Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νίκη της λογικής στα Δικαστήρια

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι πρόεδροι δύο φιλοζωικών σωματείων που διατηρούσαν χώρους φιλοξενίας τους σε Σούδα και Νεροκούρου καθώς και όλοι οι αντιδήμαρχοι -που είχαν αρμοδιότητες στη διαχείριση των αδέσποτων- στον Δήμο Χανίων.

Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων μετά από μηνυτήρια αναφορά του συλλόγου “Περιβαλλοντική Φιλοζωική Δράση” με το “παρών” να δίνουν δεκάδες φιλόζωοι δηλώνοντας τη στήριξη τους στα συγκεκριμένα σωματεία. Η πρόεδρος του σωματείου “ΚΥΝωνία” κα Ελισάβετ Ηλιάκη και η πρόεδρος του σωματείου “Κιβωτός του Νώε” κ. Κωστούλα Στούπη κρίθηκαν ομόφωνα αθώες για τις κατηγορίες της εμπορίας ζώων και παρανομιών στη μετάβαση τους στο εξωτερικό καθώς αποδείχθηκε από τη διαδικασία ότι δεν γίνονταν καμία εμπορία και ότι οι ίδιες προσπαθούσαν και έβρισκαν αναδόχους για τραυματισμένα και άρρωστα ζώα.
Στην κατάθεση της η πρώτη μάρτυρας πρόεδρος της “Περιβαλλοντικής Φιλοζωικής Δράσης” υποστήριξε ότι οι πιο πάνω σύλλογοι λάμβαναν αντίτιμο για τα ζώα που έδιναν για υιοθεσία κάνοντας εμπόριο ζώων, ότι λειτουργούσαν χωρίς άδεια κυνοκομεία κ.α.
Στη συνέχεια κατέθεσε υπάλληλος του τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων που τόνισε πως αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη περισυλλογή, στείρωση ζώων είναι οι Δήμοι. Σημείωσε πως έχει επανειλημμένως βρεθεί στα καταφύγια ζώων που διατηρούσαν οι δύο κατηγορούμενες και ότι οι συνθήκες για τα ζώα ήταν καλές και πως οι ιδιοκτήτριες τους προσπαθούσαν να μειώσουν το αριθμό δίνοντας τα για υιοθεσία. Επισήμανε επίσης πως έγινε προσπάθεια από τις κατηγορούμενες να βγάλουν άδεια ωστόσο αυτό δεν ήταν εφικτό κυρίως λόγω του σημείου που βρίσκονταν τα κυνοκομεία αλλά και γενικά των αυστηρών προδιαγραφών που βάζει ο νόμος.
Τέλος παρατήρησε πως παρότι υπήρχε εισαγγελική εντολή να κλείσουν τα δύο κυνοκομεία ήταν αδύνατο αυτό να γίνει καθώς δεν ήταν διαχειρίσιμα τα ζώα που φιλοξενούνταν σε αυτά και θα προκαλούνταν πρόβλημα δημόσια υγείας αν αφήνονταν ελεύθερα όλα μαζί στους δρόμους.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ακολούθησε η κατάθεση συνταξιούχου δικηγόρου που μίλησε για υποδειγματική λειτουργία του χώρου της κ. Ηλιάκη. Ο ίδιος είπε πως από τη δράση του συλλόγου “ΚΥΝωνία” πάνω από 10.000 αδέσποτα σώθηκαν και για «τεράστιο φιλοζωικό έργο που αναγνωρίζεται όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στο εξωτερικό». Ο μάρτυρας δήλωσε πως το κόστος συντήρησης και περίθαλψης των τραυματισμένων ζώων που φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο κυνοκομείο είναι τεράστιο και καλύπτεται χάρις στις δωρεές πολιτών.
Ακολούθησε η κατάθεση της προέδρου του ΚΗΦΑΑμΕΑ που τόνισε πως είχε συνεργασία με την κ. Ηλιάκη που έφερε στο Κέντρο πολλές φορές ζώα προκειμένου να έλθουν σε επαφή με τα παιδιά δημιουργώντας μια απίστευτη σχέση και όλα αυτά δωρεάν.«Είναι αμαρτία να καταστραφεί το σημαντικό έργο του συλλόγου ΚΥΝωνία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Έπειτα τοποθετήθηκε εκπαιδευτικός από σχολείο των Χανίων που ανάφερε πως επειδή στην περιοχή εγκαταλείπονται συχνά ζώα, η ίδια είχε τηλεφωνήσει στο Δήμο χωρίς ανταπόκριση, και συνομιλώντας με την κ. Ηλιάκη η τελευταία έδειξε ενδιαφέρον για την περίθαλψη, προστασία και υιοθεσία των ζώων. Πολίτης που υιοθέτηση σκυλί 6 μηνών από το σύλλογο “ΚΥΝωνία” αναφέρθηκε στη διαδικασία τονίζοντας πως η στείρωση, ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση το μικροτσιπ και όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν στο ζώο κοστίζουν 320 ευρώ χωρίς να υπολογιστεί η σίτιση του για μήνες στο κυνοκομείο και αυτός το πήρε δίνοντας μόνο 200 ευρώ ως ενίσχυση.
Στην απολογία της η κ. Ηλιάκη υπογράμμισε πως τα ετήσια έξοδα του κυνοκομείου ανέρχονται στις 112.000 ευρώ περίπου που καλύπτονται από δωρεές πολιτών, τόνισε πως για όλες τις συναλλαγές υπάρχουν τιμολόγια και αποδείξεις που κατέθεσε στο δικαστήριο και τόνισε πως ο σύλλογος της δεν έχει κανένα κέρδος αφού είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και συνεχίζει τη πολύ σημαντική δουλειά που έκανε σε αυτόν τον τομέα η Silky Wrobel γνωστή για την μεγάλη της προσφορά στα ζώα στα Χανιά.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Μετά την πρόταση της εισαγγελέας για αθώωση όλων των κρατούμενων ακολούθησε η κατάθεση των συνηγόρων. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής χαρακτήρισε τη δουλειά των δύο κατηγορούμενων φιλοζωικών σωματείων ως καθαρά εμπορική που δεν διαφέρει καθόλου από ένα pet shop. Η δικηγόρος της κας Ηλιάκη, κα Μαρία Παπαδάκη απάντησε πως ο χώρος της “ΚΥΝωνία” φιλοξενούσε τραυματισμένα και άρρωστα ζώα που γίνονταν καλά και στη συνέχεια αναζητούνταν οικογένειες για να τα υιοθετήσουν. Υπογράμμισε πως η κ. Ηλιάκη δέχεται επιθέσεις από άλλη φιλοζωική οργάνωση που έχει μηνύσει την κ. Wrobel στο παρελθόν (αθωώθηκε επίσης) και ότι η νομοθεσία ( Ν 4830 /21) ξεκαθαρίζει πως στις υιοθεσίες ζώων απαγορεύεται το αντίτιμο εξαιρουμένου των εξόδων σίτισης και περίθαλψης των ζώων.
«Η κ. Ηλιάκη ουδέποτε βγήκε στον δρόμο να συγκεντρώσει ζώα. Διατηρεί χώρο προσωρινής διανομής εγκαταλειμμένων ζώων, αναπληρώνει την έλλειψη αντίστοιχων υποδομών της ελληνικής πολιτείας. Ακόμα και σήμερα δεν λειτουργεί δημοτικό κτηνιατρείο, ούτε δημοτικό κυνοκομείο». Για το ότι ο χώρος φιλοξενίας της “ΚΥΝωνία” δεν είχε άδεια λειτουργίας τόνισε πως η νομοθεσία προβλέπει για αυτούς τους χώρους 8 τ.μ. κλουβί για κάθε ζώο όταν την ίδια ώρα ανέχεται τα ράντζα στα νοσοκομεία. «Πρόκειται για υπερβολικές απαιτήσεις που κάνουν δύσκολη την έκδοση άδειας που είχε ζητήσει η κ. Ηλιάκη» δήλωσε η δικηγόρος που κατέθεσε και σχετική οδηγία του γεν .διευθυντή Κτηνιατρικής Ελλάδα με βάση την οποία επιτρέπεται σε ιδιόκτητα αγροκτήματα να φιλοξενούν ζώα εφόσον εξασφαλίζεται η ευζωία τους χωρίς να λειτουργούν ως κυνοκομεία με τις εγκαταστάσεις που προβλέπεται για αυτά ο νόμος και πάνω σε αυτή τη λογική λειτουργούσε και ο χώρος της “ΚΥΝωνία”.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ: «Κάνουμε ότι μπορούμε…»

Στο εδώλιο για παράβαση καθήκοντος σε ότι αφορά την τήρηση της αρμοδιότητας για τα αδέσποτα βρέθηκαν έξι πρώην αντιδήμαρχοι και ο νυν αντιδήμαρχος, που ασκούσαν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Αρχικά ο Γιάννης Μαράκης αντιδήμαρχος την περίοδο 2014-2015 με αρμοδιότητα τα αδέσποτα υπογράμμισε πως «πάγια η πολιτεία δίνει αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς να δώσει και τους αναγκαίους πόρους. Πήραμε την αρμοδιότητα των αδεσπότων χωρίς καθόλου πόρους, χωρίς προσλήψεις προσωπικού. Φτιάξαμε την 5μελή Επιτροπή που παίρνει αποφάσεις, υπογράψαμε σύμβαση με κτηνιάτρους, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για το δημοτικό κτηνιατρείο». Αντίστοιχα ο επόμενος αντιδήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης τόνισε πως ο Δήμος διέθετε από ίδιους πόρους πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως για τα αδέσποτα και την ίδια στιγμής δεν λάμβανε ούτε ένα ευρώ από το κράτος. «Παρά την υποχρηματοδότηση λειτουργήσαμε το δημοτικό κτηνιατρείο όπου έγιναν πάρα πολλές στειρώσεις και περιθάλψεις ζώων. Ξεκίνησε η περισυλλογή ζώων κάναμε προσπάθειες» είπε ο Ευτύχης Κονταξάκης, ενώ ο Μιχάλης Βλαχάκης που είχε την αρμοδιότητα για 3 μήνες υπογράμμισε πως «διατέθηκαν το διάστημα αυτό 20.000 ευρώ από πόρους του Δήμου» και τόνισε πως ήταν αρμονική η συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία. Στις δράσεις του Δήμου αναφέρθηκε και ο Σταύρος Φιωτάκης σημειώνοντας πως βασικός στόχος ήταν να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων που κυκλοφορούν στην πόλη. Κατηγορούμενος ήταν και ο κ. Γιώργος Κουκλάκης που παρέστη δια μέσου των συνηγόρων υπεράσπισης.
Τέλος ο νυν αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Νικηφοράκης σημείωσε πως τοποθετήθηκαν σε 18 σημεία ταίστρες και ποτίστρες για τα ζώα, έγιναν 600 στειρώσεις, προωθήθηκε η υιοθεσία με παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης στα παιδιά και παρά τις αντιδράσεις προχώρησε η διαδικασία για το δημοτικό κυνοκομείο η μελέτη για το οποίο θα δημοπρατηθεί σύντομα, εκτιμώντας πως του χρόνου θα μπορεί να κατασκευαστεί.
Ως μάρτυρας κατέθεσε η προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων μίλησε για όσα είχαν κάνει οι αντιδήμαρχοι για τα αδέσποτα τονίζοντας πως «από το 2015 μέχρι το 2020 η μοναδική χρηματοδότηση στους Δήμους από το κράτος ήταν 5.000 ευρώ το 2018 και το 2019. Την ίδια ώρα ο Δήμος Χανίων ξόδευε πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως από τους ίδιους πόρους του.» Συμπλήρωσε πως έγινε προσπάθεια να γίνει δημοτικό κτηνιατρείο που λειτούργησε με συμβασιούχους καθώς δεν επιτρέπονταν προσλήψεις και ότι δρομολογήθηκαν οι συνθήκες ώστε να προχωρήσει η έγκριση χρηματοδότησης για το δημοτικό καταφύγιο ζώων στο Ακρωτήρι.
Η δικηγόρος του Δήμου κ. Ε. Στασίνου επισήμανε πως από τη διαδικασία ξεκαθαρίστηκε η διαρκής προσπάθεια όλων των αντιδημάρχων να λειτουργήσουν κτηνιατρείο, να προχωρήσει το δημοτικό κυνοκομείο και όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία, ενώ η έτερη δικηγόρος του Δήμου κ. Α. Χατζάκη τόνισε πως «κάθε κυβέρνηση ψηφίζει νόμους χωρίς να υπολογίζει πως θα υλοποιηθούν. Οι αντιδήμαρχοι υπερέβησαν εαυτούς και διέθεσαν χρήματα από ίδιους πόρους του Δήμου για να μπορέσει να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητες που τους δόθηκαν».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα