Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Noli turbare circulos meos (Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε)

@ Δεν υπάρχει καμία πλάκα, κανένα αστείο, καμία συνομωσία σχετικά με τους νεκρούς από τον Κορονοϊό. Υπάρχει μόνο η πραγματικότητα στις σελίδες της οποίας παίζουν μπάλα, γράφοντας μία θλιβερή ιστορία συμπολίτες μας, οι οποίοι παρασυρμένοι από μία διάθεση ανούσιας επανάστασης, συμμετέχουν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, στο να πληθαίνουν οι θρήνοι και οι οδύνες σε ελληνικές οικογένειες από τους θανάτους των νοσούντων. Ένας πατέρας αντιεμβολιαστής, λίγο πριν πεθάνει είπε στη σύζυγο του να κάνει το εμβόλιο και πως : «…δυστυχώς κάναμε λάθος». Υπάρχουν γνωστοί και φίλοι που για διάφορους λόγους δεν κάνουν το εμβόλιο και βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να έχουν πλέον δικούς τους ανθρώπους, είτε σε καραντίνα είτε σε θαλάμους αυξημένης φροντίδας ή εντατικής θεραπείας. Δε υπάρχει καμία πλάκα σε όλη αυτή την κατάσταση. Η πλέον τραγική πλάκα μετά από την μαρμάρινη πλάκα που σκεπάζει τα θύματα της πανδημίας, είναι η βαριά πλάκα που μπορεί να σκεπάσει την ενότητα και σύμπνοια των κοινωνιών μας. Αυτά που αναφέρω, τα γράφω ως ο πολίτης που αρνούμουν να πεισθώ εύκολα για την ορθότητα του εμβολιασμού, που είχα τις γερές ενστάσεις μου, που στην πρώτη καραντίνα συμμετείχα σε «κρυφά σχολειά παρέας» αλλά που τελικά φίλοι, γνωστοί και συγγενείς, μου απέδειξαν με όσα τους συνέβησαν, ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος, δίπλα μας κι ο θάνατος σε οδηγεί στο να αναθεωρήσεις πολλά που νόμιζες ως θέσφατα. Μόλις πρόσφατα έκανα το εμβόλιο. Μόλις πρόσφατα έκλεισε το τηλέφωνο που με ενημέρωσαν ότι ακόμη ένας καλός φίλος, μόλις 50 ετών, έφυγε από τη ζωή. Για αυτό ας κοπεί η πλάκα… στα δύο.

@ Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το μεγάλο ντέρμπυ θα διεξαχθεί μεταξύ των Ανδρουλάκη και Λοβέρδου. Δείχνουν σε απόσταση από τους δύο πρώτους τον Γιώργο Παπανδρέου. Δείχνουν επίσης την τάση που διαφαίνεται και μάλιστα όχι αχνά, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ να ενισχύει πριν ακόμη τις εσωκομματικές εκλογές, τα ποσοστά του. Υποπτεύομαι μετά σιγουριάς, τα εξής… Την 5η Δεκεμβρίου το δίδυμο που θα οδηγηθεί στο 2ο γύρο της 12ης Δεκεμβρίου, θα εμπεριέχει το όνομα Παπανδρέου. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ θα πάρουν την ανιούσα. Η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει –όπως έχω αναφέρει κατ΄ επανάληψη- πολύ γρήγορα. Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, έχουν στη διάθεση τους άλλα ποσοστά, τα οποία για ελάχιστη διαφορά φέρνουν στην 3η θέση έναν εκ των δύο που εμφανίζονται σήμερα ως φαβορί. Ο Τσίπρας, γνωρίζει πολύ καλά τι έρχεται στο προσκήνιο πολύ σύντομα, γι΄ αυτό ξεδιπλώνει το πρόγραμμα των ομιλιών του, σιδερώνοντας ταυτόχρονα τα ζιβάγκο που έχει εντάξει στην ημερήσια γκαρνταρόμπα του. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, μετά τον όλεθρο μιας παρατεταμένης οικονομικής, μισθολογικής, ασφαλιστικής, πανδημικής, αγοραστικής κρίσης, θα μπει στο παιχνίδι το συναίσθημα, το θυμικό, οι συγνώμες μετά δακρύων και το πολιτικό σκηνικό θα γίνει άκρως Μεσογειακού Τύπου, με αναλογικές για το σήμερα, συγκρίσεις των περιόδων, ΄81 – ΄85 # ΄91-΄93 # ΄03-’04. Άσε που είμαι έτοιμος και για μεγάλο στοίχημα…… Οι πολλές αναλύσεις πολλές φορές μπερδεύουν τον απλό κόσμο. «Εσύ να ξέρεις τα πολλά και να λες τα ελάχιστα, αρκεί ο κόσμος να σε εμπιστεύεται», μου έλεγε ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του γνήσιου ΠΑΣΟΚ που εξολοθρεύθηκε, γιατί αυτό ήθελαν ορισμένοι από όσους ενδιαφερόντουσαν για την μετά Ανδρέα Παπανδρέου εποχή. Τη γνωστή φυσικά εποχή, που με τα πεπραγμένα τους, σκοτείνιασε το πολιτικό σκηνικό και ανατρίχιασε την γνώμη των Ελλήνων για το κίνημα της Αλλαγής, οδηγώντας το σε μονοψήφιο ποσοστό.

@ Ορισμένες γειτονιές έχουν στολιστεί εκπληκτικά, άλλες υπέροχα, άλλες αδιάφορα και άλλες …άστα να πάνε, για να μη χρησιμοποιήσω άλλες εκφράσεις, που μου βγαίνουν εύκολα λόγω αναστάτωσης. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι αν ο έχων την πρωτοκαθεδρία στο μέγαρο της Κυδωνίας, έβλεπε ότι με τα μάτια μου έχω δει, θα έδινε άμεσα εντολή για αλλαγές σε στολισμούς, τις οποίες θα διέπει το πνεύμα του σεβασμού στις τοπικές κοινωνίες, μα πιο πολύ ο σεβασμός, σε κάθε πολίτη, σε κάθε παιδί ξεχωριστά. Το τηλέφωνο μου το γνωρίζει ο έχων την πρωτοκαθεδρία. Χωρίς να θέλω να γίνω εντελώς αντιπαθητικός, τους απαράδεκτους στολισμούς, να τους βάλουν στις γειτονιές τους, όσοι συμμετείχαν στον προγραμματισμό για το που θα μπει τι. Άντε και… καλές γιορτές.

@ Πήγε η γυναίκα να κάνει το δεύτερο εμβόλιο στην πέρα, πέρα, Ανατολική Κρήτη κι ο νοσηλευτής, έκανε λάθος, ίσως από απροσεξία, ίσως από κούραση και της εμβολίασε 5απλή δόση. Τι;;;;;; Ναι 5απλή δόση. Τι;;;;;;;;; Είπα, 5απλή δόση….. Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο δώρο, για την προστασία της από Κορονοϊό. Ευτυχώς η γυναίκα, είναι καλά, την κράτησαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, σήμερα όμως είναι σπίτι της, έχοντας ως όπλο την τύχη της και τις οδηγίες του ΕΟΠΥ.

@ Επειδή πολλά είχαν ακουστεί για τον Αντιδήμαρχο στο δήμο Αποκορώνου Σταύρο Σταυρουλάκη σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στη σχέση του με τον Δήμαρχο Χαράλαμπο Κουκιανάκη, ο ίδιος μου είπε πως: «Καμία σχέση δεν έχει διαταραχθεί, όλα είναι αρμονικά μεταξύ μας, ποτέ δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό, που να με οδηγήσει στη σκέψη να αποχωρήσω από το δήμο». Σκέφτηκα πως είναι καλό να γραφτεί η αλήθεια του Σταύρου Σταυρουλάκη, ο οποίος με πολύ δυναμισμό και διάθεση, ακούραστος συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους συνδημότες του.

@ Το πρόβλημα στην Πολεοδομία του τόπου μας, όπου η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί τόσα προβλήματα στην έκδοση αδειών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη έργων και προγραμματισμού ιδιωτών και επαγγελματιών, λύνεται μόνο με νομοθετικές, άμεσες παρεμβάσεις, ρυθμίσεις από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα. Αναφέρω το συγκεκριμένο όνομα υπουργού, δίνοντας το στίγμα πως οι παρεμβάσεις και ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν άμεσα κι όχι σε μέλλοντα χρόνο. Με άλλον υπουργό ή άλλη κυβέρνηση δηλαδή. Πότε να γίνουν;;; Σήμερα είναι η απάντηση. Χθες, θα πουν οι εργαζόμενοι στην πολεοδομία, η δημοτική αρχή, οι ενδιαφερόμενοι. Κάθε υπηρεσία η οποία προσπαθεί να ανταπεξέλθει στο έργο της, με ελάχιστο προσωπικό, λειτουργεί με ανθρώπους, στελέχη που απογοητεύονται, κουράζονται, απελπίζονται για τις συνθήκες εργασίας τους. Αυτές τις συνθήκες οφείλει η πολιτεία να αλλάξει, μη επιτρέποντας την απογοήτευση στα υπηρεσιακά της όργανα, στο ανθρώπινο δυναμικό της. Είναι πιστεύω εύκολο, με τη βοήθεια, ενίσχυση του συγκεκριμένου λογικού αιτήματος, από πλευράς των κοινοβουλευτικών μας που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία, να αντιληφθεί η κυβέρνηση κι ο νομοθέτης το επείγον του θέματος.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα