ξεκινήσουν μία κούρσα, ώστε να κερδηθεί το αύριο μας. Από την αφετηρία αυτή, οφείλουν οι πολίτες να απομακρύνουν τους επικίνδυνους μαϊντανούς, οι οποίοι αντί να βλέπουν την ευγενή άμιλλα και το μεγαλείο ενός αναγκαίου αγώνα για τη χώρα, οραματίζονται τα νούμερα που θα εμφανιστούν στα κομπιουτεράκια των πράξεων τους.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Μακριά από μένα οι γενικεύσεις… την ίδια ώρα όμως οφείλω να αναφέρω ότι κάθε σύμπραξη των υγειών δυνάμεων με άρρωστες καταστάσεις, ορίζεται ως συνεργία, σύμπραξη, ανοχή. Στην ερώτηση, για το ποιες είναι οι άρρωστες καταστάσεις, οι άρρωστες δυνάμεις, που από τη μεταπολίτευση και μετά τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο δημιουργούν αναστάτωση και ανάσχεση, στην ανάταση και εξέλιξη των κοινωνιών, η απάντηση είναι μία… Αν δεν τις έχεις διακρίνει σε όλα τα εθνικά κόμματα ανεξαιρέτως, σε όλες τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις ανεξαιρέτως, αν δεν τις ξέρεις, αν δεν έχεις εντοπίσει μέσα σου να αδιαφορείς για το λάθος που βλέπεις, τότε δυστυχώς η χώρα, οι τοπικές κοινωνίες, δεν χρειάζονται οικονομικές κρίσεις και πανδημίες, πολέμους και αυξήσεις για να καταποντιστούν. Η αδιαφορία και μόνο των πολιτών φτάνει.

@ Σήμερα, βρίσκονται στους δρόμους διαδηλώνοντας την απόγνωση τους για όσα συμβαίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Τα αιτήματα αφορούν σε κατάργηση μέτρων που επιβαρύνουν τη ζωή τους, αφορούν σε αυξήσεις στους μισθούς, στην προάσπιση των συλλογικών συμβάσεων, όπως και στη δυνατότητα οι εργαζόμενοι, κάθε πολίτης να έχει δικαίωμα στη διαμόρφωση και στη λήψη αποφάσεων.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Κανένα από τα αιτήματα δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως υπερφίαλο ή άτοπο. Το ερώτημα όμως είναι, πως όλα αυτά θα γίνουν, όταν από αρκετούς εκ των ιθυνόντων, τους οποίους εμείς εκλέγουμε, επαναλαμβάνω σε όλα τα κόμματα, δεν υπάρχει κανένας συγχρωτισμός με τον λαό, τις συνθήκες που καλούνται να λειτουργήσουν οι πολίτες, τις δυσκολίες που ορθώνονται στην καθημερινότητα. Η διάκριση και συναίσθηση για το τι συμβαίνει στον διπλανό μας είναι το βασικό από τα κυρίαρχα στοιχεία που ένας ηγέτης, οφείλει να έχει στο οπλοστάσιο του, όταν πηγαίνει στον πόλεμο για το καλό μιας κοινωνίας.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για παρατεταμένο προεκλογικό χρόνο, για σενάρια σχετικά με συνεργασίες σε επόμενη κυβέρνηση, για το ποιοι και πώς θα βρεθούν στις λίστες εκλογής. Οι συζητήσεις κάνουν πάντα καλό. Όμως τούτη τη φορά, θα ωφελούσε τη χώρα αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, να κρατηθούν εκτός των συζητήσεων, όλοι όσοι επιμελώς διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για εμπλεκόμενους με την πολιτική και την κοινωνία, όλοι όσοι δεν έχουν να δείξουν έργο για όλα τα προηγούμενα χρόνια ενασχόλησης τους με τα κοινά, όλοι όσοι ανοίγουν πολιτικούς τάφους για να πέσουν μέσα τα υποψήφια θύματα τους και όλοι όσοι δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι ορίζει τις ζωές των απλών πολιτών σε όλα τα επίπεδα και πεδία.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Αν κούρασε η συγκεκριμένη τοποθέτηση, φανταστείτε πόσο θα κουράσει να συνειδητοποιήσουμε σε αυτές τις μέρες που διανύουμε ότι τίποτα δεν αλλάζει, δεν είμαστε ικανοί να αποτραβηχτούμε από την κινούμενη άμμο που απειλεί το μέλλον της χώρας, το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον που μας ανήκει….
χωρίς μα και σου…

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο πρώτος επιβάτης ελληνικού αεροπλάνου

Μέσα στα στενά όρια της Ιστορίας του τόπου μας, που μαθαίνουμε στα σχολεία, δεν περιλαμβάνονται συνήθως και ορισμένα περιστατικά, καθοριστικά για την εξέλιξη και...

16 χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στα Χανιά

Σχολείο... πρώτης ευκαιρίας είναι το ΣΔΕ Χανίων και τα τμήματά του σε Πλατανιά και Κίσσαμο για περίπου 1.300 μαθητές που εγγράφησαν σε αυτά από...

Αγοράκι ηλικίας 2 ετών εντοπίστηκε λιπόθυμο στη θάλασσα – Συνελήφθη ο πατέρας του

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής νοσηλεύεται αγοράκι ηλικίας 2 ετών, το οποίο εντοπίστηκε, σε λιπόθυμη κατάσταση, στη θαλάσσια περιοχή Παλιουρίου, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Το ανήλικο αγόρι...

Χανιά: Προφυλακιστέος 38χρονος για ασέλγεια στις κόρες του

Νέα υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ανήλικων συγκλονίζει τα Χανιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” στις 21 Ιουνίου, συνελήφθη στα Χανιά κατόπιν εντάλματος σύλληψης...

Στη Σούδα για πρώτη φορά το κρουαζιερόπλοιο της Disney

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο “Disney Magic” το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που ανήκει και διαχειρίζεται η Disney Cruise Line, θυγατρική της...

Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών – Δεν θα υπάρξει ξανά έως το 2040

Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και στον ουρανό έχουν δώσει «ραντεβού» πέντε πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος). Η σπάνια σύνοδός...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα